İran'ın nükleer tesislerini vurmak neredeyse imkansız.. İşte nedeni
Görev neredeyse imkansız.. Bu nedenlerden dolayı İsrail, İran'ın nükleer tesislerini yok etmede başarısız olabilir.
İran'ın birkaç gün önce İsmail Haniye ve Hasan Nasrallah'a düzenlenen suikasta tepki olarak İsrail bölgelerini hedef alan büyük bir balistik füze saldırısı başlatmasından bu yana, İsrail'in olası bir tepkisi, bu tepkinin niteliği ve olası İran hedefleri hakkındaki konuşmalar durmadı. Pek çok Batılı rapora göre petrol tesisleri, gizli suikastlar ve en önemlisi İran'ın nükleer tesislerinin vurulması yer alıyor.
Dünyanın İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine saldırması ihtimaline dair kaygısı, ABD Başkanı Joe Biden'a İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine saldırmasını destekleyip desteklemediğini sorma noktasına geldi ve Biden net bir şekilde şu cevabı verdi: "Cevap hayır."
Amerika'nın İran'ın nükleer tesislerini hedef almamayı kategorik olarak reddetmesi, İsrail'in misyonunu zorlaştıracak ve eğer Amerika, Biden'ın beyan ettiği bu pozisyona gerçekten bağlı kalırsa, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini hedef alması neden zor olabilir?
İngiliz gazetesi Financial Times'ın 4 Ekim 2024 Cuma günü yayımladığı bir rapor, ABD'nin desteği olmadan, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine tek taraflı hava saldırısı düzenlemesinin riskli olacağını ve en iyi ihtimalle İran'ın programını yok etmek yerine geciktireceğini belirtiyordu. Analistlere göre.
Bu aynı zamanda Ehud Barak'ın İran'ın nükleer tesislerini bombalamanın İran'ın nükleer programını önemli ölçüde engellemeyeceğini söylediği sözlerle de tutarlıdır.
İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmayı seçmesi halinde karşılaşabileceği en belirgin zorlukları aşağıdaki noktalarda takip edebiliriz.
İsrail operasyonu neden zor olacak?
Financial Times'ın raporunda İsrail kuvvetlerinin görevini zorlaştıran üç neden tespit edildi ve bunları şöyle özetleyebiliriz:
Mesafe: İsrail, İran'ın ana nükleer üslerinden 1.600 kilometreden fazla uzakta ve bu üslere ulaşmak için İsrail uçaklarının Suudi Arabistan, Ürdün, Irak, Suriye ve muhtemelen Türkiye'nin egemen hava sahasını geçmesi gerekiyor.
Yakıt: Kongre Araştırma Servisi tarafından hazırlanan bir rapora göre, hedeflere uçmak ve geri dönmek İsrail'in hava yoluyla yakıt ikmali yapma kabiliyetinin tamamını tüketecek ve hataya yer bırakmayacak.
İran Hava Savunması: Ülkenin ana nükleer sahaları sıkı bir şekilde korunuyor ve İsrail bombardıman uçaklarının savaş uçakları tarafından korunması gerekecek.
Kongre Araştırma Merkezi'nin bir raporuna göre bunun için yaklaşık 100 uçak gerektiren bir saldırı paketi gerekiyor; bu da İsrail Hava Kuvvetlerinin sahip olduğu muharebe operasyonlarını gerçekleştirebilecek kapasitedeki 340 uçağın üçte birine eşdeğer.
İran'ın nükleer tesisleri ne ölçüde yeterince korunuyor?
Financial Times'a göre İran'ın iki ana nükleer tesisinin imhası İsrail'in karşı karşıya olduğu en büyük zorluğu oluşturacak.
Batıda Zagros Dağları ile çevrili olan Natanz'daki devasa yakıt zenginleştirme tesisi yerin o kadar derininde yer alıyor ki, İngiliz The Times gazetesine göre dünyanın en gelişmiş sığınak imha bombalarından bazıları ona ulaşmakta zorlanabilir .
Fordow'un ikinci büyük fabrikası Mt. Bu iki tesisin yok edilmesi, patlamadan önce onlarca metrelik kayayı ve betonarmeyi delebilecek silahlara ihtiyaç duyacak.
Kâr amacı gütmeyen bir güvenlik kuruluşu olan Nükleer Tehdit Girişimi'ne göre, Natanz'daki birincil uranyum zenginleştirme tesisinin, ikisi 50.000 santrifüj tutacak şekilde tasarlanmış üç yer altı binasından oluştuğuna inanılıyor.
Yer üstünde altı bina daha var ve bunlardan ikisi gaz santrifüjlerinin montajı için kullanılan 2,5 kilometre uzunluğundaki salonlardan oluşuyor. Tesis uçaksavar bataryaları, çevre çitleri ve İran Devrim Muhafızları güçleri tarafından korunuyor.
