Dünya
  • 19.4.2006 11:40

İRAN'DA TÜRBAN TAKMAYAN KADINA HAPİS

İRAN’da polisin 21 Nisan’dan itibaren türban operasyonuna başlayacağını duyurması, ülkede bir anda türban tartışması başlattı. İran Yargı Gücü Sözcüsü Cemal Kerimi Rad uygulamayı savunarak ’uygunsuz örtünenlerin’ para ve hapis cezasına çarptırılacağını söyledi. Baro Başkanı Bahman Keşaverz ise uygulamanın yasal dayanağı olmadığını belirtti.
      Tahran Güvenlik Güçleri Komutanı General Murtaza Talay, dün Fars Haber Ajansı’na verdiği demecinde, operasyon çerçevesinde İslami kuralları ihlal eden kadınlara karşı konulacağını belirtmişti. Kısa pantolonlar giyen veya çorap giymeyen kadınların tutuklanacağını ifade eden polis şefi, başörtüleri yetersiz olan veya mantoları dar-kısa olan bayanların da bu çerçevede değerlendirileceklerini dile getirmişti.
       Talay’ın ardından dün bir açıklama yapan yargı gücü sözcüsü Kerimi Rad, yetersiz örtünerek sokak, cadde ve park gibi kamusal alanlara çıkan kadınların yasalar gereği 10 gün ile 2 ay arasında hapis cezasına, ayrıca 50 bin ile 500 bin riyal (yaklaşık 6.5 YTL ile 65 YTL) arasında para cezasına çarptırılacaklarını belirtti. Yetersiz örtünmeyi ’açık bir suç’ oalrak niteleyen Rad, polisin yasalar gereği bu tür insanlara müahale etme hakkı oduğunu vurguladı.
      İran Barosu Başkanı Bahman Keşaverz ise Şark gazetesine yaptığı açıklamada, bu konudaki yasada örtünmenin sınırları veya ölçülerinin belirtilmediğini hatırlattı. Bu nedenle söz konusu yasaya dayanılarak böyle bir uygulamay agidilemeyeceğini belirten Keşaverz, bahsedilen yaptırımın uygulanabilmesi için türbanla örtünmenin sınırlarının yasal olarak belirtilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 07:34

İLGİLİ HABERLER