Sağlık
  • 27.7.2012 00:00

İşte her derde deva mucizevi içecek

HABER VİTRİNİ- Mide rahatsızlığı bulunmayanlar için son derece sağlıklı bir seçenek olacağı gibi sindirime de yardımcıdır.

Sirke 10 bin yıldan daha uzun bir süre önce şans eseri keşfedilmiştir. Sirke herhangi bir meyveden ya da şeker içeren ve yüzde on sekizden daha az etil alkole fermante olabilen herhangi bir malzemeden (bal, akçaağaç sıvısı, pancar, patates, Hindistancevizi dahil olmak üzere) yapılabilir.

Elmadan yapıldığında elma sirkesi olarak adlandırılır. Birleşik Devletler Besin ve İlaç İdaresi (FDA), “sirke” olarak adlandırılan herhangi bir ürünün yüzde dörtten daha az asidite içermesi gerektiğini belirtiyor. Bu koşul, satılan sirkelerin mümkün olan en az keskinlikte kalmasını garantiler.

Sirkeyle yemek yaparken alüminyum, bakır ya da dökme demir kap kullanılmamalıdır; çünkü yüzde dört ile altı asidite, korozyon yaratır. Eğer sirkenin asitli tadını korumak istiyorsanız onu ateşten aldıktan sonra yemeğinize katabilirsiniz.

EN SAĞLIKLI BESİNLER ARASINDA

Geleneksel yöntemlerle fermante edilen besinler dünyadaki en sağlıklı besinler arasındadır ve sirkede kesinlikle bunlardan biridir. Sirke, sağlıklı mineraller, vitaminler ve amino asitlerin etkin bir karışımıdır. Aslında “pastörize edilmemiş” terimine dikkat edin. Pastörizasyonun temelde besinleri inanılmaz yüksek sıcaklıklara maruz bırakan bir süreç olduğunu unutmayın.

Bu uygulamanın mikroorganizmaları yok etmek gibi bir “faydası” vardır, ancak bu pek güvenilir bir yöntem değildir, çünkü aynı zamanda sirkeyi iyi bir besin yapan, ısıya karşı duyarlı vitamin ve enzimlerde yok olur. Sirkenin sağlıksal faydalarından yararlanmak için etikette “pastörize edilmemiş” “filtrelenmemiş” “geleneksel yollarla hazırlanmış” “geleneksel yollarla fermente edilmiş” gibi anahtar terimlerin yer alıp almadığına dikkat etmelisiniz.

MİKROPLARLA SAVAŞIR

Elma sirkesi ucuzdur, kullanımı kolaydır ve gerçekten de sağlık açısından çok değişik faydaları vardır. Tıbbın babası Hipokrat sirkeyi güçlü bir iksir, mikroplarla savaşan doğal oluşumlu antibiyotik ve antiseptik olarak görmüştür. Eski Mısırlılar, Romalılar Yunanlılar da sirkeyi kullanmışlardır. Colomb’un gemisinde iskorbüdün önlenmesi için varillerle elma sirkesi taşınmıştır. Gerçekten de elma sirkesi binlerce yıl boyunca hem sağlık hem de temizlik maddesi olarak kullanılmıştır.

ELMA SİRKESİNİN FAYDALARI

Elma sirkesi besinsel açıdan zengin, ayrıca diğer birçok güçlü besin ve enzimin yanı sıra potasyum, fosfor, doğal organik florin, pektin gibi minerelleri de içeriyor. Yüzyıllardır oksimel, yani elma sirkesi ve bal karışımı vücuttaki ağrılı kalsiyum çökeltilerinin çözülmesinde ve saman nezlesi gibi diğer sağlık sorunlarında kapsamlı bir şekilde kullanılıyor. Ayrıca sirke yemeklerin yanında tüketilen salata ve sebzelere eklendiğinde beraberinde yenilen gıdaların glisemik indeksini (kan şekerini yükseltici etki) düşürüyor. Bu da yediğiniz öğünün pankreası daha az yorulmasını sağlıyor.

Diabetes Care’de yayımlanan yakın tarihli bir araştırmada da sirkenin kan şekeri ve insülin üzerindeki faydalarına ilişkin sonuçlar belirtilmiştir. Elmada ve dolayısıyla elma sirkesinde bulunan ve meyvenin sindirilmeyen selülozlu posa kısmında yer alan pektin, kolesterolden meydana gelen safra asidini bağlar. Ne kadar çok safra asidi pektin vasıtasıyla yok edilirse, o kadar çok kolesterol kandan çekilerek safra asidine dönüştürülür. Böylece kandaki zararlı olabilecek kolesterol azaltıldığından kalp ve damar hastalıklarına karşı korunmuş olursunuz. İçerdiği doğal asitler ve enzimler kanın damarlardan akış hızını dengeler bu da tansiyon problemleri yaşamamızın önüne geçer.

SİRKE VE DİYABET

İnsülin direnci metabolik sendromun bir özelliği olduğundan ve genelde diyabetten önce geldiğinden, hücreleri insüline karşı hassaslaştıran ve kan şekerinin kontrolüne yardımcı olan besinler her geçen gün önem kazanıyor. Elma sirkesi de bunlardan biri. Bu nedenle, kan şekerini yönetmekteki becerisinden dolayı her yemekte sirkeli bir salata tüketilmelidir.

KAN ŞEKERİ VE TANSİYONU DENGELER

İftar sofralarımızdaki salatalarda kan şekerini yönetmekteki becerisinden dolayı her yemekte sirkeli bir salata tüketilmelidir. Mide rahatsızlığı bulunmayanlar için son derece sağlıklı bir seçenek olacağı gibi sindirime sorununu da önlemede etkili olur. Sonuç olarak iftarda sirkeli tüketeceğimiz salatalarla, kan şekerimizi ve tansiyonumuzu dengeleyebilir, sindirimimize yardımcı olabiliriz.

BİLİYOR MUYDUNUZ?

Tıbbın babası Hipokrat sirkeyi güçlü bir iksir, mikroplarla savaşan doğal oluşumlu antibiyotik ve antiseptik olarak görmüştür.

HAZIRLAYAN: UZMAN DİYETİSYEN BANU TOPALAKÇI

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 16:27

İLGİLİ HABERLER