Gündem
  • 24.9.2024 08:16

İsrail'in Lübnan saldırısının bilançosu.. 500 ölü 1,600 yaralı

Hizbullah , İsrail'in Lübnan'daki militan grubu hedef alan hava saldırılarında yaklaşık 500 kişinin ölmesinin ve 1.600 kişinin yaralanmasının ardından, ülkenin yaklaşık yirmi yıldır en ölümcül günü yaşayarak kuzey İsrail'e çok sayıda roket saldırısı düzenledi .


İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Lübnan halkına İsrail'in Hizbullah'ı hedef aldığı bölgeleri terk etmelerini ve ülkesinin onlarla değil, İran destekli grupla savaş halinde olduğunu söyledi . İnsanlar, tahliye edilmeleri yönünde çağrıda bulunan otomatik çağrılar , kısa mesajlar ve yayınlar aldıktan sonra evlerinden kaçıyor .


İsrail ve Hizbullah, Gazze'deki savaş başladığından beri karşılıklı bir tırmanış içinde sıkışıp kalmış durumda   . Ancak geçtiğimiz hafta, İsrail'in gruba yönelik artan saldırıları, daha geniş bir bölgesel savaşa dair korkuları yeniden artırdı .


İsrail ordusu,  saldırıların ardından "sonraki aşamalarına" hazırlandığını söyledi ve karadan bir işgal olasılığını dışlamadı . Hizbullah , "sınırsız bir savaşın" sürdüğünü söyledi . İran da, İsrail'in saldırılarının ardından "tehlikeli sonuçlar" konusunda İsrail'i uyardı .

Hizbullah askeri hedefleri vurdu: Hizbullah Salı günü yaptığı açıklamada, gece boyunca Salı gününe kadar kuzey İsrail'e çok sayıda roket saldırısı düzenlediğini , Ramat David Hava Üssü, Meggido Havaalanı ve Amos Üssü'nü vurduğunu söyledi. Hepsi de kuzey İsrail'deki Afula kasabası yakınlarında bulunuyor.   

İsrail, Lübnan'daki saldırılarını artırıyor: İsrail, Pazartesi günü Lübnan genelinde 1.600 Hizbullah varlığına saldırdığını söylüyor . İsrail ordusu,  saldırıların ardından "sonraki aşamalarına" hazırlandığını ve karadan bir işgal olasılığını dışlamadığını söyledi .

İsrail ne diyor: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lübnan halkına İsrail'in Hizbullah'ı hedef aldığı bölgeleri terk etmelerini söyledi ve ülkesinin onlarla değil, İran destekli grupla savaş halinde olduğunu söyledi .

Hamas komutanı öldürüldü: Hamas'ın silahlı kanadı El-Kassam Tugayları, saha komutanlarından Hüseyin Mahmud El-Nadir'in (diğer adıyla Ebu Salih) Lübnan'da İsrail tarafından düzenlenen bir hava saldırısında öldürüldüğünü duyurdu. 

ABD birlikleri seferber edildi: ABD ordusu, Orta Doğu'ya " az sayıda ABD askeri personeli " gönderiyor  . ABD'nin bölgede halihazırda binlerce askeri bulunuyor ve Doğu Akdeniz ve Kızıldeniz'de varlıklarını konumlandırdı.  

Sırada ne var? Hizbullah "sınırsız bir savaşın" sürdüğünü söyledi . İran da İsrail'in saldırılarının ardından İsrail'i "tehlikeli sonuçlar" konusunda uyardı .

"Derhal durdurma" çağrıları: BM Genel Sekreteri António Guterres, dünya liderlerinin Salı günü BM Genel Kurulu için bir araya gelmeye hazırlandığı sırada İsrail ve Hizbullah'ı derhal savaşmaya son vermeye çağırdı. Katar ve Mısır da İsrail'in Lübnan'a yönelik hava saldırıları dalgasını kınadı. Ürdün, Lübnan'la dayanışma içinde olduğunu ifade etti ve BM'nin harekete geçmesi çağrısında bulundu. 

Buraya nasıl geldik: Geçtiğimiz hafta İran destekli grubun iletişim ağını hedef alan çift cihazlı saldırıların ardından İsrail ile Hizbullah arasındaki düşmanlıklar önemli ölçüde arttı ve İsrail Savunma Bakanı'nın " yeni bir savaş dönemi" olarak adlandırdığı şey başladı .  

Güncellenme Tarihi : 24.9.2024 08:34

İLGİLİ HABERLER