Spor
  • 15.6.2013 21:52

İstanbul 2020 görücüye çıktı

Sheikh Ahmad Al Fahad Al-Sabah’ın başkan olarak seçildiği 18’inci Genel Kurul’da alınan kararlar değerlendirilen Olağanüstü Genel Kurul'da daha sonra 2020 Olimpiyat Oyunları'nın aday şehirleri İstanbul, Madrid ve Tokyo, eylül ayından Buenos Aires'te düzenlenecek IOC Genel Kurulu'ndakı Ev Sahibi Şehir seçimi öncesinde Milli Olimpiyat Kurulları karşısında ilk ve tek sunumlarını gerçekleştirdi.
Türkiye adına yapılan sunumda Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Prof. Uğur Erdener ve Genel Sekreteri Neşe Gündoğan, İstanbul 2020 CEO'su Ali Kiremitçioğlu, İstanbul 2020 Gençlik Kurulu Üyesi Tuvana Denizci, Milli tenis oyuncusu Çağla Büyükakçay ve İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat Türkiye'nin Olimpiyat projelerini anlattılar.
Sunumda Gezi Parkı olaylarına değinen Çağla Büyükakçay, “Bizi son günlerde sıkça televizyonlarda gördünüz ama bu nedenle aklınızda şüphe olmasın, hepimiz Olimpiyat oyunlarına inanıyoruz, parlak geleceği olan demokratik ve laik Türkiye'ye inanıyoruz ve Olimpiyat Oyunları'nı Türkiye'de yapmayı istiyoruz” şeklinde konuştu.
Sunumda Kurul Üyeleri'ni “Kıtaların birleştiği yer İstanbul”a davet eden Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat daha sonra basına yaptığı açıklamada, “Burada 204 ülkenin katıldığı Dünya Olimpiyat Komiteleri Birliği'nin ve 50'ye yakın IOC üyesinin katıldığı bir sunum gerçekleşti. İstanbul sunumumuz iki seneden beri süren zahmetli çalışmalarımız sonucunda gayet hazırlıklı idi. Bugünün en önemli süprizi genç tenis oyuncumuzu podyuma çıkartmamız oldu; bu, buradaki camialar açısından son derece önemliydi” diye konuştu.
Sunumda Dünya Olimpiyat Komiteleri İstanbul'a geldiklerinde nasıl karşılanacaklarını, sporcuları hangi şartlarda misafir edeceklerini anlattıklarını belirten Hasan Arat gelinen aşamayı ise, “İstanbul çok önemli bir merkez, Dünya'da kültürlerin buluştuğu bir yer. Çok büyük bir sempati aldığını hissediyoruz. Adaylığımızın son iki buçuk ayına giriyoruz. Şu ana kadar gayet iyi geldiğimiz maratonun son aşamalarında 3 Temmuz'da Lozan'da bütün IOC üyelerine yapacağımız çok önemli bir sunum var, bundan sonraki en önemli aşama orası. Daha sonra 7 Eylül'de Buenos Aires'de son oylamanın yapılacağı sunum olacak” sözleri ile anlattı.
Adaylık çalışmasına muhalefetten sivil toplum örgütlerine tüm kesimlerin destek verdiğini belirten Arat, “Türkiye'nin bir bütün olduğu bir adaylık çalışması oldu. Benim bütün dileğim İstanbul'un 2020'de ilk kez Olimpiyatları alması ve bölgede bir ilki gerçekleştirmesi. Diğer aday şehirlerde daha önce Olimpiyatlar yapıldı bildiğiniz üzere. İstanbul Doğu ile Batı'nın buluştuğu, iki kıtanın bir arada olduğu tek aday şehir. Boğaz'ımız, insanımız, genç nüfusumuz ve kuvvetli ekonomimizin bizi bu yolculukta başarıya götüreceğini umuyoruz” diye konuşmasına devam etti.
Gezi Parkı olaylarının Olimpiyat adaylığına etkisi ile ilgili bir soru üzerine ise Hasan Arat, “Dünya'nın bütün metropollerinde olan şeyler bunlar, bu nedenle doğal olduğunu ve atlatılabilicek olduğuna inanıyoruz. Türkiye'de bunun çok barışçıl bir şekilde sonlanacağına inanıyoruz. Bizim umutlarımız bu yönde gayet olumlu ve bu son iki buçuk ayda tüm İstanbul ve Türkiye halkı ile birlikte yürüyeceğimize inanıyoruz, onların desteği bizim için çok önemli” yorumunda bulundu.
Hasan Arat gün içinde Finantial Times'e verdiği demeçte de Gezi Parkı olaylarının etkisi üzerine bir soruya, “Genç insanların inançları uğruna barışçıl bir şekilde ayağa kalkmasına saygı duyuyorum. Türk halkı da gençlerine gerçekten saygı duyuyor. Ancak bu bir 'bahar' değil. Bizi başkaları ile karıştırmayın. Biz bir bütünüz ve gençlerimizi ve ne yapmaya çalıştıklarını anlıyoruz. Bizim Olimpiyat adaylığımız için de değişen bir şey yok. Gerçekleri söyleyeceğiz, bu da Türkiye'nin modern ve laik bir ülke olduğudur” ifadelerini kullandı.
(BÇ-BÇ-S)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 14:25

İLGİLİ HABERLER