Gündem
  • 23.8.2024 08:40

İsrail karıştı.. Şin Bet'in istifasını istediği cani Ben-Gvir istifa etti

Şin Bet şefi Netanyahu'ya: Batı Şeria'daki Yahudi terörü felaketin eşiğinde

Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve diğer koalisyon üyelerini bazen dolaylı, bazen de neredeyse açıkça bu olguyu teşvik etmekle suçladı.

Ben-Gvir revokes early release of Palestinians from prison

Şin Bet, (Genel Güvenlik Servisi), İsrail'in yurt içi gizli servisidir.

'Destek' ve 'Operasyon' olmak üzere iki bölüme ayrılır.

Operasyon bölümü

Koruma ve güvenlik. (İsrail elçiliklerini ve görevlilerini, Başkan'ı ve İsrail Savunma Sanayisini şemsiyesi altına alır.)

Arap ülkelerle ilişkileri yürüten teşkilat. (Özellikle İsrail sınırlarındaki Arap ülkeleriyle ilgilenir.)

Araplar olmayan ülkelerle ilişkileri yürüten teşkilat. (En geniş kadroya sahip ve en önemli departmanlardan biridir. Karşı-casusluk, yabancı diplomatların takibi görevlerinin yanı sıra, komünistlerle ve diğer politik aşırı-uçlarla mücadele eder.)

Itamar Ben Gvir, the ultra-nationalist accused of stirring up violence in  Jerusalem

Şin Bet Direktörü Ronen Bar, Perşembe günü Başbakan Binyamin Netanyahu'ya, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Filistin köyü Jit'e düzenlenen büyük saldırı gibi son Yahudi terör eylemlerinin ülkeyi felaketin eşiğine getirdiği konusunda uyarıda bulunan bir mektup gönderdi. Channel 12'nin haberine göre;

Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve diğer koalisyon üyelerini, bazen dolaylı, bazen de neredeyse açık bir şekilde bu olguyu teşvik etmekle suçladı; Ben Gvir'in yakın zamanda Tapınak Dağı'na yaptığı ziyaret de buna dahildi; bu ziyaret, hükümetin statüko politikasını ihlal ederek çok sayıda Yahudi'nin açıkça dua etmesine yol açtı.

Ardından, mevcut Yahudi şiddetini "milliyetçi suçlar" olarak adlandırmanın yeterli olmadığını, bunun yerine Yahudi terörü olarak adlandırılması gerektiğini, özellikle de amacın başka bir azınlık grubu üzerinde geniş çaplı bir baskı kurmak olduğunu ve saldırganların çoğunluğa küçük vuruşlar yapan bir azınlık olmadığını söyledi.

Ayrıca, Netanyahu ve diğer üst düzey yetkililere, bir Yahudi, bir İsrailli ve bir güvenlik görevlisi olarak duyduğu derin endişeden dolayı yazdığını söyledi.

Bar, geçmişte Yahudi aşırılıkçıların Filistinlilere karşı gizlice ve el yapımı silahlar kullanarak şiddet uyguladıklarını, şimdi ise onlarca veya daha fazla sayıda, hatta öldürücü silahlar da kullanarak açıkça saldırdıklarını söyledi.

Şin Bet müdürü, bazı durumlarda şiddeti uygulayanların silahlarını, 7 Ekim'den sonra Batı Şeria Yahudilerine silah sağlanmasını amaçlayan programların bir parçası olarak hükümetten aldıklarını da sözlerine ekledi.

Who is Israel’s far-right, pro-settler Security Minister Ben-Gvir?

Artık caydırıcılık yok 

Ayrıca Yahudi aşırılıkçıların artık idari gözaltından korkmadıklarını, çünkü koalisyon müttefiklerinin onları serbest bırakacağını ve daha sonra kendilerine para ödeyeceğini (tıpkı Filistinlilerin bazen şiddet yanlısı suçlulara para ödediği gibi) beklediklerini söyledi.

Bar, bu sürecin içeride İsrail toplumunun dokusuna zarar verdiğini ve Yahudi devletine küresel çapta, hatta müttefikleri arasında bile verilen desteği tehlikeye attığını söyledi.

Ayrıca, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin, giderek büyüyen Yahudi terörü olgusunun boyutu ve kapsamıyla başa çıkabilecek şekilde eğitilmediğini veya donatılmadığını söyledi.

Bu mektubun ardından Ben-Gvir, perşembe gecesi düzenlenen kabine toplantısı sırasında Bar'ın görevden alınmasını talep etti.

Divisive Israeli minister visits key Jerusalem holy site, drawing  condemnation | CNN

Ben-Gvir, talebini ilettikten sonra aniden toplantıyı terk etti. 

Başbakan Binyamin Netanyahu ve diğer hükümet bakanlarının Bar'ı savunduğu bildirilirken, Ben-Gvir ise 7 Ekim'deki güvenlik hatalarından Bar'ın sorumlu olduğunu ileri sürerek Bar'ın mektubuna saldırdı.
 

Kaynak, Ben-Gvir'in statükoyu bozma talebi üzerine kabineden ayrıldığını söylüyor..

İsrail medyası, toplantıda hazır bulunan bir kaynağa dayanarak, Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in statükoyu bozma talebi nedeniyle güvenlik kabinesinden ayrıldığını bildirdi. 

İsrail medyası daha önce Ben-Gvir'in, Şin Bet (İsrail Güvenlik Ajansı) Başkanı Ronen Bar'ın istifasını istemesi nedeniyle güvenlik kabinesinden ayrıldığını bildirmişti. 

Güncellenme Tarihi : 23.8.2024 08:55

İLGİLİ HABERLER