İstanbul'da 'Aedes' sineği alarmı
İstanbul'da artan "Aedes" ısırığı vakası ilçe belediyelerini ilaçlama faaliyetlerini artırmaya yöneltti.
"Aedes", ölümcül kategoride hastalıkları bulaştırması ile tanınıyor.
Özellikle metrokent İstanbul'da yayılımında artış gözlenen "Aedes albopictus" türü sivrisineklerle ilgili daha önce de alarm verilmişti.
Bu türün tüm dünyada hızlıca yayıldığı biliniyor. Bu hayvan dünyadaki en tehlikeli ya da en ölümcül kategoride sayılan hastalıkların pek çoğunu bulaştırabiliyor.
İstanbul'da 'Aedes' cinsi sivrisinekle mücadele arttı
Aedes cinsi sivrisinek, ısındığında ateş, baş ağrısı, kızarık gözler özellikle vücutta döküntü ve kas ağrılarına neden oluyor.
Büyük yaralar bırakıyor
Normal sivri sineğe oranla daha büyük yaralar bırakan "Aedes" türünün megakentte yayılımı artınca belediyelerin de çalışmaları hız kazandı.
Bu belediyelerden olan Bağcılar, ilaçlamanın yanında halkı korunma yöntemlerine karşı bilinçlendirmeye çalışıyor.
İstanbul'da birçok mahalle bu durumdan rahatsız
Ekipler, virüs taşıyan Aedes cinsi sivrisineklere karşı ilaçlama başta olmak üzere farklı yöntemlerle mücadele ettiğini duyurdu.
Durgun su kaynağında oluşuyor
Sivrisineklerin, doğada kendiliğinden oluşan ve insan eli ile oluşturulan her türlü durgun su kaynağında ürediği biliniyor.
"Sivrisinek üremesine kaynak oluşturabilecek durgun sular oluşmamalı"
DHA'nın haberine göre veteriner hekim Yunus Giray Özarslan, “Biz ilaçlamaya devam ediyoruz ama vatandaşlarımızın da sivrisinek üremesine kaynak oluşturabilecek durgun suların oluşumuna engel olmalarını istiyoruz.” dedi.
"Hızlı ürüyor"
Özarslan, “Sivrisinekler, yumurtalarını durgun halde bulunan suların olduğu yerlere bırakırlar. Bir sivrisinek 200 ile 400 arasında yumurta bırakır.
Son bir hafta içinde bastırdı
Hızlı üreyen sivrisineklerin son bir hafta içinde bastırdığını görüyoruz.
Ciltte hasar bırakıyor
Bu aralar adını en çok duyduğumuz Aedes, ısırdığı ciltte ağır ve kaşıntılı hasarlar bırakıyor. Bu haliyle de insanların hastaneye başvurmasına neden oluyor.
Saksı altındaki sulara geliyor
Atık lastiklerden saksı altlarındaki tabaklara kadar içinde su bulunan yerler sivrisineklerin üremesine ve çoğalmasına sebep oluyor. Bizim oluşumuna neden olduğumuz kaynakların bertaraf edilmesi sivrisineklerle mücadelenin temelini oluşturuyor.” dedi.