İsrail'in 3 yılda tamamladığı 1 milyar dolara mal olan Demir Duvarı HAMAS 10 dakikada nasıl yıktı
İnşa edilmesi 3 yıldan fazla sürdü, maliyeti bir milyar dolardan fazlaydı ve uzaktan kumandalı silahlar içeriyordu. Filistinlilerin kolaylıkla aştığı “demir duvar”
Reuters/Gazze ile işgal altındaki topraklar arasındaki demir duvar
Aralık 2021'de İsrail işgal güçleri, Gazze ile işgal altındaki topraklar arasında türünün ilk örneği olan demir duvarın inşaatını tamamladıklarını ve bu duvarın vatandaşlarını korumak için aşılmaz bir savunma kalkanı sağlayacağını duyurdu.
Ancak 7 Ekim 2023 sabahı Filistinli savaşçıların duvarı rahatlıkla aşmasıyla bu kavram İsrailliler arasında tamamen çöktü.Peki bu duvarın özellikleri ve maliyeti hakkında ne biliyoruz?
Gazze ile işgal altındaki topraklar arasındaki demir duvar
“Demir Duvar” olarak da adlandırılan Gazze-İsrail Bariyeri, Gazze sınırının İsrail işgali tarafında bulunan bir sınır kontrol noktasıdır.
Beit Hanoun kontrol noktası veya diğer adıyla "Erez Geçişi", duvarda insanların geçtiği tek geçiş noktası olmasına rağmen, kullanımı Filistin Yönetimi'nin yetkisi altında yaşayan Filistinliler, Mısır vatandaşları ve uluslararası yardımlarla sınırlı. Ancak Mısır ile Refah kapısının kapatılması durumunda başvurulacak ikinci seçenektir.
Duvarda Kerem Şalom sınır kapısı adı verilen ikinci bir geçiş kapısı var ancak İsrail işgal hükümeti malların doğrudan Mısır'dan Gazze'ye geçişine izin vermediği için yalnızca Mısır'dan gelen malların geçişi için tasarlanmış. Mısır ile Gazze arasındaki sınır.
Fikir, 1994 yılında İsrail işgalinin Gazze sınırı boyunca yaklaşık 60 metre uzunluğunda bir güvenlik çiti inşa etmesiyle başladı.Filistin Yönetimi ile işgal hükümeti arasında bu çitin mutlaka bir sınır görevi görmediği konusunda anlaşmaya varıldı. Oslo Anlaşmalarına uygun olarak.
2005 yılında İsrail işgali Gazze'den çekildiğinde, Filistinli savaşçıların yaklaşmasını önlemek amacıyla Gazze içinde sınır duvarı boyunca 1 kilometrelik bir tampon bölge oluşturdular. o zamandan bu yana birkaç kez yükseltildi.
Çit en son, Filistinli savaşçıların 2014 Gazze Savaşı sırasında tüneller kazarak çiti aşmasının ardından işgal güçlerinin demir duvar inşa etmeye başlamasıyla geliştirildi.
Reuters/Gazze ile işgal altındaki topraklar arasındaki demir duvar
Gazze ile işgal altındaki topraklar arasındaki demir duvarın maliyeti ne kadar?
2017 ortalarında İsrail işgal güçleri, yaklaşık 40 kilometre uzunluğundaki sınır boyunca birkaç metre derinliğinde yeraltı sınır duvarı da içeren demir duvarı inşa etmeye başladı.
Duvar, yakınlarda kazılan tünel olup olmadığını tespit edebilen sensörler içeriyor ve bu demir duvar tamamen işgal altındaki toprakların içinde yer alıyor.
Middle East Eye'a göre , 2021'de inşa edilmesi yaklaşık 3 yıl süren ve maliyeti yaklaşık 1,1 milyar ABD doları olan demir duvar, o dönemde işgal tarafından "dünyada türünün tek örneği" olarak tanımlanıyordu. sınırdaki vatandaşlarının etrafında bir savunma kalkanı oluşturacağını söyledi.
Dönemin Savunma Bakanı şunları söylerken: “Yenilikçi, birinci sınıf bir teknolojik proje olan bu bariyer, Hamas'ı geliştirmeye çalıştığı yeteneklerden birinden mahrum bırakıyor ve arasına demirden, sensörlerden ve betondan bir duvar yerleştiriyor. ve güneyin sakinleri.”
Gazze Şeridi'nde yaşayan yaklaşık iki milyon Filistinli ise bu demir duvarla onları dünyanın en büyük açık hava hapishanesinde yaşattı.
The Times of Israel'in haberine göre demir duvar, Mısır sınırından başlayarak Gazze Şeridi'ni çevreleyerek Akdeniz'e kadar 65 kilometre uzanıyor.
Yaklaşık 140 bin ton demir çelikten oluşan duvarın üzerinde onlarca anten, yüzlerce kamera ve radar yer aldığı için her noktasında gelişmiş gözetleme ekipmanları bulunuyor. .
Yeraltındaki metal duvar, olası tünel kazma durumlarını tespit edecek sensörlerle donatılmıştır.
Yerden yüksekliği 6 metreyi aşan duvarın içinde uzaktan kumandalı silah sistemi ve deniz yollarından yapılacak saldırıları tespit edebilecek gözetleme ekipmanlarıyla donatılmış deniz bariyeri de yer alıyor.
Panjur Stoku / Demir duvarın maliyeti yaklaşık 1,1 milyar ABD doları olarak gerçekleşti
Filistinli savaşçılar demir duvarı nasıl geçebildiler?
Amerikan gazetesi Washington Post'un, işgalin tehditleri ve casusları izlemek için gözetleme kuleleri ve kum tepeleri kurduğunu söylemesine rağmen , Filistinli savaşçılar duvarı aşmayı başardılar.
İsrail işgal ordusunun itiraflarına göre, 7 Ekim 2023 Cumartesi sabahı, Filistinli savaşçıların ani bir dizi koordineli çabasıyla duvarı 29 noktadan oldukça kolay bir şekilde aşmayı başardılar.
Her ne kadar bazı noktalarda duvarın çevresi boyunca her 500 fitte bir İsrail koruma kuleleri konuşlanmış olsa da, savaşçıların çok az direnişle karşılaştığı görülüyor.
Filistinli savaşçıların demir duvarı geçmek için yaptıklarından öne çıkanlar şöyle:
1- Drone'lar patlayıcı attı
Filistinliler ticari insansız hava araçlarını kullanarak sınır boyunca İsrail gözetleme kulelerini, iletişim altyapısını ve silah sistemlerini bombaladılar.
2- Planör eşliğinde füzelerin fırlatılması
Filistinli savaşçılar İsrail'e 3.000'den fazla füze ateşledi, bunların bir kısmı Tel Aviv ve Kudüs'e ulaştı ve bu, Filistinli savaşçıların sınır boyunca yelken kanatlarla uçmasıyla aynı zamana denk geldi.
3- Çit boyunca patlayıcılar
Savaşçılar ayrıca bariyerin bazı kısımlarını havaya uçurmak için patlayıcı kullandılar ve ardından demir duvarı boşluklardan motosikletlerle fırlatmayı başardılar.
4- Aralığı genişletmek
Buldozerler gerisini hallederek daha büyük araçların geçmesi için yeterli alan yarattı.
Güncellenme Tarihi : 13.11.2023 11:08