Gündem
  • 4.10.2024 11:30

İsraillilerin %35'i göç hazırlığında, %25'i geri dönmeyecek

Dini ve çeşitli sebeplerle farklı ülkelerden İsrail'e gelen Yahudiler binpişman oldu..
sürekli bir savaş hali, çalan sirenler ve patlayan füzeler canlarından bezdirdi. Neredeyse uykuyu unutan İsraillilerin psikolojiler alt üst oldu. Özellikle yaşı küçük olanlar derin travmalar yaşıyor.
Son yapılan anket İsrail'in geleceği için de vahim bir tabloyu ortaya koydu. İsrail'de yaşayan Yahudilerin üçte bir göçe hazırlanıyor.
Bu da 9.5 milyonluk İsrail'de 3.2 milyon kişinin ayrılması demek. Gidecek olanların sadece yüzde onu savaş bitince döneceğini söyledi. Bu da 900 bin kişi demek.
Sonuç olarak İsrail'in nüfusu yakında zamanda 7 milyon 100 bine düşücük demektir.

Anket: İsraillilerin %35'i göç etmeyi düşünüyor

İsrail'de yetişkinlerin üçte birinden fazlasının, bir yıldır devam eden savaş nedeniyle ülkeyi terk etmeyi düşündüğü ve İsrail'in varlığına yönelik gerçek bir tehlike olduğuna inandığı, yeni bir anketle ortaya çıktı.

Maariv gazetesinin dün yayımladığı ankete göre , katılımcıların yüzde 35'i İsrail'den göç etmeyi düşünürken, yüzde 24'ü kalıcı göçü, yüzde 11'i ise geçici olarak başka bir yere taşınmayı düşünüyor.

Ankete katılanların yüzde 47'si çocuklarının İsrail'de yaşamasını "çok istediğini" söylerken, yüzde 26'sı sadece çocuklarının orada yaşamasını "istediğini", yüzde 21'i ise çocuklarının İsrail'de yaşamasını istemediğini vurguladı.

Ankete katılanlar arasında İsrail'de yaşamaktan en mutlu olanlar yaşlılar, dindarlar ve ultra-Ortodokslar olurken, İsrail'de yaşamaktan en çok memnuniyetsiz olanlar ise 30-44 yaş aralığındakiler, genç çiftler ve muhalefet partilerine oy verenler oldu.

Ankete göre, yarın seçimler yapılsa, mevcut Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi 26, Ulusal Kamp 19, Yesh Atid 15, Yisrael Beiteinu 14, Shas 10, Demokrat Parti 9, Otzma Yehudit 7, Birleşik Tevrat Yahudiliği 7, Hadash-Ta'al 6, Birleşik Liste 4 ve Dini Siyonizm 4 sandalye kazanacak.

Bu sonuçlar, koalisyon partilerinin Knesset'te 54 milletvekiliyle temsil edileceğini, muhalefetteki Siyonist partilerin 56 milletvekiliyle temsil edileceğini ve Arap partilerinin ise 10 milletvekiliyle temsil edileceğini gösteriyor.

Eski Başbakan Naftali Bennett'in yeni bir partinin lideri olarak siyasi hayata dönmesi halinde, bu parti 20 sandalye kazanırken, Likud'un oy oranı üç sandalye azalacak.

Güncellenme Tarihi : 4.10.2024 10:51

İLGİLİ HABERLER