Gündem
  • 18.10.2024 10:28

İşte İsrail'i ürküten Hizbullah cephaneleği ve Dronları

Hizbullah'ın insansız hava araçları cephaneliği hakkında bilgi edinin. Sahip oldukları şey Tel Aviv'i endişelendiriyor


Hizbullah'ın dronları Tel Aviv için büyük bir ikilem oluşturmaya devam ediyor çünkü parti ile işgal ordusu arasındaki askeri operasyonların hızı Gazze'deki savaştan neredeyse bir yıl sonra arttı.

Iran's Covert Scheme to Upgrade Hezbollah's Rocket Arsenal Revealed |

Veriler , Hizbullah'ın 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in kuzey bölgelerine patlayıcı yüklü 1.200'den fazla insansız hava aracı fırlattığını ortaya çıkardı .

İki gün önce Hizbullah'a ait bir insansız hava aracı, Golani Tugayı'na ait bir askeri üssü hedef aldı ve hava savunmasını geçmeyi başardı, 4 askeri öldürdü ve 8'i ağır olmak üzere 61 kişiyi yaraladı. Ekim 2023'ten bu yana bir günde işgal ordusu. 

İsrail'de yapılan bir soruşturma, dronun "hava kuvvetlerini yanılttığını", hava kuvvetlerinin alçak irtifa uçuşu nedeniyle kendi kendini imha ettiğini düşündüğünü ortaya çıkardı.

Amerikalı New York Times ise olayla ilgili şu yorumu yaptı : "Hizbullah'ın bir ordu üssüne yaptığı ölümcül saldırı, İsrail'in insansız hava araçları karşısındaki zayıflığını gösteriyor."

Hezbollah armed strength - Wikipedia

Uzmanlar, İsrail'in dünyadaki roket ve füzelere karşı en iyi hava savunma sistemlerinden birine sahip olduğunu ancak yavaş hareket eden insansız hava araçlarını tespit etmekte zorluk yaşadığını söyledi.

Son saldırı, İsrail'in liderliğini ve altyapısını hedef alan yoğun saldırılara rağmen Hizbullah'ın İsrail'e zarar verme yeteneğini vurguladı. New York Times'a göre bu aynı zamanda İsrail'in savunma eksikliklerini de vurguladı.Bu durum, bizi Hizbullah'ın insansız hava aracı silahının savaş kabiliyetini araştırmaya yöneltti; dolayısıyla bu raporda, İsrail gazetesi The Jerusalem Post da dahil olmak üzere birçok rapor tarafından izlendiği gibi, partinin cephaneliğinde

Fear of Israel-Hezbollah conflict has Mideast jittery, but leaders,  analysts say war unlikely - Statesboro Herald

2000 dron

Çeşitli İsrail ve Amerikan medya ve araştırma merkezleri tarafından yayınlanan tahminlere göre, Hizbullah'ın askeri cephaneliği, keşif görevlerini yerine getirebilecek veya patlayıcı madde taşıyabilecek 2.000'den fazla insansız hava aracı içeriyor .

Hizbullah'ın insansız hava araçları envanteri ve üretimlerinin ucuz olduğu gerçeği göz önüne alındığında, örneğin İsrail'in hava savunma mekanizmalarını alt etmek için çok sayıda insansız hava aracını tek bir hedefe aynı anda gönderebilir.

Hizbullah, gözetleme görevlerini üstlenen farklı türde insansız hava araçlarını konuşlandırdı.

Hizbullah'ın sahip olduğu insansız hava araçlarının tam yelpazesi bilinmemekle birlikte, ticari quadcopter insansız hava araçlarının yanı sıra video çekebilen ve istihbarat toplayabilen diğer küçük insansız hava araçlarını kullanması muhtemel. 

Bu uçaklar , Celile ve Golan'daki işgal ordusu üsleri üzerinde uçmak için kullanıldı ve Hizbullah, gözetleme dronlarından alınan görüntüleri birden fazla kez yayınladı.

Marsad 1 ve Marsad 2

Mersad drone ailesi, Ababil ve Mohajer adı verilen İran İHA tiplerine dayanıyor.

