İşte Türkiye'de aşının başlama tarihi!.. Türkler randevu ile aşı olacak
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü'den koronavirüs aşısı açıklaması! Aşılama randevu usulü olacak..
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, CNN Türk'te katıldığı canlı yayında koronavirüs aşısıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Koronavirüs aşılarının nasıl yapılacağı merak ediliyordu. Prof. Dr. Özlü, Türkiye'de aşılamanın nasıl yapılacağı sorusuna yanıt verdi. Özlü, kuyruk olmaması için randevu usulü aşı yapılacağını söyledi.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, CNN Türk'te yayınlanan 'Mercek Altında' programında Uğur Önver'in sorularını yanıtladı.
Uğur Önver, Türkiye'de aşılamanın nasıl yapılacağını sordu. Prof. Dr. Özlü soru üzerine şöyle konuştu:
"Çok yakında ayrıntılar ilan edilecek. Herkes kolay bir şekilde, nasıl aşılacağını, hangi zamanda aşılanacağını öğrenecek. Çok kolay farklı yollardan öğrenme imkanı olacak. Kuyruğun oluşmaması için her türlü tedbir düşünüldü. Randevu usulü olacak ve bu açıdan da özellikle uyarılacak aşı yapılacak kişiler. Ve planlama dahilinde aşıya gelmesi istenecek. Yani o kuyruğun olması elbette istenmiyor. Önlemler, planlamalar yapılıyor şu anda."
TÜRK HALKI NE ZAMAN İLK AŞIYI OLMAYA BAŞLAYACAK?
Kesin bir tarih veremem ama inceleme ve test süreci 10-15 günlük bir zaman alacak diye daha önce sayın Bakan açıklamıştı. Gelen aşılardan örnekler üzerinden testler yapılıyor. Bu testlerin iki üç hafta zaman alacağı söylendi. Testler tamamlanır tamamlanmaz aşılama başlayacak diye düşünüyorum. Planlama o yönde.
KOLLUK KUVVETLERİ NEDEN BİRİNCİ KATEGORİDE DEĞİL?
Şimdi bu sıralama aslında dünyadaki uygulamaya benzer. Yani bizim ülkemiz için planlanan sıralama, dünyanın pek çok ülkesindeki sıralamayla aynı. Kolluk kuvvetleri de hemen ikinci aşamada aşılanacak. Türkiye'de günde yaklaşık 2 milyon kişiye aşı yapılacağını hesap ederseniz çok kısa sürede ikinci aşamaya geçilecek gibi görünüyor.
AŞININ KORUCUYULUĞU %91,25
Çok iyi bir koruyuculuk oranı. Bu şu ana kadar test yapılan kişilerde görünen koruyuculuk. Uzun süreli takipte bu koruyuculuk oranının daha da yükseleceği yönünde tahminler var.
ÇİN NEDEN AÇIKLAMADI?
Çok kolay bunun cevabı. Çünkü faz3 çalışmasına geçildiğinde Çin'de salgın bitmişti. Bu faz3 çalışmasının sonlanması için belli bir sayıda enfeksiyon oluşması gerekiyor. Mesela Türkiye'de 15 bin civarında kişi dahil olacak. Çin'de hiç vaka kalmadı. O enfeksiyon durduğu için çalışma yapamıyorsunuz. Çalışma yapmanız için hastalığın devam etmesi gerekiyor.''
Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü: Aşı olmamanın tehlikesi çok daha büyük
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüse karşı geliştirilen aşılarla ilgili olarak, "Aşı olmanın riski çok düşük ama aşı olmamanın tehlikesi çok daha büyük. Aşı olmamak güvenli değil. Ben aşıların güvenli olduğuna inanıyorum. Aşıyla ilgili riskler çok düşük olduğu için göze alınabilecek risklerdir ama şu anda hastalığa yakalanma ve ölme riski çok daha büyük” dedi.
Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüse karşı geliştirilen aşılar ile ilgili DHA'ya konuştu. Aşı konusunda tereddütler yaşanmasının ‘makul’ olduğunu bildiren Prof. Dr. Özlü, aşıların uygulanmaya başlanmasının ardından insanların rahat edeceğini söyledi. Özlü, "Bizim satın alacağımız aşı için konuşuyorum, bunlar bizi rahatlatacaktır. Önce sağlık çalışanları olarak bizler aşı olacağız. Bunu çevremizdeki insanlar görünce kanaat getireceklerdir. Aşıdan zarar görme olasılığı elbette vardır. Her aşıda bu vardır. Şu anda ruhsatlı olan, yıllardır kullanılmakta olan aşılardan bile bazen beklenmedik, öngörülmedik sorunlar olabilir ama bunlar milyonda bir veya on milyonda bir gibi çok düşük bir ihtimal. Böyle düşük bir ihtimalden korkup Covid-19 tehlikesini görmezden gelmek makul değil” diye konuştu.
‘AŞIYLA İLGİLİ RİSKLER ÇOK DAHA DÜŞÜK’
Koronavirüse karşı geliştirilen aşıların ciddi ve yaygın bir yan etkisinin görülmediğini vurgulayan Prof. Dr. Özlü, şunları söyledi:
“Şu anda Türkiye’de her gün bu hastalıktan dolayı 250 kişi ölüyor. Aşılamadığınız zaman bu ölümler devam edecek. Bunu yok saymak, önlememek, elinizde güç olduğu halde kullanmamak, bu ölümleri durdurmamanın da bir vebali var. Aşı olmanın riski çok düşük ama aşı olmamanın tehlikesi çok daha büyük. Aşı olmamak güvenli değil. Ben aşıların güvenli olduğuna inanıyorum. Bu bizim alacağımız aşıyla ilgili değil, diğer aşılar da dahil olmak üzere on binlerce insana Covid-19 aşıları uygulandı ve hiçbirinde ciddi bir yan etki görülmedi. Bu kadar çok sayıda kişide ciddi, sık görülen bir yan etki olsaydı ortaya çıkardı. Bundan sonra çıkabilir mi derseniz, çıkabilir ama bu çok nadir bir yan etki olacaktır. Bunu göze almak lazım. Bunu göze alamazsanız hayatta bir şey yapamazsınız. Uçağa binemezsiniz, çünkü uçağın düşme ihtimali var. Arabaya binemezsiniz, çünkü yolda kaza yapma ihtimaliniz var. Aspirin içemezsiniz, çünkü aspirin içtiğiniz zaman kanatıp ölme ihtimaliniz var. Hayatta riski olmayan hiçbir iş yok. Bazı riskleri göze almamız gerekir. Aşıyla ilgili riskler çok düşük olduğu için göze alınabilecek risklerdir ama şu anda hastalığa yakalanma ve ölme riski çok daha büyük.”