Gündem
  • 23.5.2012 14:40

İşte memur eyleminden çarpıcı kareler...

Hükümetin son turda teklifi yüzde 3.5+4’e çıkarmasını yetersiz bulan memurlar bugün eylem yapıyor.
Türk Ulaşım-Sen ile Birleşik Taşımacılık Sendikası üyeleri iş bıraktı. İstanbul'da 05.00'da başlaması gereken Haydarpaşa-Pendik-Haydarpaşa seferleri grev nedeniyle yapılamadı. Türkiye Kamu-Sen ile KESK'in bir günlük iş bırakma eylemi başladı. Zam konusunda hükümet ile anlaşamayan kamu çalışanları, Ankara Garı'nda iş bıraktı. Türk Ulaşım-Sen ile Birleşik Taşımacılık Sendikası üyeleri, garın girişine “Grevdeyiz” pankartı astı.
Saat 01.33'de Diyarbakır'a gidecek Güney Ekspresi, hareket etmedi. Memurların iş bırakması üzerine Ankara Garı'nda bilet satışları durdu. Satılan biletlerin bedelleri kesintisiz olarak yolculara iade edildi.
TCDD, yolcuların mağdur olmaması ve gidecekleri yerlere zamanında ulaşabilmeleri için AŞTİ'ye belirli aralıklarla servis düzenledi. Duruma tepki gösteren bazı yolcular ile görevliler arasında tartışma yaşandı. Memurların iş bırakma eyleminden habersiz olduğunu söyleyen yolculardan Cansever Yıldırım, “Birden bire bunu yapmasalardı iyi olurdu, bizde evden çıkmazdık. Yozgat-Yerköy'e gidecektik. Şimdi bu saatte eve geri döneceğiz; vasıta da yok, yapacak bir şey de yok” dedi.

GREV NEDENİYLE BANLİYÖ SEFERLERİ İPTAL OLDU

KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) üyelerinin grev yapması nedeniyle 05.00'da başlaması gereken Haydarpaşa-Pendik-Haydarpaşa seferleri yapılamadı. Grevin duyurulduğu için kimsenin hiçbir yolcunun gelmediğini söyleyen grup üyeleri, "Bu iş yerinde grev var" pankartı asarak, "Yaşasın Grev -Yaşasın Toplu sözleşme" sloganları attı.
Grev nedeniyle Haydarpaşa-Pendik ve Sirkeci-Halkalı arasındaki seferlerin iptal olduğunu belirten Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Yavuz Demirkol, "Saat 05.00 itibariyle tüm türkiye çapında devlet demiryolu işçileri iş bırakma eylemine başladılar. Şu anda başarıyla grevimiz sürüyor. Grev bugün saat 24' e kadar sürecek. Demiryolu emekçileri bu greve büyük bir çoğunlukla destek veriyorlar" dedi.

TCDD'DEN AÇIKLAMA

TCDD Genel Müdürlüğü Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nden yapılan açıklamada, ”Ankara, Konya ve Eskişehir’den Yüksek Hızlı Trenler karşılıklı olarak, tarifesine uygun vaktinde sefere çıkmıştır” ifadelerine yer
verildi.

Adeta dalga geçiyor

Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, Hükümet’in, 2012 için kamu emekçilerinin maaşlarına yüzde 3.5+4 zam önerisine karşı, Eğitim-İş olarak, tüm kamu çalışanlarının ve emeklilerin haklarını savunmak, insanca yaşam standartlarına kavuşmalarını sağlamak için bugün diğer emek örgütleriyle birlikte üretimden gelen gücünü kullanarak, iş bırakacaklarını açıkladı. Demir, “Bu teklif kabul edilebilir bir teklif değildir. Yüzde 3.5+4’ün ortalama memur maaşında yapacağı artış 55-75 TL arasındadır. Yüzdelik artış oranında buçuklu artış yapan Hükümet, kamu çalışanlarıyla adeta dalga geçmekte, kamu çalışanlarının emeklerini yok saymaktadır. Hükümeti, bir an önce bu yaklaşımından vazgeçmeye çağırıyoruz.”

