Gündem
  • 27.1.2005 00:07

İŞTE GENELKURMAY'IN FETHULLAH GÜLEN YORUMU!..

ANKARA - Genelkurmay II. Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kıbrıs'taki referandumdan sonra Türkiye'den artık ''jest yapılmasını istemenin büyük haksızlık olacağını'' belirterek, ''Türkiye'nin gündeminde Kıbrıs'tan asker çekmek gibi bir konu yoktur'' dedi.
     Orgeneral Başbuğ, Kıbrıs'ı Türkiye'nin önünü tıkayan bir sorun olarak görülürse, bu görüşün, Kıbrıs sorununda Türkiye'nin kendi arzu ettiği istikamette çözüme ulaşmasını engelleyeceğini söyledi.
     Orgeneral Başbuğ, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki toplantıda, bir gazetecinin, ''İsmet İnönü'nün şartlar uygun olursa Musul'un alınması yönünde vasiyetinin olduğu'' yönündeki haberleri anımsatması üzerine, Musul'u 1922-1926 ile 1926 sonrası olmak üzere iki dönem içinde değerlendirmek gerektiğini söyledi.
    Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın ''Kesin ve kalıcı bir anlaşma olmadan Kıbrıs'tan bir tek asker dahi gitmeyecektir'' sözlerinin Genelkurmay Başkanlığı ve hükümetin de görüşü olup olmadığının sorulması üzerine, Orgeneral Başbuğ, ''Kara Kuvvetleri Komutanımızın söylediği husus, Genelkurmay Başkanlığı'nın görüşüdür. Hükümet yetkilileri tarafından da ifade edilen bir görüştür. O görüşün Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ortak bir görüşüdür'' dedi.
     Orgeneral Başbuğ, Kıbrıs'ı Türkiye'nin önünü tıkayan bir sorun olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayarak, ''Görürseniz, bu görüş Kıbrıs sorununda Türkiye'nin kendi arzu ettiği istikamette çözüme ulaşmasını engeller'' dedi.
     1984'ten beri iç güvenlik sorununun diğer güvenlik konularının önüne geçtiğini ve ülke gündemine oturduğunu anımsatan Orgeneral Başbuğ, ''Bizim değerlendirmemize göre iç güvenlik, dış güvenlik önünde olma önemini ve ehemmiyetini koruyor. Türkiye, bölücü terörden ve irticadan bir gün sıyrılırsa, o zaman dış güvenlik iç güvenlik nazarında öncelik arz edebilir'' diye konuştu.
     Orgeneral Başbuğ, ''Fettullah Gülen'in askeriyeyle ilgili açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu yanıtlarken, Gülen hakkında ''laik devlet yapısını değiştirerek, dini kurallara dayalı devlet kurmak amacıyla yasadışı örgüt kurarak faaliyette bulunmak'' suçundan kamu davası açıldığını anımsattı.
     Irak'ın içinde bulunduğu atmosferin çok sakin olmadığını ve Kerkük'ün Irak'taki bir iç savaşı tetikleyebileceğini belirten Orgeneral Başbuğ, ''Çok ciddi bir konu. 5-6 aydır konunun altını çizip, ikaz etmeye çalıştık. İç çatışmaya gidebilir ve böyle bir oldu bitti ile Kerkük'ün Kürt bölgesi içine alınması da bağımsız Kürt devletine giden yolda ilk çıkış basamağını teşkil edebilir'' dedi. Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 10:57

İLGİLİ HABERLER