Gündem
  • 3.8.2024 16:59

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Halid Meşal'i Hamas siyasi bürosunun başkan vekili olarak atadı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Halid Meşal'i Hamas siyasi bürosunun başkan vekili olarak atadı.

Cuma günü Türkiye Dışişleri Bakanlığı, yakın zamanda Tahran'da suikasta uğrayan İsmail Haniye'nin yerine Hamas hareketinin lideri Halid Meşal'i hareketin siyasi büro başkanlığına atadı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar'ın başkenti Doha'da Hamas Siyasi Büro Başkan Vekili Halid Meşal ile görüştü ve kendisine (İsmail Haniye'nin ölümü nedeniyle) taziyelerini iletti." 

Bakanlığın bu açıklaması Türkiye'nin HAMAS'ın yeni lideri olarak Halid Meşal'i gördüğü şeklinde yorumlandı.Hatta daha da ileri gidenler Türkiye HAMAS'ın başına Halid Meşal'i getirdi dedi

Reuters: Halid Meşal, Haniye'nin potansiyel halefi

Hamas, Haniyeh'in yerine siyasi büronun başına geçecek kişi hakkında henüz resmi bir açıklama yayınlamadı. Halid Meşal ise hareketin yurt dışındaki siyasi bürosunun başkanı ve kurucularından biri olarak kabul ediliyor.

Sabah gazetesinin haberine göre cenazeye Türk tarafından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da katılıyor.

İran'ın başkenti Tahran'daki Misafir Sarayı'ndaki odası, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkian'ın göreve başlama kutlamalarına katıldıktan sonra hedef alınan 62 yaşındaki İsmail Haniyeh, öldürüldü .

Haniyeh, Gazze Şeridi'ndeki esir değişimi ve ateşkes müzakerelerinde Hamas'ı temsil etti ve Filistin uzlaşma sürecinde önemli bir rol oynadı.

Tahran ve Hamas, Haniye suikastından İsrail ve ABD'yi sorumlu tuttu ve saldırının cevapsız kalmayacağını söyledi. Tel Aviv ise bu suçlamaları reddetmeden veya benimsemeden sessiz kaldı.

İsrail'in geçen Ekim ayında "El-Aksa Tufanı" saldırısını başlatması nedeniyle İsmail Haniye ve diğer Hamas liderlerini öldürme sözü vermesi dikkat çekicidir.

Güncellenme Tarihi : 3.8.2024 17:07

İLGİLİ HABERLER