Tüm Sağlık-Sen, Hükümet’in zam önerisini protesto etmek amacıyla bugün iş bırakacağını açıkladı. Tüm Sağlık-Sen’den yapılan yazılı açıklamada, bir yılda benzine yüzde 23, mazota yüzde 24, kömüre yüzde 26, doğalgaza yüzde 34, elektriğe yüzde 18 zam yapıldığı belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi: “Milletvekili danışmanlarına ve meclis sekreterlerine yüzde 170 zam yaparken, emekli milletvekili maaşları yüzde 60 artırılırken, 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 300 bin civarında memura yüzde 15 zam yapılırken yetersiz olmayan mali kaynakların sağlık çalışanlarına sıra geldiğinde yetersiz olmasını protesto ediyoruz. Sayfalar dolusu taleple toplu görüşme masasına gittiğini deklere eden ciddiyetten uzak yetkili sendikanın masadan eli boş olarak kalkmasını ve sağlık çalışanlarına gereken önemi vermeyen Kamu İşveren Heyeti’ni protesto ediyoruz.”

Türk-İş Başkanı Kumlu'dan destek

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ve beraberindeki sendika yöneticileri, Güvenpark'ta oturma eylemini sürdüren Memur-Sen'e destek ziyaretinde bulundu.
      Kamu çalışanlarının eylemini Türk-İş olarak desteklediklerini ifade eden Kumlu, ''Birlikten güç doğar. İşçi konfederasyonları olarak, Türk-İş olarak bu haklı mücadelenizde yanınızdayız'' dedi.
      Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da Kumlu'ya desteğinden ötürü teşekkür etti.
      Gündoğudu, kendilerine daha önce destek ziyaretinde bulunan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve Kumlu ile birlikte fotoğraf çektirdi.
     
     -Türker'den de ziyaret-
    
     DSP Genel Başkanı Masum Türker de Memur-Sen'e destek ziyaretinde bulundu. Memurların mücadelelerinde haklı olduğunu söyleyen Türker, ''Hükümetin önerdiği zam, elektrik, doğalgaz zammını karşılayacak oranda bile değil. Taleplerinizde haklısınız. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde memurlar bir yıla neredeyse zamsız giriyor. Onun için bu kutsal direnişinizde yanınızdayız'' dedi.
      Türker, Başbakan'ın memurlara bütçeden yeterli payı vermesi gerektiğini ileri sürdü.
      Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu da bu ziyaretin DSP'nin memurlara ilk desteği olmadığını belirterek, ''Her zaman yanımızda oldunuz. Başta siz olmak üzere partinize teşekkür ediyorum'' dedi.
 

Hak-İş Genel Başkanı Arslan'dan destek ziyareti

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Güvenpark'ta oturma eylemi yapan Memur-Sen üyelerine destek ziyaretinde bulundu.
      Arslan, memurların Türkiye'nin her yerinde toplu sözleşme hakları ve ücret artışları için yaptıkları demokratik eylemlerini desteklediklerini ifade eden Arslan, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'ya mücadelelerinde başarılar diledi.
      Arslan, şöyle devam etti:
     ''Biz işçi konfederasyonları ve Hak-İş olarak memurlarımızın baştan itibaren sendikal haklarının toplu sözleşme haklarının daha ileri, daha demokratik, daha katılımcı, daha özgürlükçü, ILO ve AB standartlarına uygun hale getirilmesi için büyük bir mücadele ve destek verdik.
      Bugün, Memur-Sen'in önderliğinde yürütülen toplu sözleşme müzakerelerinde gelinen noktayı üzüntüyle karşılıyoruz. Arzu ederdik ki memurların ilk toplu iş sözleşmesi hakem kuruluna gitmeden masada, tarafların taleplerinin uzlaştığı bir noktada sonuçlansın. Ne yazık ki teklif edilen rakamlar, kamu görevlilerinin içinde bulunduğu şartlar, memurların içerisinde bulunduğu olumsuzlukları gidermeye yönelik düzenlemelerin yapılmamış olması memurlarla beraber bizi de üzmüştür. Onun için burada olmamız sadece buradakiler değil, 500 binin üzerindeki Hak-İş mensubunun memurlara desteğidir.''
      Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu'nun şahsında bütün memurları mücadelelerinde kutladığını belirterek, ''Hem toplu sözleşme hakkıy ile grev hakkının da olduğu özgür bir toplu pazarlık sistemenin gelmesi için de desteğimizi devam ettireceğiz'' dedi.
      Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da Memur-Sen ve Hak-İş'in, kurulduğu günden bu yana ''kardeş kuruluş'' olduğunu söyledi.
      Hak-İş ile Memur-Sen'in ortak yaptığı faaliyetleri anlatan Gündoğdu, ''Bugün de bu ülkenin geleceğine sahip çıkmak için yaptığımız iş bırakma eyleminde de Hak-İş bizimle, işte kardeşlik böyle olur'' diye konuştu.
      Gündoğdu, yarın Hakem Heyeti'ne müracaat edeceklerini söyledi.

