Gündem
  • 15.8.2024 13:00

İsrail itiraf etti.. Her ay bin asker yaralanıyor, askerlerin yüzde 35'nin psikolojik sorunu var

Bakanlığın rehabilitasyon departmanı, 7 Ekim'den bu yana 10.000'den fazla İsrail askerinin tedavi gördüğünü söylüyor

Savunma Bakanlığı kurumu, askerlerin  %35'inin PTSD'den ( Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir) muzdarip olduğunu açıkladı..

2030 yılına kadar önceki savaşlardan gelenler de dahil olmak üzere toplam 100.000 kişiyi tedavi edeceğini öngörüyor

Savunma Bakanlığı Rehabilitasyon Dairesi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana 10 bin 56 askerin kabul edildiğini bildirdi.

Savunma Bakanlığı verilerine göre, bunların yüzde 35'i, yani yaklaşık 3 bin 500'ü travma sonrası stres bozukluğu veya travmaya bağlı diğer ruhsal bozukluklardan muzdarip.

Bakanlık, %37'sinin daha uzuvlarında fiziksel travma yaşadığını söyledi. Diğer %28'in durumu hakkında ayrıntı vermedi.

10 bin 56 askerin yaklaşık yüzde 68'i yedek asker.

Bakanlık, her ay departmana yaklaşık 1.000 yeni yaralının kabul edildiğini belirtti.

Savunma Bakanlığı Rehabilitasyon Dairesi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana 10 bin 56  yaralı askerin kabul edildiğini bildirdi.

Savunma Bakanlığı verilerine göre, bunların yüzde 35'i, yani yaklaşık 3 bin 500'ü travma sonrası stres bozukluğu veya travmaya bağlı diğer ruhsal bozukluklardan muzdarip.

Bakanlık, %37'sinin daha uzuvlarında fiziksel travma yaşadığını söyledi. Diğer %28'in durumu hakkında ayrıntı vermedi.

10 bin 56 askerin yaklaşık yüzde 68'i yedek asker.

Rehabilitasyon birimi ayrıca önceki savaşlardan kalan yaklaşık 62 bin yaralı gaziyle de ilgileniyordu.

2030 yılına kadar bölümün toplamda 100 bin kişiye tedavi uygulayacağı, bunların en az yarısının PTSD'den muzdarip olacağı tahmin ediliyor.

Rehabilitasyon bölümü sadece İsrail Savunma Kuvvetleri'ndeki yaralı gazilerle değil, İsrail'in tüm güvenlik birimlerindeki yaralı gazilerle ilgileniyor.

IDF verilerine göre, 7 Ekim'den bu yana 4 bin 310 asker yaralandı. Bunlardan 640'ı ağır, bin 83'ü orta, 2 bin 587'si ise hafif yaralı.

Gazze Şeridi'nde yaralanan askerler, 15 Mayıs 2024'te Kudüs'teki Shaare Zedek Tıp Merkezi'ne getiriliyor. 

Gazze Şeridi'nde Hamas'a yönelik devam eden kara harekâtında, verilere göre 417'si ağır, 675'i orta, bin 114'ü hafif olmak üzere 2 bin 206 asker yaralandı.

Toplamda, savaş sırasında 690 IDF askeri öldürüldü, bunlardan 330'u Gazze'de Hamas'a karşı yapılan kara saldırısında öldürüldü. Savaşta ayrıca altmış üç polis memuru öldürüldü, bunlardan biri Gazze'deki rehine kurtarma operasyonunda bir komandoydu. Ayrıca, Strip'te sivil bir Savunma Bakanlığı müteahhidi öldürüldü.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir?

Travma sonrası stres bozukluğu kişiyi aşırı korkutan, dehşet içinde bırakan, çaresizlik yaratan, çoğu kez olağan dışı ve beklenmedik bir şekilde gerçekleşen olayların tetiklediği bir ruhsal travma ya da ruh sağlığı durumudur. Bu olayların kişinin kendisinde veya bir yakınında ölüme yol açması ya da yaralanma tehlikesi yaratması durumunda ortaya korku, dehşet ve çaresizlik hisleri çıkabilir.

Deprem, sel, ve yangın gibi doğal afetler, işkence, savaş ve tecavüz gibi insan kaynaklı travmalar, kazalar, ciddi ve ölümcül tıbbi durumlar ile hastalıklar , ya da beklenmedik ölümle r gibi travmatik olaylar bireylerde ruhsal travmaya yol açabilir. Bu tür travmatik olayları yaşayan ya da onlardan etkilenen çoğu insan, geçici olarak şartlara ve çevrelerine uyum sağlamakta ve durumla başa çıkmakta zorluk çekebilirler.

Bireyler genellikle zaman içerisinde ve kendilerine yapılacak iyi bir bakımla, daha iyi hale gelirler. Ancak bu zorlanma belirtileri kötüleşirse, aylarca hatta yıllarca sürerse ve bireyin günlük işleyişine müdahale ederse, travma sonrası stres bozukluğu olabilir.

Travma sonrası stres bozukluğu semptomları ve belirtilerinin ortaya çıkmasının ardından bir an önce etkili tedavi almak, semptomları azaltmak ve işlevi iyileştirmek için oldukça büyük bir öneme sahiptir.

 

Güncellenme Tarihi : 17.8.2024 00:58

İLGİLİ HABERLER