Jane's Uydu Görüntüsü Analiz Merkezi tarafından bu yıl dört aylık bir süre boyunca analiz edilen uydu görüntüleri, bölgedeki inşaat çalışmalarının devam ettiğini ve batı ve doğu tünel girişlerinde iki toprak yığınının yükseldiğini gösterdi.
Geçen yılki sondaj malzemesi hacmine bakıldığında İran'ın 80 ila 100 metre derinlikte bir tesis inşa ediyor olabileceği belirtiliyor.
Füze uzmanı Sivkov: İran'ın İsrail'e HASSAS ve ayrıntılı güzel bir oyun
İran'ın İsrail'e saldırısının ayrıntılarıyla ilgili olarak Sergei Leonov "Argumenti e Facti"de şunları yazdı:
İran'ın 1 Ekim'de sahte bir saldırı düzenlediği ve bunun gerçek olmadığı, İsrail şehirleri üzerinde onlarca füzenin uçtuğunu gösteren videoların ortaya çıkmasıyla konuşulmaya başlandı, ancak bunların düşürülmesi İsrail'de büyük bir yıkıma yol açmadı. yer.
Rusya Roket ve Topçu Bilimleri Akademisi Başkan Yardımcısı Askeri Bilimler Doktoru Konstantin Sivkov, hipersonik füzelerin savaş başlığı ayrılmış halde uçtuğunu belirterek, “Tüm savaş birimi patlıyor ve imha ediliyor. Düşen füzenin yalnızca amaçlanan boş bir füze olduğu açıkça görülüyor. Saldırı kararlılığını göstermek için.” Bu basit ve eski bir şey, öyle ki İsrail hava savunma füzelerini buna harcıyor.”
İran, İsrail'e ciddi bir zarar vermek niyetinde değildi ancak iki hedefe daha ulaşmaya çalıştı. “Birincisi saldırının ciddi olduğunu kanıtlamak. Böylece Tahran Arap dünyasında itibarını kurtardı; ikincisi İran, İsrail ve ABD'ye kendisine karşı askeri operasyon başlatması için bir neden vermediğini gösterdi. hassas ve güzel bir oyun” dedi Sivkov.
İran geniş çaplı bir savaş başlatmak istemiyor çünkü bu, birçok ülkeyi çatışmanın içine sürükleyecek ve tüm bölgeyi istikrarsızlaştıracaktır.
Sivkov, Benjamin Netanyahu'nun “hayatta kalmak ve bir sonraki yeni tırmanış turunu haklı çıkarmak için bir savaşa ihtiyacı olduğunu” belirterek, durumun İsrailli yetkililer için çok zor olduğunu söylüyor. Öyle ki ABD önemli bir rol oynamak zorunda kalıyor.” Üstelik ABD çatışmaya girerse bunu yapacak olan Demokrat Parti olacak ve onun adayının kazanma şansı azalacak.
İran'ın Rusya büyükelçisi İsrail'in "Demir Kubbesi" hakkında alaycı bir açıklama yapıyor.
İran'ın Rusya Büyükelçisi Kazım Celali, İsrail'in Demir Kubbe sisteminin deliklerle dolu olduğunu doğruladı.
Celali, Russia 24 TV kanalına verdiği röportajda, "Onların 'demir kubbesi' olduğunu söylediler ve bu 'demir kubbenin' ağ gibi, süzgeç gibi deliklerle dolu olduğu ortaya çıktı" dedi.
Tel Aviv'in yeniden "başka bir çılgın eylem" gerçekleştirmeye karar vermesi halinde Tahran'ın tepkisinin "daha sert olacağını" vurguladı.
İran'ın hiçbir zaman savaş istemediğini veya savaş aramadığını, her zaman ateşkes çağrısında bulunduğunu ekledi.
Demir Kubbe, kısa menzilli füzeleri ve top mermilerini önlemeyi amaçlayan, mobil üslere sahip bir füze hava savunma sistemidir. 2011 yılının ortalarında İsrail ordusunda hizmete girmiştir.
Geçtiğimiz salı günü İran Devrim Muhafızları , Hamas siyasi büro başkanı İsmail Heniyye ile İsrail'in İsrail'deki önemli üslerini ve karargahlarını hedef alan düzinelerce balistik füzeyle İsrail'e saldırı düzenlediğini açıklamıştı . Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ve Lübnan'daki İran Kudüs Gücü komutanı Abbas Nilfaruşan.
İsrail ordusu ise İran saldırısının "sonuçları olacağını" ve İsrail'in askeri düzeyde planları olduğunu söyledi.
Güncellenme Tarihi : 6.10.2024 10:59