Gündem
  • 8.8.2024 10:00

İran'ı beklemekten sıkıldı.. Hizbullah İsrail'i tek başına vuracak

CNN'e konuşan istihbarata yakın iki kaynak, Hizbullah'ın İran'ın ne yapmayı planladığından bağımsız olarak İsrail'e saldırma ihtimalinin giderek arttığını söyledi.

Kaynaklardan biri, Lübnan merkezli militan grubun planlamada İran'dan daha hızlı hareket ettiğini ve önümüzdeki günlerde İsrail'e saldırmayı planladığını söyledi. Bu arada İran, CNN'e verdiği demeçte, nasıl yanıt vereceğini hâlâ çözmeye çalışıyor gibi görünüyor. Bir ABD askeri yetkilisi, CNN'e, İran'ın ABD'nin İsrail'e büyük bir saldırı öncesinde görmeyi beklediği hazırlıkların bir kısmını yaptığını, ancak hepsini yapmadığını söyledi.

Ancak istihbarata yakın ikinci bir kaynağın aktardığına göre, Lübnan'ın kuzeydeki doğrudan komşusu İsrail'e yakınlığı göz önüne alındığında, Hizbullah çok az veya hiç haber vermeden harekete geçebilir. Ancak bu durum İran için geçerli değil.

İran ile ülkenin en güçlü vekili Hizbullah'ın şu anda olası bir saldırı konusunda nasıl veya ne şekilde koordineli çalıştıklarının net olmadığını belirten kaynak, bazı yetkililer arasında ikisinin nasıl ilerleyecekleri konusunda tam olarak aynı fikirde olmayabilecekleri yönünde bir his olduğunu söyledi.

Yaklaşan saldırılar, İsrail'in geçen hafta Lübnan'da Hizbullah'ın  en üst düzey askeri komutanı  Fu'ad Shukr'u öldürmesine yanıt olarak gelecek  . Ertesi gün, İsrail'in Tahran'da Hamas'ın siyasi liderini öldürdüğüne yaygın olarak inanılıyor  . İsrail, bu olaydaki rolünü ne doğruladı ne de yalanladı.

O günden bu yana, dünya çapındaki ülkeler bölgeyi yakından izliyor. İslam İşbirliği Teşkilatı, devam eden İsrail-Filistin ihtilafını ele almak üzere Çarşamba günü dışişleri bakanları düzeyinde olağanüstü bir toplantı düzenledi. Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen toplantı, "İsrail'in eylemlerini kınayan" ve Filistin davasıyla dayanışmayı yeniden teyit eden bir taslak nihai bildiriyle sonuçlandı.

Bildirinin önemli bir vurgusu, Hamas lideri ve eski Filistin Başbakanı İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesinin kınanmasıydı. İslam İşbirliği Teşkilatı, bu eylemden İsrail'i sorumlu tuttu ve bunu "iğrenç bir suç ve uluslararası hukukun ve BM Şartı'nın ihlali" olarak nitelendirdi. Örgüt, İsrail'in bu tür eylemlerinin bölgesel güvenliği ve istikrarı "baltaladığı" konusunda uyardı.

Bu hafta, Başkan Joe Biden ve en üst düzey diplomatı Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu'daki mevkidaşlarıyla bir dizi görüşme gerçekleştirdi . Her biri, Ürdün, Katar ve Mısır liderleri ve dışişleri bakanlarıyla gerginliği azaltma mesajı içeren çok sayıda görüşme gerçekleştirdi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik acımasız saldırıları 10 aydır devam ediyor. Hamas lideri Haniye'nin Tahran'daki bir suikastta öldürülmesinin ardından gözler İran'ın vereceği yanıta çevrilmiş olsa da hem ABD medyası hem de İsrail medyası Hizbullah'ın daha önce saldıracağını düşünüyor. İsrailli yetkililer ise sivillere herhangi bir zarar gelmesi durumunda bunun kırmızı çizgi olacağını ve orantısız bir tepkiye yol açacağını söylüyor.

 

 

Güncellenme Tarihi : 8.8.2024 10:19

İLGİLİ HABERLER