Gündem
  • 1.7.2024 02:00

İran'da seçime katılma oranı şok etti

İran'da yapılan son seçimde Türk asıllı reformcu aday Pezeshkian'iyi gögüsleyerek ikinci tura lider giriyor.

İran cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçmen katılım oranı 2021 öncesinde hiçbir zaman yüzde 50'nin altına düşmemişti. 
İran'da ilk kez 2021 yılında yapılan seçimde katılım yüzde 50'nin altına inerek yüzde 48 oldu.
Son 2024 seçimlerindeki katılım oranı 2021 seçimlerindeki katılım oranına kıyasla yüzde  rekor bir düşüş kaydetti ve İranlıların yüzde 4o oy kullanmak için sandığa gitti
Oy kullanma hakkına sahip 61 milyon seçmenin sadece 24 milyonu sandık başına gitti, hiçbir aday çoğunluğu sağlayamadı.
Seçim öncesi Hamaney'in emriyle katılımı arttırmak için Humeyni'nin oy kullanırken çekilmiş bir fotoğrafı afiş olarak bütün ülkeye asıldı. Buna rağmen sandığa gelen olmadı.
Kısaca İran'ın yüzde 60'ı oy vermek istemedi.

برلماني إيراني سابق: كنا نظن أن نسبة المشاركة ستتخطى 50%.. لكنها لم تتخطَ  40% | إيران إنترناشيونال
Muhafazakarlar sonunda birlik için baskı yapıyor

Sonuçların açıklanmasının ardından 3,4 milyon oy alan Mohammad Baqer Qalibaf ağırlığını Celili'ye verdi. 

“Yol henüz tamamlanmadı ve kişisel olarak Dr. Pezeshkian'a saygı duymama rağmen, etrafındaki bazı kişilerle ilgili endişelerim nedeniyle, tüm devrimci güçlere ve destekçilerime, büyük bir krize neden olan hareketin yeniden iktidara gelmesini engellemeye yardım etmeye çağırıyorum. Cumartesi günü yaptığı açıklamada, bugün ekonomik ve siyasi sorunlarımızın önemli bir kısmını oluşturduğunu ifade etti. 

انتخابات إيران.. مؤشرات أولية على فوز المحافظين وترقب لنسبة المشاركة |  أخبار سياسة | الجزيرة نت

Kalibaf da seçimlere katılımından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, adaylığının muhafazakar kesimin olası ikinci tur oylamada ivme kazanması için değerli bir fırsat sağladığını savundu.

Oylama başlamadan önce yarıştan çekilen diğer muhafazakar adaylar da Celili'yi destekledi. Şehitler ve Gaziler İşleri Vakfı'nın şu anki başkanı Amir-Hüseyin Kazizade Haşimi, muhafazakarların kampanyaları boyunca kullandıkları bir terim olan Devrimci Cephe'nin Celili'nin arkasında toplanmasının bir görev olduğunu söyledi. 

Alireza Zakani ekibinin bir üyesi ayrıca, Zakani'nin ülke genelindeki kampanya merkezlerinin "devrim cephesi adayının zaferi için tam kapasite ve kapasiteyle çalışacağını" ilan ederek Tahran Belediye Başkanının Celili'ye desteğini duyurdu.

Analistler daha önce dört muhafazakar adayı, oybirliğiyle bir adayı destekleyememeleri halinde tek reformist adaya kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacakları konusunda uyarmıştı.   

İran'da cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası Pazar günü ikinci tura girecek. Bu, ülke tarihinde başkanlık seçiminin ikinci tura çıktığı ikinci sefer oldu. İran İslam Cumhuriyeti Yayınları (IRIB), geri kalan iki adayın televizyonda yayınlanan röportajlara veya daha sonraki tartışmalara katılıp katılmayacağını henüz doğrulamadı.

Analistler, Pezeshkian'ın ilk turdaki başarısına rağmen ikinci turda zorlu bir mücadeleyle karşı karşıya olduğunu, nihai zaferi için geleneksel reformist seçmenleri ikna etmenin hayati önem taşıdığını düşünüyor.

Güncellenme Tarihi : 1.7.2024 01:28

İLGİLİ HABERLER