Gündem
  • 3.8.2024 17:39

Yahudi lobiler Amerikan seçimlerine parayla müdahale kararı aldı..

İsrail yanlısı gruplar ABD seçimlerine milyonlarca dolar harcamayı planlıyor

Aipac liderliğindeki bir avuç grup Amerikan siyasetinde etkili bir güç oldu,,,

Bir avuç İsrail yanlısı grup, Amerikan siyasetinde güçlü bir güç olan Amerikan İsrail Kamu İşleri Komitesi (Aipac) liderliğinde, ABD seçimlerinde bireysel adayları desteklemek için siyasi kampanyaları finanse ediyor . 2024 seçimlerinden önce Aipac , İsrail'i yeterince desteklemediğini düşündüğü kongre adaylarına, özellikle Demokratlara karşı on milyonlarca dolar harcamayı planlıyor 

Aipac ve diğer İsrail yanlısı lobi grupları, çok sayıda milletvekili ve adaya rakip olacak kişileri işe alıp desteklediler. Bunların en dikkat çekeni ise, özellikle İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını eleştiren ilerici temsilcilerden oluşan Squad grubu üyeleriydi.

2024 seçimleri , ABD kamuoyunun İsrail hakkındaki değişen görüşleri arasında, bu grupların ABD siyaseti üzerindeki kalıcı etkisinin göstergesi olacak .

AIPAC: İsrail yanlısı lobi ABD Demokrat Partisi'ni rüşvetle satın mı aldı?

Bowman'ın yenilgisi, AIPAC'ın yeni stratejisinin bir ön izlemesi niteliğinde: Filistin yanlısı, tabandan gelen adayları Kongre'ye ulaşmadan önce görevden almak, diye yazıyor Richard Silverstein.

Bu, Amerikan siyasetinde iki büyük partinin Senato ve Temsilciler Meclisi koltukları için kimin aday olacağını belirlemek üzere ön seçimler düzenlediği mevsimdir. 

Geçmişte, ön seçimler siyasi radarda küçük bir noktaydı. Görevdekiler genellikle adaylığa yelken açtılar ve genel seçimi kazandılar. 

Ancak son dört yılda, İsrail yanlısı lobi, ilerici Demokrat adayların başarısına yanıt olarak bu hesabı altüst etti. 'The Squad' olarak bilinen bu grup, İsrail yanlısı görevdekileri yendi ve İsrail'in Filistin işgaline daha eleştirel bir bakış açısı getirdi .

Bu dokuz Meclis üyesi, neredeyse senaryosu yazılmış bir İsrail yanlısı gündem olan AIPAC'ın çizgisini takip etmeyi reddetti. İtaat, İsrail yanlısı kampanya parasıyla milyonlarca dolar tarafından dayatıldı. 

Bu zaferlerden sonra, İsrail yanlısı lobi yaklaşımını kökten değiştirdi. Genel seçimlerde adaylara para yağdırmak yerine, ön seçimlerde ilerici adayları yenmeye yöneldi ve böylece Demokratların kalelerindeki kentsel güvenli koltuklarında kesin zafer kazanmalarını engelledi.

AIPAC: Kongre'nin parayla satın alabileceği en iyi şey

AIPAC, Demokrat Parti adaylarını destekliyormuş gibi görünen isimlere sahip iki büyük Siyasi Eylem Komitesi (PAC) tasarladı: Birleşik Demokrasi Projesi ve İsrail için Demokratik Çoğunluk. Aslında, bunlar büyük ölçüde Cumhuriyetçi milyarderler tarafından finanse edilen ve AIPAC'tan çok bağımsız olan Demokratları yenmek için tasarlanmış para makineleriydi. 

Geçmişte, AIPAC, partizan politikalardan ziyade yasama gündemine odaklanmış bir görüntü sergilemeye çalıştığı için kendi PAC'ını oluşturmaktan kasıtlı olarak kaçındı. Ancak bu strateji de pencereden uçup gitti. 

Üçüncü bir İsrail yanlısı kuruluş olan AIPAC PAC'yi yarattı. Üç PAC toplamda 100 milyon dolar  harcamayı planlıyor , neredeyse hepsi Demokrat ön seçimlerinde. Cumhuriyetçi Kongre grubu, biri AIPAC bağışları sayesinde yenilmiş olan iki üye hariç neredeyse tamamen İsrail yanlısı . Ayrıca 2020 başkanlık seçimlerini iptal etmek için oy kullanan 106 GOP Meclis üyesine bağışta bulundu.

"AIPAC tarafından harcanan 100 milyon dolar, liberal isyanı bastırmak, Demokrat Parti grubuna İsrail yanlısı bir gündem dayatmak ve yoldan sapmayı düşünenleri uyarmak içindir"

AIPAC, en çok nefret ettiği veya en savunmasız olan ilerici adayları kasıtlı olarak hedef alır. Ayrıca, seçim sisteminin görevdekileri yeniden seçmek için tasarlanması nedeniyle, İsrail yanlısı bir Meclis üyesi seçmenin kritik olduğu açık koltuklara da cömertçe harcama yapar. 

