Gündem
  • 20.10.2024 00:06

İsrail Sinwar'ın naaşını rehine pazarılğı için kullanacak

İsrail kaynakları, Sinwar'ın cesedinin rehinelerin iadesi müzakerelerinde pazarlık konusu olabileceğini söylüyor

CNN'den Matthew Chance'den

İsrailli kaynaklar CNN'e yaptığı açıklamada, Hamas lideri Yahya Sinwar'ın cesedinin, Gazze'de tutulan İsrailli rehinelerin serbest bırakılması karşılığında "pazarlık kozu" olarak kullanılabileceğini söyledi.

Yerel medyada yer alan haberlere göre, Çarşamba günü Güney Gazze'de İsrail güçleri tarafından öldürülen Sinwar'ın kalıntıları şu anda İsrail'de gizli bir yerde tutuluyor.

CNN'e konuşan iki kaynak, İsrail'in geçen yıl 7 Ekim'de düzenlenen terör saldırılarının arkasında olmakla suçladığı adamın kalıntılarından nasıl yararlanacağına karar verirken önceliğinin muhtemelen rehinelerin serbest bırakılması olacağını söyledi.

Hamas liderliğindeki saldırılar sırasında rehin alınan 100'den fazla kişi Gazze'de esaret altında kalmaya devam ediyor. İsrailli bir kaynak, İsrail yetkililerinin şu anda Hamas'a onları serbest bırakması için "hızlıca baskı oluşturmanın" yollarını tarttıklarını söyledi.

İsrailli bir diplomatik kaynağa göre, "Hamas onun kalıntılarını, ölü ya da diri, İsraillilerle takas etmek istiyorsa, o zaman tamam."

Her iki kaynak da Sinwar'ın "pazarlık kozu" olarak görülebileceği konusunda hemfikir.

Rehineler için bir takas, Sinwar'ın kalıntılarının Gazze'ye geri dönmesinin tek yolu olabilir, dedi İsrailli kaynak. "Aksi takdirde onu teslim etmek olmayacak," dedi kaynak.

Diplomatik kaynağa göre, Sinwar'ın kalıntılarının Gazze'ye geri gönderilmesi her durumda Hamas destekçilerini harekete geçirme riski taşıyor. Kaynak ayrıca, Sinwar Gazze'ye gömüldüyse, sitenin takipçiler için bir türbe olabileceğini de öngördü.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Sinwar'ın öldürülmesinin rehinelerin geri dönüşü için "önemli fırsat penceresi" sunduğu konusunda Cuma günü bir güvenlik toplantısı düzenledi. Herzog'un ofisinden yapılan açıklamada,

Netanyahu, perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrailli rehineleri elinde tutan Hamas üyelerine silahlarını bırakmaları ve rehineleri geri vermeleri çağrısında bulunarak, bunu yapanların "dışarı çıkıp yaşamalarına" izin verileceğini söyledi.

Güncellenme Tarihi : 20.10.2024 00:08

İLGİLİ HABERLER