Beyoğlu'nda yürüyüş

Türkiye Kamu-Sen üyesi bir grup memur, toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadığı gerekçesiyle bir günlük iş bırakma eylemi kapsamında Beyoğlu'nda yürüyüş yaptı.
Türkiye-Kamu Sen İstanbul Şubesi üyesi bir grup memur, hükümet ile memur sendikaları arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadığı gerekçesiyle bir günlük iş bırakma eylemi yaparak, Taksim Meydanı'nda toplandı. Memurlar, üzerinde ''Öğretmenler şahsiyet sahibidir'', ''Hak, adalet dediniz hakkımızı yediniz'', ''Okullarda ve hastanelerde can güvenliği istiyoruz'', ''3 harf öğrettim 40 yıl kölesi oldum'', ''Ömer Dinçer öğretmenine sahip çık'', ''İki maaş ikramiye istiyoruz'', ''3,5 çok anlamlı oldu gücümüzün farkında mısınız'' yazılı pankartlarla Galatasaray Lisesi'ne doğru yürüyüşe geçti.
Memurlar, İstiklal Caddesi'nde ıslık, alkış ve davul-zurna eşliğinde ''İşte memur, işte sendika'', ''Hırsıza çok, memura yok'', ''Hükümet istifa'' sloganları atarak Galatasaray Meydanı'na ulaştı.
Burada açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Hanefi Bostan, yıllardır kamu görevlilerinin hak ve menfaatlerinin ilerletilmesi için mücadele verdiklerini, bu mücadelenin öncelikli hedefinin kamu görevlilerinin toplu sözleşme, grev ve siyaset haklarını da içeren çağdaş, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) standartlarında sendikal haklar olduğunu dile getirdi.
2002-2012 yılları arasında Türkiye ekonomisinin ortalama yıllık yüzde 6,8 oranında büyüdüğünü, kamu görevlilerine bu büyümeden pay verilmediğini ifade eden Bostan, ''Hükümetin taraflı tutumuyla oluşturulan toplu sözleşme masasında kamu görevlilerimiz, emeklilerimiz, dul ve yetimlerimiz için sunulan maaş teklifi yüzde 3,5+yüzde 4, yıllık toplam yüzde 7,5 olmuştur. Bu teklif dört aylık enflasyon artışını dahi karşılamaktan uzaktır'' dedi.
Toplu pazarlık masasında memurların taleplerini dikkate almayan hükümetin, haklarını gasp ettiğini ileri süren Bostan, ''Toplu görüşmenin dahi gerisinde kalan bu sözde toplu sözleşme sistemi, yetersiz ve yanlış anayasa değişikliğinin Türk memuruna verdiği en büyük zarardır'' diye konuştu.
Sendika üyesi memurlar, basın açıklamasının ardından dağıldı.

-Mecidiyeköy'den Beyoğlu'na yürüyüş-

Birleşik Kamu-İş, Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası (Eğitim-İş) üyeleri de bir günlük iş bırakma eylemi kapsamında Mecidiyeköy'de toplandı. Gruptakiler, ellerinde taşıdıkları pankartlarla, slogan atarak yaklaşık 2,5 saat yürüyerek Taksim'e ulaştı.
Birleşik Kamu-İş Sendikası Genel Başkanı İsmail Tutoğlu, grup adına yaptığı açıklamada, memurların AK Parti'nin yüzde 3,5'luk dayatmasıyla karşı karşıya olduğunu belirterek, yüzde 25 zam istediklerini dile getirdi.
Burada Türkiye'nin ilk ve tek kadın sihirbazı olan İlkay Özdemir de memurların yüzde 25'lik zam beklentisini yaptığı gösteriyle ifade etti.

-Beyazıt'taki eylem-

Bu arada, KESK, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), Basın-Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) ve Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri de üzerinde ''Yaşasın örgütlü mücadelemiz'', ''Mesleğimize, onurumuza geleceğimize sahip çıkacağız'' yazılı dövizlerle ''Savaşa değil emekçiye bütçe'', ''Suya, elektriğe, doğalgaza zamma hayır'' şeklinde slogan atarak Çapa'da toplandı.
Daha sonra yürüyüşe geçen grup, Turgut Özal Caddesi'nden geçerek Beyazıt Meydanı'na ulaştı.

