Gündem
  • 29.9.2024 21:33

İsrail düzinelerce uçakla saldırdığı Yemen'i bombaladı

İşgal ordusu Hudeyde'ye saldırıyor Onlarca uçak, Yemen vilayetindeki iki limanı ve iki elektrik santralini hedef aldı.

Houthis and Israel: Tensions Escalate with Al-Hodeidah Attack - EFE Noticias
İsrail'in Yemen'deki Hudeyde limanına düzenlediği hava saldırısının ardından dumanlar yükseliyor/Reuters

İsrail'in Kızıldeniz'deki liman kenti Hudeyde'ye düzenlediği hava saldırılarının ardından dumanlar yükseldi.

Tel Aviv ve Yemenli Husi grubuna göre, 29 Eylül 2024 Pazar günü İsrail ordusu, Batı Yemen'deki Kızıldeniz kıyısındaki Hudeyde Valiliği'ndeki hedeflere hava saldırıları düzenledi.

İşgal ordusu yaptığı açıklamada, "Bugün (Pazar) düzenlenen geniş çaplı hava operasyonunda düzinelerce uçak, Yemen'in Ras İsa ve Hudeyde bölgelerinde Husi (grup) rejiminin (...) askeri hedeflerine saldırdı" dedi ve ekledi: "(Elektrik) santrallerine ve silah taşımak için kullanılan bir limana saldırdı" dedi.

İşgal ordusundan yapılan açıklamada, saldırının Husilerin İsrail'e yönelik son dönemde gerçekleştirdiği saldırılara tepki olarak yapıldığı belirtildi.

İsrail'in Yemen'deki hava saldırılarında en az 4 kişi öldü, 45 kişi yaralandı, Husiler

CNN'den Hamdi Alkhshali'den

Yemen'in Husilere ait El-Mesirah televizyonunun haberine göre, İsrail'in Yemen'deki Hudeyde kentindeki El-Hali elektrik santraline düzenlediği hava saldırısında en az dört kişi öldü, 45 kişi de yaralandı .

Kurtarma ekipleri enkaz altında kaybolan kişileri arıyor.

İsrail ordusu Pazar günü daha önce, Ras Issa ve Hudeyde'deki elektrik santralleri ve bir liman da dahil olmak üzere Yemen'deki mevzileri hedef aldığını doğruladı. İsrail, hedeflerin İsrail'e karşı hizalanmış İran destekli militan gruplardan biri olan Husiler tarafından kullanıldığını iddia etti .

Husi sözcüsü Muhammed Abdul Salam, saldırının "sivil tesisleri" vurduğunu söyledi. Salam, saldırıyı "Yemen'in Gazze'ye destek kararını bozma girişimi" olarak niteledi ancak Yemenlilerin desteklerini sürdüreceklerini söyledi.

Unutmayın: Husi isyancı grubu, Gazze'deki savaş sırasında Filistinlilere destek amacıyla Kızıldeniz'deki önemli nakliye hatlarında saldırılarını arttırdı.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesi, Ortadoğu'da yeni bir büyük tırmanışa işaret ederken,   İran ve çeşitli vekil gruplarının da dahil olduğu daha geniş bir bölgesel savaşa dair korkuları derinleştirdi.

Cumartesi günü Husi grubu, New York'tan gelen Başbakan Binyamin Netanyahu'nun gelişi sırasında güçlerinin İsrail'in merkezindeki Tel Aviv'in güneydoğusundaki Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'nı balistik füzeyle hedef aldığını duyurdu.

Husi grubu, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail savaşına maruz kalan Gazze Şeridi'yle dayanışma amacıyla, geçtiğimiz Kasım ayından itibaren Kızıldeniz'deki İsrail veya bağlantılı kargo gemilerini füzeler ve insansız hava araçlarıyla hedef almaya başladı.

Pazar günü erken saatlerde İsrail Ordu Radyosu, "X" platformu aracılığıyla İsrail savaş uçaklarının Hodeidah limanına baskın düzenlediğini duyurdu.

"Husilerin son iki hafta içinde Gush Dan'a (Büyük Tel Aviv) 3 kez balistik füze fırlatmasının ardından Yemen'de Hodeidah limanına saldırı düzenlendi."

İbrani Yayın Otoritesi (resmi), İsrail ordusunun aynı valiliğin Hodeidah Havalimanı'na, elektrik şirketine ve Ras İsa kentindeki başka bir limana da saldırdığını bildirdi.

İbrani gazetesi Yedioth Ahronoth'a göre bu saldırı, Tel Aviv'in geçen temmuz ayında Hudeyde'ye başlattığı saldırıdan daha kapsamlı.

İbrani Kanal 12 (özel), Hodeidah limanında çıkan yangına ait olduğunu söylediği bir fotoğrafı yayınladı. İsrail saldırısının ardından.

Temmuz ayında İsrail savaş uçakları Hodeidah limanına ve elektrik şirketine saldırdı. O dönemde Tel Aviv'e doğru bir İsraillinin ölümüne ve diğerlerinin yaralanmasına yol açan bir füzenin fırlatılmasına tepki olarak.




 

Güncellenme Tarihi : 29.9.2024 22:25

İLGİLİ HABERLER