Gündem
  • 25.7.2024 22:34

İsrail'de dünya çapında 7 matematikçi ülkeyi terk etti

“Haaretz”: Dünya çapında 7 kıdemli matematikçi, savaş ve Netanyahu hükümeti nedeniyle İsrail'den ayrıldı

İbrani gazetesi "Haaretz" 24 Temmuz 2024 Salı günü, 9 aydır devam eden savaş ve Binyamin Netanyahu hükümetinin aşırı sağcı politikaları nedeniyle bazı üst düzey İsrailli matematikçilerin işgal altındaki toprakları terk ettiğini bildirdi .

Gazetenin haberine göre, bir kısmı yurt dışından çalışma teklifi alırken bir kısmı da ücretsiz izne ayrıldı.

Şöyle devam etti: "İbrani Üniversitesi Matematik Bölümü'ndeki 7 kıdemli öğretim görevlisi, rejimin darbesinden sonra kırılma noktasına ulaştı."

Gazete, “rejim darbesi”yle, Aralık 2022'de mevcut hükümetin kurulmasından bu yana aşırı sağın devlet üzerindeki kontrolünü ve onun kural ve politikalarını dayatma girişimini kastediyor.

"Bu bilim adamlarının hikayesinin bir bütün olarak İsrail akademik çevreleri için bir uyarı işareti teşkil ettiğini" düşünüyordu.

"İsrail'i terk eden matematikçilerin gerçek sayısı hakkında çelişkili görüşler var" diye ekledi.

Şöyle ekledi: "Milli Eğitim Bakanlığı yaklaşık 7 kişinin İsrail'i terk ettiğini söylüyor. Bu aslında bir eğilimi temsil ediyor; geçmişte bu sayı daha düşüktü, şimdi ise farklı görünüyor."

Gazeteye göre, "Bu bilim adamlarından biri Amerika'nın Chicago kentinden teklif aldı, diğeri ücretsiz izne ayrıldı ve genellikle İsrail'e dönme şanslarının çok yüksek olmadığını söylüyorlar."

Muhalifler ve İsrail medyası, Netanyahu'nun mevcut hükümetinin, işgal altındaki Filistin topraklarında İsrail'in 1948'de kurulmasından bu yana en aşırı sağcı hükümet olduğunu düşünüyor.

Bir süre önce hükümet, yargıda reform yapmayı amaçladığını öne sürdüğü bir yasa çıkarırken, muhalefet bunu "demokrasiye karşı darbe" ve devlet kurumlarının tahakkümü olarak görüyor.

Uzmanlar, Tel Aviv'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde devam eden savaşının ardından İsrail toplumunun muhtemelen daha aşırı sağa doğru yöneleceğine inanıyor.

Amerika'nın desteğiyle Gazze'ye yönelik savaş, çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 129.000'den fazla Filistinlinin ölümüne ve yaralanmasına ve düzinelerce çocuğun hayatına mal olan kitlesel yıkım ve kıtlığın ortasında 10.000'den fazla kişinin kaybolmasına neden oldu.

İsrail, BM Güvenlik Konseyi'nin savaşı derhal durdurma kararlarını ve Uluslararası Adalet Divanı'nın Refah'ın (güney) işgalini sona erdirme, soykırım eylemlerini önleyecek ve içler acısı insani durumu iyileştirecek önlemler alma yönündeki emirlerini göz ardı ederek savaşı sürdürüyor. 



 

Güncellenme Tarihi : 25.7.2024 22:43

İLGİLİ HABERLER