Gündem
  • 2.7.2024 20:19

İsrail ordusu ateşkes istedi Netanyahu küplere bindi

IDF üst düzey yöneticilerinin Hamas'ın iktidarda kalması durumunda bile ateşkesi desteklediği belirtiliyor; Başbakan Netanyanu:  Bu asla Olmayacak

Netanyahu ile generaller arasındaki anlaşmazlığın son işareti olarak NYT, güvenlik yetkililerinin rehineleri serbest bırakmanın en iyi yolunun ateşkes olduğuna inandığını; ordunun tüm savaş hedeflerine bağlı olduğunu söyledi

'IDF ateşkes istiyor' iddiası! Netanyahu'dan sert açıklama)

New York Times Pazartesi günü, altı mevcut ve eski güvenlik yetkilisine atıfta bulunarak, İsrail'in askeri liderliğinin, Şeridi yöneten Hamas terör örgütünden ayrılsa bile Gazze'de ateşkes görmek istediğini bildirdi. Başbakan Benjamin Netanyahu, bunun bir seçenek olmadığını hemen söyledi.

Generallerin, Hamas'ın elinde kalan rehineleri serbest bırakmanın en iyi yolunun kalıcı bir ateşkes olduğuna inandıkları söylendi. Ayrıca, diplomatik çabaların şimdiye kadar Lübnan'da olası bir savaş korkusunu yatıştırmada başarısız olması nedeniyle, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin Hizbullah ile beklenen daha geniş çaplı bir çatışma öncesinde yeniden stoklanması gerektiğini söylediler.

New York Times, generallerin Netanyahu'nun önündeki pozisyonu ne ölçüde zorladıklarını belirtmedi. Netanyahu, "tam zafer" elde edilene kadar savaşmaya devam edeceğine dair defalarca söz verdi. Başbakan ayrıca, Beyaz Saray'ın ülkeden silahları geri çektiğini iddia ederek, İsrail'in mühimmatının azaldığını söyledi.

Times'ın haberi, Filistinli terör örgütünün 7 Ekim'de gerçekleştirdiği ve İsrail'de 1.200 kişinin öldürüldüğü, 251 kişinin kaçırıldığı ve 116'sının hala tutsak olduğu Hamas'a karşı savaş konusunda Netanyahu ile ordunun üst düzey yetkilileri arasında bir anlaşmazlığın son göstergesi oldu.

Netanyahu, yaptığı açıklamada ABD'li haber kuruluşuna konuşan "isimsiz kaynakları" sert bir dille eleştirdi.

Gazete, Gazze'deki savaş uzadıkça daha az yedek askerin göreve geldiğini söyleyen dört askeri yetkiliye atıfta bulundu. Beş subay ayrıca, ordunun 7 Ekim'deki başarısızlıklarından sonra subayların komutanlarına karşı giderek daha fazla güvensiz hale geldiğini söyledi.

Beş yetkili ve subay, İsrail'in mermilerinin azaldığını söylerken alıntılandı. Bazıları, IDF'nin tanklar ve buldozerler de dahil olmak üzere askeri araçlar için yedek parça eksikliği çektiğini ekledi. İki subay, mühimmat eksikliği nedeniyle Gazze'deki İsrail tanklarının tam kapasitede doldurulmadığını söyledi.

Netanyahu, Beyaz Saray'ı İsrail'e yapılan silah sevkiyatlarında "azalma" olduğu suçlamasıyla son iki haftada Amerika Birleşik Devletleri ile bir krize yol açtı. Geçtiğimiz hafta Washington'ı ziyaret eden Savunma Bakanı Yoav Gallant, krizin çözümünde "önemli ilerleme" kaydedildiğini söyledi.

İsrail'in eski ulusal güvenlik danışmanı Eyal Hulata, New York Times'a yaptığı açıklamada, İsrail'in hala Hizbullah'la mücadele edebilecek durumda olduğunu söyledi.

NYT'nin haberi ve  Başbakan Netanayhu'nun sert tepkisi hükümet ile askeri kanat arasındaki görüş ayrılığının gittikçe derinleştiği olarak yorumlandı.

Güncellenme Tarihi : 2.7.2024 21:31

İLGİLİ HABERLER