Geçmişte yendikleri birincil adaylar arasında Afrikalı Amerikalılar, Müslüman Amerikalılar, LGBTQ ve kadınlar vardı. Hatta Michigan ve Kaliforniya'da İsrail'i çok eleştiren iki Yahudi adayı hedef aldılar. Bunlardan biri olan Michigan Temsilcisi Andy Levin, iki Demokrat senatörün de bulunduğu köklü bir aileden geliyordu. Radyo dalgaları 8 milyon dolar değerinde saldırı reklamlarıyla dolup taşarken nispeten bilinmeyen bir aday tarafından yenildi.

Bu PAC'ler büyük ölçüde belirsizdir. Bağışçılarının kimliği bildirilmemiştir. Kampanya yöntemleri aldatıcıdır. Olumsuz reklamlar radyo ve TV yayınlarını kaplar. Hiçbiri İsrail'in Filistin işgaline değinmez.

Bunun yerine, seçmenler arasında şüphe ve güvensizlik tohumları ekmeye çalışarak hedeflerine yerel konularda saldırırlar. Reklamlar neredeyse her zaman olumsuzdur ve ilerici adaya karşıdır; asla AIPAC'ın adayını desteklemez. Seçmenleri İsrail yanlısı lobinin adayını seçmeye ikna etmek için tasarlanmamıştır. Aksine, seçmenleri hedeflenen adayı seçmekten caydırmak için tasarlanmıştır.

Şimdiye kadar bu strateji, hiçbir zaman göreve aday olmamış birincil adayları yenmede büyük ölçüde başarılı oldu. İsim tanınırlığının olmaması, büyük miktarda para toplama zorlukları ve yasama geçmişinin olmaması, hepsi şanslarını olumsuz etkiledi. Bu tür yenilgiler Oregon, Kuzey Karolina, Maryland, Michigan ve diğer eyaletlerde yaşandı.

Ancak şimdiye kadar AIPAC görevdeki ilericileri yenmede daha az başarılı oldu. Temsilci Ilhan Omar, Summer Lee, Cory Bush ve Alexandria Ocasio Cortez gibi görevdekileri yenme girişimleri başarısız oldu. Bu çabalara onlarca milyon harcanmasına rağmen.

Bu döngüde, hedeflerinde Temsilciler Jamaal Bowman vardı. O, azınlık kentsel mahalleleri ve zengin beyaz banliyöleri içeren bir bölgeyi temsil eden bir Afrikalı-Amerikalı. Bowman, 2020'de bir 'Eski Muhafız' gazisine karşı ilk kez dışarıdan aday olduğunda , ön seçimi 15 puan farkla kazandı. 

Ancak İsrail yanlısı olanlar bu sefer onu ellerinden kaçırmaya niyetli değildi. Bowman'a karşı yarışması için beyaz, ılımlı, İsrail yanlısı bir aday olan George Latimer'ı işe aldılar. İsrail yanlısı Lobi yarışa  yaklaşık 25 milyon dolar harcadı. İlerici görevdeki aday 10'a 1 oranında daha az harcama yapıyor.

Ve başardılar. 25 Haziran Salı günü, Jamaal Bowman, Latimar'a karşı yarışını kaybetti, büyük ölçüde AIPAC'ın bölgedeki ilericilerin ve Siyah ve Latino seçmenlerin oylarını bastırmadaki rolü nedeniyle,  Bowman'a karşı çamur atma ve saldırı reklamlarıyla elde edildi. Paranın neler satın alabileceği şaşırtıcı.

Böyle bir yarışa onlarca milyon dolar yatırmak belki siyasi bir düşmanı ortadan kaldırabilir, ama bunun iki yönlü bir etkisi de olur: Partiyi en yüksek teklifi verene satılacak bir parti gibi göstermek ve dolayısıyla bu seçmenleri daha önemli yarışlara katılmaktan caydırmak.

Örneğin, Biden ve Trump başa baş gidiyor. Ancak Biden, Demokratların işçi sınıfı ve azınlık seçmenlerinden oluşan çekirdek seçmen kitlesinin sandık başına gitmesine acilen ihtiyaç duyuyor. Onlar olmadan Biden başkanlığı kaybedecek.

AIPAC, Biden'ın seçilmesi için 100 milyon dolar harcamayacak. Bu kritik yarışı kimin kazandığını umursamıyorlar çünkü Trump'ın zaferi Beyaz Saray'a daha da korkak bir İsrail yanlısı aday getirecek.

AIPAC'ın harcadığı 100 milyon dolar, liberal isyanı bastırmak, Demokrat Parti grubuna İsrail yanlısı bir gündem dayatmak ve yoldan sapmayı düşünenleri uyarmak için harcanıyor. 

Artık sadece genel seçimler için değil, aynı zamanda ön seçimler için de büyük harcamaların yapılacağı yeni bir döneme giriyoruz.

İsrail yanlısı lobinin, Wall Street ve CEO'su sağcı milyarderler tarafından sağlanan sınırsız fonlara erişimi var; bunların birçoğu Donald Trump'ın kampanyasına bağış yapıyor.

