Gündem
  • 15.8.2024 12:38

Suudi Prens Salman : İsrail'le barış anlaşması yaparsam beni öldürürler

Suudi Veliaht Prensi Suikasttan Korkuyor

Suudi Veliaht Prensi, İsrail'le normalleşme konusunda suikast korkusu yaşadığını söyledi..Politico'nun haberine göre, Muhammed bin Selman, ABD milletvekilleriyle yaptığı görüşmelerde, kendi kişisel riskini vurgulamak için öldürülen barış elçisi Enver Sedat'ı hatırlattı…
Politico'nun çarşamba günü, görüşmeler hakkında bilgi sahibi üç kişiye dayandırdığı haberine göre , veliaht prens, Yahudi devletiyle bağları güçlendirmeye devam etme niyetinde olduğunu ancak bunun kendisine hayatına mal olabileceğinden korktuğunu belirtti.

Genellikle MBS olarak anılan Bin Selman'ın, 1981'de İsrail ile barış anlaşması imzalamasından iki yıl sonra askerler tarafından vurularak öldürülen Mısır cumhurbaşkanı Enver Sedat'ın suikastına en az bir kez atıfta bulunduğu bildirildi. 
MBS, muhataplarına ABD'nin tarihi barış anlaşmasından sonra Sedat'ı korumak için ne yaptığını sordu.

Veliaht prensin, Riyad ile Kudüs arasındaki herhangi bir normalleşme anlaşmasının "Filistin devletine giden gerçek yolu" içermesi gerektiğini açıklamak için suikast riskine atıfta bulunduğu söyleniyor; bu, mevcut İsrail hükümetinin açıkça karşı çıktığı bir şey.

Görüşmelere yakın bir kaynak Politico'ya yaptığı açıklamada, "Onun ifade ettiği gibi, 'Suudiler bunu çok önemsiyor ve Ortadoğu'daki tüm sokaklar bunu çok önemsiyor ve bölgemizdeki en acil adalet sorununu ele almazsam İslam'ın kutsal mekanlarının koruyucusu olarak görevim güvence altına alınmayacak'" dedi.

Ancak raporda, MBS'nin "ülkesinin geleceği için hayati önem taşıdığını" düşündüğü ABD ve İsrail ile "mega anlaşmayı yapmaya kararlı göründüğü" belirtiliyor.

Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat (solda), ABD Başkanı Jimmy Carter (ortada) ve eski Başbakan Menahem Begin, 26 Mart 1979'da Washington'da Mısır ve İsrail arasındaki barış antlaşmasının imzalanması sırasında Beyaz Saray'ın Kuzey Çimleri'nde el sıkışıyor. (AP Fotoğrafı/Bob Daugherty, Dosya)

Sedat bu anlaşmadan hemen sonra Mısır askerleri tarafından askeri geçit töreni sırasında öldürüldü…

Veliaht prensin olası suikastını ne kadar yakın zamanda tartıştığı belli değil. ABD Kongresi'ndeki kaynaklar, Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinden önce bir İsrail-Suudi Arabistan normalleşme anlaşması yapma olasılığının neredeyse tamamen ortadan kalktığını ve Senato'nun tatile girmeden önce anlaşmanın ABD-Suudi Arabistan bileşenini onaylaması için zaman olmadığını söyledi.

Politico'da görüşmeleri ortaya koyan bir köşe yazısı yazan haber kuruluşunun kıdemli dış ilişkiler muhabiri Nahal Toosi, veliaht prensin "ABD yetkililerini, İsrail'in beğendiği bir anlaşmaya uyması için baskı yapmaya zorlamak amacıyla hayatının tehlikede olduğunu söylediğini" öne sürdü.

Toosi, "MBS, Gazze savaşından önce bile İsrail ile diplomatik ilişkiler kurma fikriyle kumar oynuyordu" diye yazdı.

Şimdi, normalleşmenin veliaht prense, "çoğunun hayatlarında gördüğü İsrailliler ve Filistinliler arasındaki ilk büyük çatışmayla harekete geçen" Suudi gençliğinin desteğine mal olabileceğini yazdı.

İsrail-Suudi Arabistan normalleşmesi, Başbakan Benjamin Netanyahu'nun uzun zamandır arzuladığı bir hedeftir. Ancak başbakan, gelecekteki bir Filistin devletini defalarca reddetti ve bu tür bir anlaşmayı karmaşık ve zor bir girişim haline getirdi.

ABD Başkanı Joe Biden, Suudi Arabistan'ın Washington'dan güvenlik garantileri ve sivil bir nükleer tesis kurulması karşılığında "İsrail'i tam olarak tanımak" istediğini söyledi .

Pazartesi günü Beyaz Saray, Suudi Arabistan'a saldırı silahları satışını yeniden başlattığını ve 2021'de insan hakları endişeleri nedeniyle yürürlüğe giren yasağı kaldırdığını doğruladı. Yeniden başlatma, Washington'ın Gazze'de ateşkes sağlanması ve İsrail'e olası bir İran saldırısına karşı koymak için Riyad'ın yardımını alma çabalarının bir parçası olarak görüldü.

ENVER SEDAT'A SUİKAST ANI

 

Güncellenme Tarihi : 15.8.2024 12:55

İLGİLİ HABERLER