Gündem
  • 4.3.2024 10:56

İsrail'in en güçlü ordular raporunda Türkiye bakın kaçıncı sırada

İsrail'in en güçlü ordulara ilişkin raporunda 'İsrail' 17. sırada, İran ise 14. sırada

"İsrail'in" INSS'i, "İsrail'in teknolojik kalitesi ve hava üstünlüğü gibi" avantajlara sahip olduğunu, İran ordusunun güçlü yönlerinin ise İHA endüstrisinin büyümesi, geniş kapsamı ve büyük zırhlı birlikleri olduğunu söylüyor.

Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü (INSS), dünyanın en güçlü ordularının sıralamasını yayınladı. 

INTERACTIVE_ISRAEL_MILITARY_OCT11_2023-1697022456

INSS, Global Firepower 2024'e atıfta bulunarak şunları belirtti: "IDF'deki bütçe kesintileri ve komşu ülkelerin silahlanması sonucunda İsrail, on yıl içinde askeri güç sıralamasında 11. sıradan 17. sıraya düştü (GFP sıralamasına göre) "

Bu, İran'ın askeri güç açısından İsrail'i geride bıraktığını ve 14'üncü sırada yer aldığını gösteriyor.

Devamını oku: Savunma yetkilisi: İran'ın son teknoloji silahları 'oyunun kurallarını değiştiriyor'

Sıralamada Amerika Birleşik Devletleri 1. sırada yer alırken, onu Rusya, Çin ve Hindistan ilk 4'te takip ediyor. 

Sıralamada Türkiye 8. sıraya, Pakistan ise 9. sıraya yükseldi. Ardından 14. sırada İran, 15. sırada Mısır ve 17. sırada "İsrail" yer alıyor.

Utancı örtbas etmek için INSS, gönderisinde "İsrail'in teknolojik kalitesi ve hava üstünlüğü gibi" avantajlara sahip olduğunu iddia ederken, İran ordusunun güçlü yönleri ise İHA endüstrisinin büyümesi, geniş kapsamı ve büyük, zırhlı birlik."

Batı için kabus

İran'ın dünya silah tedarikindeki yükselişi, Gazze'deki savaşın yoğunlaşmasıyla aynı zamana denk gelerek ABD'de endişelere neden oldu. 

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'ne göre , kaçak silahların hariç tutulduğu bir çetelenin yayınlanmasının ardından İran, 2022'de dünyanın en büyük 16'ncı silah satıcısı haline geldi ve İran'ın 33'üncü olduğu 2017'deki 20 milyon dolarlık ihracatıyla bu rakam 123 milyon dolara  yükseldi . .

Devlet dışı aktörler tarafından kullanılan silahları inceleyen uzmanlardan oluşan bir ağ olan Militant Wire'da araştırmacı olan Adam Rousselle şunları söyledi: "İran, bu teknolojileri ihraç ederek ve savaştaki etkinliğini kanıtlayarak, muhtemelen asimetrik savaşın doğasını sonsuza dek değiştirdi ve potansiyel olarak önemli miktarda silah verdi. daha önce dezavantajlı durumda olan devlet dışı aktörlere karşı bir avantajdır” ve şunu ekliyor: “Sonuçlar… dünya çapındaki büyük güçler için felaket olabilir.”

Güncellenme Tarihi : 4.3.2024 23:28

İLGİLİ HABERLER