Antalya, Muğla ve Isparta'da eylem

Antalya, Muğla ve Isparta'da kamu çalışanlarının iş bırakma eylemi kapsamında memurlar, protesto gösterisi yaptı.
      Memur-Sen Konfederasyonu'na bağlı Eğitim-Bir-Sen üyesi memurlar, hükümetin toplu iş sözleşmesinde verdiği zam oranını protesto etmek amacıyla Bayındır Park'ta toplandıktan sonra sloganlar atarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası önüne kadar yürüdü.
      Eğitim-Bir-Sen Antalya Şube Başkanı Süleyman Gökçen, burada yaptığı basın açıklamasında, Kamu İşveren Heyeti'nin ilk toplu sözleşmedeki anlaşmazlığın baş sorumlusu olduğunu savunarak, yapılan zam teklifinin kabul edilemez olduğunu söyledi.
      Öğretmen ve Öğretim elemanlarının en düşük ücret alan kamu görevlisi olduğunu ifade eden Gökçen, hükümetin Toplu Sözleşme Kanunu referandumdan 19 ay sonra çıkardığını, 5 aydır kamu çalışanlarına zamlı maaş verilmediğini ifade ederek, ek ödemeyle ilgili mağduriyetlerinin masada kaldığını öne sürdü.
     
     -Muğla-
    
     Memurların iş bırakma eylemi kapsamında Muğla'da düzenlenen gösterilerde ise, Eğitim-Bir-Sen Muğla Şube Başkanı Sebahattin Akkır, Sınırsızlık Meydanı'nda yaptığı açıklamada, toplu sözleşmenin sonuçları itibarıyla 2.5 milyon memur ile 1.8 milyon memur emeklisini hayal kırıklığına uğrattığını kaydederek, ''Ekonomi büyüyor, Türkiye zenginleşiyor' diyenlerin kamu çalışanları söz konusu olunca, 'Daha fazla veremeyiz. Yoksa Yunanistan'a döneriz' edebiyatına sarılmalarını inandırıcı bulmuyoruz. Eğer büyüme varsa, bunun maaşlarımıza da yansıtılmasını istiyoruz'' dedi.
      Aynı meydanda halay çekerek protesto gösterisi yapan KESK üyeleri adına açıklama yapan Hulusi Kalaycı ise, güvenceli istihdam istediklerini kaydederek, ''Tüm ek ödemelerin emekli aylığımıza yansıtılmasını istiyoruz. Ücretlerimizin vergi dilimi artışından etkilenmemesini istiyoruz. Son 10 yıl boyunca emekçilerin maaşları sürekli eridi'' diye konuştu.
      Eğitim-İş Sendikası Muğla Şube Başkanı Özkan Kaya da, ''Hükümetin 2012 yılı için kamu emekçilerinin maaşlarına önerdiği zam oranı, çalışanlarının taleplerini ve yetkili kamu çalışanları sendikalarını ciddiye almadığını bir kez daha ortaya koymuştur. Bu teklif kabul edilebilir bir teklif değildir'' dedi.
      Muğla Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde bir araya gelen Sağlık-Sen üyeleri ise, ellerindeki pankartlarla hükümetin toplu sözleşme görüşmelerini protesto etti.
     
     -Isparta-
    
     Isparta'da da Belediye İşhanı önünde açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Isparta Temsilcisi Ali Balaban, toplu sözleşmenin sonuçları itibarıyla memurları hayal kırıklığına uğrattığını belirterek, ''Dolayısıyla bu teklif, dört aylık enflasyon artışını dahi karşılamaktan uzaktır. Bir taraftan Türkiye'nin ekonomisi en hızlı büyüyen ülke olmasıyla övünen yetkililerin, diğer taraftan memurlarına ve emeklilerine 4 aylık enflasyon kadar maaş artışı teklifi sunması anlaşılır ve kabul edilebilir değildir'' dedi.
      Balaban, kamu görevlilerinin acil çözüm bekleyen yüzlerce sorunu bulunduğuna işaret ederek, ''Fakat kamu işveren tarafının bazı kamu görevlilerimize yoğurt, süt gibi gıda maddesi yardımı yapılması önerisi toplu sözleşme görüşmelerinin ''cacık''a çevrildiğini gözler önüne sermiştir. Kamu-Sen olarak yıllarca kamu görevlilerinin sorunlarını anlatmaya, makul taleplerini hükümete iletmeye çalıştık; ancak hükümet adeta sorunları çözmemek için bizlerle mücadele etti'' diye konuştu.
      Sendika üyeleri protesto amacıyla Belediye İşhanı önünde bardaklarla vatandaşlara ''cacık'' ikram etti.

 

 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 17:49

İLGİLİ HABERLER