Gündem
  • 20.11.2023 11:59

İsrail'e tam teslimiyet Biden'in oylarını dibe vurdurdu

Biden'a destek başkanlığının başlangıcından bu yana en düşük seviyesine ulaştı! Kamuoyu yoklaması Washington'un Gazze savaşına ilişkin tutumunun reddedildiğini gösteriyor

ABD Başkanı Joe Biden/Reuters

NBC News tarafından 19 Kasım Pazar günü gerçekleştirilen son ulusal ankete göre, büyük bir çoğunluk Beyaz Saray'ın İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki savaşını ele almasını onaylamadığı için ABD Başkanı Joe Biden'ın onay notu başkanlığı sırasındaki en düşük seviyeye düştü. 

Biden'ın erozyonu en çok, çoğu İsrail'in Gazze'deki askeri harekâtında çok ileri gittiğine inanan Demokratlar arasında ve %70'inin Biden'ın savaşı ele alış biçimini reddettiği 18 ila 34 yaş arası seçmenler arasında açıkça görülüyor.

Yeni ankette en dikkat çeken ise 18-34 yaş arasındaki seçmenlerdeki değişim. Eylül 2023'te bu seçmenlerin %46'sı Biden'ın iş performansını onayladığını söylerken, bu seçmenlerin Biden'ı onaylama oranı şu anda %31'e düştü.

Austin, Teksas'tan bir Demokrat olan 40 yaşındaki Meg Furey, "Onun İsrail'e verdiği desteği desteklemiyorum" dedi.

San Diego'dan 23 yaşındaki Demokrat Zico Schell, Biden'ın iş performansını neden onaylamadığı sorulduğunda "Tutulamayan sözler, öğrenci kredileri ve genel olarak dış politika" dedi. 

Bu arada Hart Research Associates'ten Demokrat anketör Jeff Horwitt şunları söyledi: "Joe Biden başkanlığında benzersiz derecede düşük bir noktada ve bunun büyük bir kısmı Amerikalıların onun dış politika eylemlerine bakışından kaynaklanıyor." 

McInturff, ABD güçlerinin dahil olmadığı dış ilişkilerin uzun süredir Amerika'nın siyasi manzarasını değiştirmediğini belirterek, "Bu anket hayret verici ve İsrail ile Hamas arasındaki savaşın Biden üzerindeki etkisi nedeniyle hayret verici" dedi. 

Demokrat temsilciler arasındaki anlaşmazlıklar 

Bu , ABD Senatosu'ndaki üst düzey bir ilericinin, İsrail'e sağlanan yardımın Gazze Şeridi'ndeki savaşı sakinleştirmekle ilişkilendirilmesi yönündeki talebinin, İsrail yanlısı Demokratların şiddetli eleştirilerine yol açtığı bir zamana denk geldi .

Senatör Bernie Sanders (Vermont'tan) 18 Kasım Cumartesi günü yaptığı açıklamada şunları söyledi: "ABD, İsrail'e yıllık 3,8 milyar dolar yardım sağlıyor ve Biden yönetimi ek 14,3 milyar dolar sağlamak istiyor."

İsrail hükümetinin "askeri ve siyasi konumlarında köklü bir değişiklik olmadığı sürece ABD'den tek bir dolar bile almayacağını anlaması gerektiğini" ekledi.

Sanders'ın İsrail için önerdiği koşullar arasında Gazze'deki "askeri operasyonların önemli ölçüde durdurulması", Gazze'nin uzun vadeli "yeniden işgali veya kuşatılmasından" kaçınılması, Batı Şeria'daki yerleşimci şiddetine son verilmesi ve "geniş barış görüşmelerinin gerçekleştirilmesi" taahhüdü yer alıyor. Savaştan sonra iki devletli çözüm."

Temsilciler Meclisi bu kasım ayının başında İsrail'e 14,3 milyar dolarlık bir askeri yardım paketini onayladı ancak bu paket Senato'da kaldı.

Yardıma oy veren 13 kişi de dahil olmak üzere Demokratlar, Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson'ı (R-Louisiana) eleştirdi; IRS finansmanındaki kesintilere ilişkin koşullandırma yardımı için.

Senato'daki Cumhuriyetçiler geçtiğimiz hafta bu tedbirin oylanmasını sağlamak için sürpriz bir kampanya başlatırken, Demokratlar bu tedbirin engellenmesi yönünde oy kullandı.

Bilgili bir yardımcı, Axios'a, Temsilciler Meclisi ve Senato'daki ilericilerin, yardıma ilişkin koşulların dayatılması konusunda devam eden "ön" görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Tartışmalarla ilgili haberler ve ardından Sanders'ın açıklaması, İsrail yanlısı milletvekillerinin hızlı yanıtlarıyla karşılandı.

Temsilci Josh Gottheimer (D-New Jersey) yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Demokratik ana müttefikimiz İsrail'e güvenlik yardımı konusunda koşullar getiren herhangi bir yasa, hiçbir işe yaramayacak ve düzinelerce oy kaybedecek."

Temsilci Brad Schneider (D-Ill.), Sanders'ın önerisini Johnson'ın tasarısına benzeterek, her ikisinin de "yalnızca İsrail'e ve barışa karşı çıkanların çıkarlarına hizmet ettiğini" söyledi.

Sanders'ın açıklaması, Temsilciler Meclisi'ndeki giderek artan sayıda Demokrat'ın, Biden yönetiminin önerdiği kısa ateşkes yerine ateşkes çağrılarına katıldığı bir dönemde geldi.

Ateşkes talep eden Demokratların sayısı geçen ay yaklaşık bir düzine sol görüşlü üyeden aralarında bazı Yahudi milletvekillerinin de bulunduğu 30'un üzerine çıktı.

Güncellenme Tarihi : 20.11.2023 12:07

İLGİLİ HABERLER