Yüz milyonlarca dolar tutarındaki para, Demokrat Parti'nin Kongre'deki esnek ve itaatkar bir parti olmasını garantiliyor; ayrıca Demokrat Parti'nin kendisi de gizli olmayan bir şekilde ele geçiriliyor. 

İsrail yanlısı lobinin çabalarının merkezindeki konu, seçmenler için bir öncelik olarak zar zor kayıt altına alınıyor. Bunun yerine, iş, sağlık hizmeti ve suç gibi ekmek ve tereyağı konularını önemsiyorlar. Bu, Amerikan Yahudileri için bile geçerli: %10'dan azı İsrail'i en önemli iki önceliklerinden biri olarak görüyor.

Bu, AIPAC'ın Amerikan siyasetine soktuğu çarpıtmanın bir başka kanıtıdır. 

Richard Silverstein, Tikun Olam blogunu yazıyor ve İsrail ulusal güvenlik devletinin sırlarını ifşa etme konusunda uzmanlaşmış serbest gazeteci. Opaklığa ve İsrail askeri sansürünün olumsuz etkisine karşı kampanya yürütüyor.

Twitter'dan onu takip edin:  @richards1052


Aipac Nedir?

Aipac'ın kökleri, İsrail ordusunun 1953 yılında Batı Şeria'daki Kibya köyünde çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan onlarca Filistinliyi katletmesinin ardından ortaya çıkan siyasi sonuçları yönetmek amacıyla İsrail hükümetinin lobicisi tarafından kurulan Amerikan Siyonist Kamu İşleri Komitesi'ne dayanıyor.

Örgütün ismi 1959'da Aipac olarak değiştirildi. 1973 Yom Kippur savaşından sonra mali desteğin artmasıyla birlikte bugün olduğu gibi güçlü bir Washington lobi grubu haline gelmeye başladı.

Uzun yıllar boyunca, Aipac'ın etkisi Capitol Hill'de büyük ölçüde sorgulanmadan kaldı. Baskı grubu, Kongre'de İsrail'e iki partili destek verdiğini iddia etti ve oradaki nispeten az sayıdaki eleştirmeni dışlamak için çalıştı.

Aipac'ın yıllık konferansı genellikle grubu destekleyen Kongre üyelerinin uzun bir yoklamasını içeriyordu. ABD Senatosu'nun neredeyse her üyesini, Gazze'deki birkaç savaş da dahil olmak üzere İsrail politikalarını destekleyen mektupları imzalamaya düzenli olarak teşvik etti.

Ancak grubun Washington'daki bir zamanlar tartışmasız etkisi, son 15 yıldır İsrail başbakanı Benjamin Netanyahu'ya verdiği sarsılmaz destekle azaldı. İşgal altındaki Filistin topraklarında yerleşim inşasına ve İran'la yaptığı nükleer anlaşmaya karşı çıkan Başkan Barack Obama'nın yanında yer aldı.

Liberal Tel Aviv gazetesi Haaretz, Aipac'ı "Netanyahu yanlısı, İsrail karşıtı lobi" olarak tanımladı .

"Etkili bir şekilde örgüt, Netanyahu'nun aşırı sağcı hükümetinin operasyonel bir kanadı haline geldi. Bu kanat, ABD'de liberal bir İsrail imajı yaratıyor ve Kongre üyelerine yanılsamalar satıyor." denildi.


Ne değişti?

Aipac geleneksel olarak İsrail'e sempati duyan adayları, kampanyalarını finanse etmeleri için başkalarına bir işaret olarak destekledi. Ancak Aralık 2021'de grup, 70 yıllık tarihinde ilk kez, Birleşik Demokrasi Projesi (UDP) adlı bir süper siyasi eylem komitesi kurarak bireysel siyasi kampanyalar için doğrudan mali desteğe geçti. Bir Süper Pac'in adaylar lehine veya aleyhine kısıtlama olmaksızın harcama yapmasına izin verilir ancak kampanyalarına doğrudan bağışta bulunamaz.

Bu hareket, ABD'de İsrail'e yönelik uzun süredir devam eden iki partili desteğin aşınması nedeniyle endişeyle karşılandı. Kamuoyu yoklamaları, genç Demokratların Yahudi Amerikalılar da dahil olmak üzere Filistinlilere yönelik derinleşen baskıyı daha fazla eleştirdiğini gösteriyor; bu eğilim, Gazze'deki mevcut savaşla daha da güçlendi .

Aipac, İsrail'i eleştiren adayların seçilmesinin, ABD'nin önemli askeri yardımının koşullandırılmasına, Washington'ın uluslararası alanda diplomatik korumasının aşınmasına ve Filistin devleti kurulması yönünde siyasi baskıya yol açabileceğinden giderek daha fazla endişe duyuyor.

Yani UDP, Kongre genelinde Yahudi devleti için sarsılmaz bir destek olduğu iddiasını desteklemek için ilk engel olan ön seçimlerde İsrail'i eleştiren Demokrat adayları engellemek için çalışıyor. Ayrıca Gazze'de ateşkes için baskı yapan ilerici Demokrat Kongre üyelerini de hedef alıyor.

Güncellenme Tarihi : 3.8.2024 18:02

İLGİLİ HABERLER