Gündem
  • 20.10.2024 00:31

İsrail'in İran'a yönelik olası saldırı planını özetleyen ABD istihbarat belgeleri sızdırıldı

İsrail'in İran'a yönelik olası saldırı planını özetleyen ABD istihbarat belgeleri sızdırıldı - rapor

Sızıntının zamanlaması, İsrail'in 1 Ekim füze saldırısına yanıt olarak İran'a misilleme saldırısı için hazırlıklarını tamamladığı sırada gerçekleşti.

Üst düzey Amerikalı yetkililer, İsrail'in İran'a olası bir saldırı için hazırlıklarını özetlediği iddia edilen iki ABD istihbarat belgesinin sızdırılmasının ardından Cumartesi günü ciddi endişelerini dile getirdiler . Bu belgeler, İran'la bağlantılı bir Telegram hesabı tarafından yayınlandı.

ABD Savunma Bakanlığı ve Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi, sızdırılan belgeler hakkında yorum yapmayı reddederken , belgelerin gerçekliğini de yalanlamadı.

Sızıntının zamanlaması, İsrail'in 1 Ekim füze saldırısına yanıt olarak İran'a misilleme saldırısı için hazırlıklarını tamamladığı sırada geldi. İsmi açıklanmayan üst düzey bir İsrailli yetkili, "İsrail'in savunma kuruluşu sızıntının farkında ve bunu çok ciddiye alıyor." dedi.

Sızıntı Cuma günü, Middle East Spectator Telegram kanalının ABD istihbarat topluluğundaki bir kaynaktan İsrail'in saldırı hazırlıkları hakkında belgeler aldığını iddia etmesiyle gerçekleşti. Bu Telegram kanalı İran yanlısı propaganda yayınlamasıyla biliniyor ve ilişkili Twitter hesabı operatörlerinin İran'da bulunduğunu belirtiyor.

Belgeler, üç gün önce ABD istihbarat topluluğunda dolaştırılan ABD Savunma Bakanlığı'nın görsel istihbarat teşkilatından gelen iddia edilen bir raporu içeriyordu. Raporda, İran'a saldırı için tasarlandığı düşünülen gelişmiş mühimmatların hareketi de dahil olmak üzere İsrail Hava Kuvvetleri (IAF) üslerindeki iddia edilen son eylemler ayrıntılı olarak anlatılıyordu. Raporda ayrıca, dinlemeler yoluyla elde edilen istihbaratın, IAF'nin bu hafta saldırı hazırlıklarının bir parçası olarak savaş uçakları ve insansız hava araçları içeren bir tatbikat gerçekleştirdiğini gösterdiği belirtiliyordu.

Sızdırılan belgelerin, ABD istihbaratının İsrail'in İran'a saldırı hazırlıklarına yönelik yakın gözetimini, İsrail Hava Kuvvetleri üslerindeki faaliyetleri izlemek için uyduların kullanımını da içerdiğini ortaya koyduğu bildiriliyor. İddiaya göre sızıntı, ABD istihbarat topluluğunda ciddi bir güvenlik ihlalini de vurguluyor ve bu da son derece gizli bilgilerin İran'la bağlantılı kuruluşlara ulaşmasına olanak sağlıyor.

Amerikalı yetkililer olayı "son derece ciddi" olarak niteledi ancak sızıntının İsrail'in operasyonel planlarını etkilemesinin pek mümkün olmadığını belirttiler.

Bir Telegram grubu, İsrail'in saldırı planlarına ilişkin 'son derece gizli' ABD belgeleri yayınladı

Telegram adlı bir grup, İsrail'in İran'a yönelik saldırı planlarına ilişkin sızdırıldığı iddia edilen ABD istihbaratını yayınladı.

Middle East Spectator belgeleri paylaştı ancak bunların gerçekliğini doğrulayamadı.

ABD'li yetkililer, olası sızıntıya ilişkin henüz kamuoyuna bir açıklama yapmadı.

Telegram kanalı , İsrail'in İran'a saldırı planlarını inceleyen "son derece gizli" ABD istihbarat belgelerini yayınladı .

Kendisini herhangi bir hükümetten bağımsız "açık kaynaklı haber toplayıcısı" olarak tanımlayan "Middle East Spectator" kanalı, yaptığı açıklamada, "Telegram'da kimliğini açıklamayı reddeden isimsiz bir kaynak aracılığıyla, Siyonist rejimin İran İslam Cumhuriyeti'ne saldırı hazırlıklarına ilişkin iki adet son derece gizli ABD istihbarat belgesi aldıklarını" söyledi.

Middle East Spectator gazetesi yayınladığı bildiride belgelerin gerçekliğini doğrulayamadığını belirtti.

Hiçbir ABD veya İsrail yetkilisi olası sızıntı hakkında kamuoyuna yorum yapmadı. Axios, istihbarat yetkililerinin yorum yapmayı reddettiğini ancak belgelerin doğruluğunu tartışmadığını bildirdi.

Savunma Bakanlığı sözcüleri, Business Insider tarafından yapılan yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Bölge, İran'a yönelik beklenen bir İsrail saldırısına hazırlanıyor. İsrailli yetkililer, İran'ın 1 Ekim'deki füze saldırısına misilleme yapmayı planladıklarını söyledi. ABD bu ay, İran'ın saldırısına yanıt olarak İsrail'e "bir Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma (THAAD) bataryası" ile birlikte asker göndereceğini duyurdu.

İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırısı, İsrail'in Eylül ayı sonlarında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürmesine misilleme olarak geldi . Hizbullah, İran'ın bölgedeki birincil vekilidir.

Syracuse Üniversitesi'nde ulusal güvenlik ve dış politika uzmanı olan Sean McFate, Business Insider'a gönderdiği mesajda, İsrail'in İran'a saldırma planının "sürpriz olmadığını" belirterek, Başbakan Binyamin "Bibi" Netanyahu'nun hükümeti içinde hangi hedeflerin seçileceği konusunda bir tartışmanın sürdüğünü hissettiğini söyledi.

ABD hükümetinde "İran yanlısı çok fazla insan olmaması" göz önüne alındığında belgenin sızdırılmasının dikkat çekici olduğunu söyledi.

McFate, "Biden ile Bibi arasında da gergin bir dönem yaşanıyor şu anda," dedi ve ekledi: "Ve tüm bunlar seçim gölgesinde gerçekleşiyor."

Sızdırılan belgeler, ABD'nin İsrail'in İran'a saldırı planlarına ilişkin istihbaratını gösteriyor: CNN kaynakları

Güncellenme Tarihi : 20.10.2024 01:45

İLGİLİ HABERLER