Hem Ababil hem de Al-Mohajer tipi İran dronları, İran dronlarının daha büyük ailelerinin bir parçasıdır.

Hizbullah bu tür insansız hava araçlarını onlarca yıl önce satın aldı ve daha sonra bunları kendi kullanımı için geliştirdi.

Mersad uçakları, öndeki daha kısa kanatlara kıyasla uzun, tüp benzeri bir gövde ve arkadaki daha uzun kanatlarla karakterize edilir.

Mersad drone, kullanılan tipe bağlı olarak 40 kilograma kadar mühimmat taşıyabiliyor ve yaklaşık 120 kilometre menzile sahip.

Ababil-3 Mart

Menşei: İran.

İntihar veya doğrudan saldırı görevlerini gerçekleştirmek için kullanılabilecek bu uçak, yüksek güçlü patlayıcıları taşıma ve bunları hassas saldırılarda kullanma yeteneğine sahip.

15.000 feet yüksekliğe ve 250 kilometre mesafeye kadar uçabilen, çekilen görüntüleri yer kontrol istasyonlarına veya her türlü alıcı sisteme gönderebilen, 8 saat aralıksız çalışabilen benzinli motorla çalışıyor.

Bir versiyonu altı metre uzunluğunda olup, arkada daha uzun kanatlar, önde daha kısa kanatlar ve gövdenin ucunda bir pervane bulunmaktadır ve bir kamyonun arkasından fırlatılmaktadır.

Saatte 370 kilometreye kadar uçuş hızına sahiptir.

İsrail Alma Araştırma Merkezi, bu dronun Hizbullah'ın cephaneliğindeki ana uçak olduğunu söylüyor.

136 Mart'a tanık olun

Bu drone yaklaşık 200 kg ağırlığında ve 50 kg'a kadar savaş başlığı taşıyor. Kanat açıklığı 2,5 metre, uzunluğu ise 3,5 metre civarındadır.

Menzili yaklaşık 2000 km'dir.

Shahed-136, ilk olarak Ocak 2021'de Yemen'de görüldü. Ayrıca 2022'de başlayan savaşta Ukrayna'ya karşı kullanılmak üzere Rusya'ya da ihraç edildi.

Shahed drone bir nakliye konteynerinde taşınabilir ve fırlatılması kolaydır.

Delta kanat şeklinde büyük bir uçan V'ye benzeyen bir tasarıma sahiptir ve arkada bir motor, önde ise bir savaş başlığı ile donatılmıştır.

Göçmen Mart-6 

Menşei: İran.

Keşif ve saldırı görevlerini yerine getirme yeteneğine sahiptir. Sabit ve hareketli hedefleri hedefleyecek şekilde donatılabilir.

Yaklaşık 2 bin kilometre uçabiliyor, 40 kilogram akıllı bomba taşıyabiliyor, saatte yaklaşık 200 kilometre hıza sahip ve 18 bin feet yükseklikte aralıksız 12 saat uçabiliyor.

129 Mart'a tanık olun

Menşei: İran.

Keşif ve saldırı görevlerini yerine getirme yeteneğine sahiptir. Sabit ve hareketli hedefleri hedefleyecek şekilde donatılabilir.

Yaklaşık 2 bin kilometre uçabiliyor, 40 kilogram akıllı bomba taşıyabiliyor, saatte yaklaşık 200 kilometre hıza sahip ve 18 bin feet yükseklikte aralıksız 12 saat uçabiliyor.

Karar yürüyüşü

Karrar, Amerikan Stryker insansız hava aracından geliştirilen İran yapımı bir insansız hava aracıdır.

 Karrar, intihar saldırısı, bomba atma ve hatta uçaklara karşı havadan havaya füze fırlatma yeteneklerini birleştiriyor. Menzili nispeten uzundur.

Bin kilometreye varan menzile uçma kabiliyetine sahip olan bu araç, saatte 700 km hıza ulaşabiliyor ve tehlikeli bir bölgeden hızlı bir şekilde çıkmak gerektiğinde 900 km hıza çıkabiliyor.

Güncellenme Tarihi : 18.10.2024 10:58

İLGİLİ HABERLER