Gündem
  • 4.3.2024 11:11

SİSİ Mısır'ı ufak ufak BAE'ye satıyor

Bae Mısır’ı ufak ufak satın alıyor

Abu Dabi, Kahire'deki “ekonomik ortaklıklarını genişletmeye” devam ediyor! 
Emirlik'li bir grup Mısırlı bir gıda şirketinin %70'ini satın aldı.

Prince Mohammed Bin Zayed (MBZ) – Saxafi Newspaper

Mısır medyasının haberine göre, Emirlik Agthia Grubu, kahve ve atıştırmalık ürünlerinin üretimi ve satışı konusunda uzmanlaşmış Mısırlı Abu Auf Grubunun yüzde 10'luk ek hissesini satın almayı tamamladığını ve sahip olduğu hisselerini yüzde 70'e çıkardığını söyledi. 

Mısır medyası, Agthia Company'nin hisseleri Tanmia Energy Company PV'den satın aldığını, Auf ailesinin ise şirkette azınlık hissedarı olmaya devam ettiğini bildirdi. İki taraf arasında sorunsuz ve entegre bir geçiş ve kapsamlı bir işbirliği sağlandı.

In Pics: Sisi, Bin Zayed tour New El Alamein city - EgyptToday

Emirlik grubundan yapılan açıklamaya göre, 2022 yılında ürünlerini "Abu Auf" ana markası altında satan Mısırlı grubun yüzde 60'ını satın aldığı belirtildi.

"Abu Auf Group'un ilk satın alınmasıyla Agthia Group, cazip Mısır atıştırmalık yiyecek pazarındaki varlığını önemli ölçüde güçlendirmeyi başardı" ifadesine göre, satın almanın, atıştırmalık yiyecek sektörünü şekillendirme projesinin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı. sektörüdür ve “Agthia Grup içerisinde en hızlı büyüyen ve en karlı sektördür.

Abu Dhabi Menkul Kıymetler Borsası web sitesinde yapılan ayrı bir açıklamada, Agthia Grubunun yönetim kurulu, Abu Auf Grubundaki ek hisse değerinin 22,36 milyon dolar (690,79 milyon pound) olduğunu belirtti.

Abu Auf 2010 yılında kuruldu ve işini kahve, kuruyemiş, mutfak malzemeleri, hurma, kurutulmuş meyveler, tatlılar ve bisküviler dahil olmak üzere 6 iş sektörüne odaklıyor.

Satın alma, Kahire ile Emirlikler arasında, Mısır'ın kuzeybatı kıyısındaki "Ras El Hekma" şehrini geliştirme projesine ilişkin bir yatırım ortaklığı anlaşmasının imzalanmasından birkaç gün sonra gerçekleşti.

Ocak 2024'te, Abu Dabi devlet fonu ADQ Holding Company, Mısırlı Talaat Moustafa Grubu'nun otel sektörü kolu olan Aikon Company'nin %40,5'ini satın almayı kabul ettiğini duyurdu ve bu şirket, fona çok sayıda mülkiyet payı verecek. .. Mısır'ın lüks tarihi .

Mısır Başbakanı Aralık 2023'te Mısır Devlet Fonu'nun yedi tarihi otelin %39 hissesini Talaat Mostafa Grubu'na satmak için 800 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladığını ve hisseyi %51'e çıkarma ihtimalinin bulunduğunu söylemişti.

Mısır-Emirlik ilişkileri

Körfez ülkesi Kahire'yi mali kriz sırasında yatırımlar ve doğrudan fon enjeksiyonları yoluyla desteklediğinden, BAE ile Mısır arasındaki ilişkiler güçlü siyasi bağlarla karakterize ediliyor, ancak son zamanlarda yatırımları tercih ediyor. Bir geri dönüş elde etme çabası içinde.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi ve BAE Başkanı Muhammed bin Zayed/ReutersMısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi ve BAE Başkanı Muhammed bin Zayed/Reuters

ADQ, 2022'de Mısır şirketlerinden yaklaşık 1,85 milyar dolar değerinde hisse satın aldı ve geçen yıl Kahire, petrol ve petrokimya sektöründeki 3 şirketin azınlık hisselerini 800 milyon dolara Fona satmayı kabul etti.

2019 yılında Mısır ve BAE, Abu Dhabi Kalkınma Holding Şirketi ve Mısır Devlet Fonu aracılığıyla çeşitli sektör ve varlıklara ortak yatırım için 20 milyar dolar değerinde ortak bir stratejik yatırım platformu kurmak üzere bir anlaşma imzaladı.

Mısır, Uluslararası Para Fonu'ndan gelen 3 milyar dolarlık kredi programı çerçevesindeki ekonomik reform paketinin bir parçası olarak, özel sektörün rolünü güçlendirmek ve döviz kıtlığı krizini aşmak için devlete ait şirketlerin hisselerini satıyor.

 

Güncellenme Tarihi : 4.3.2024 11:23

İLGİLİ HABERLER