Almak için de satmak için de büyük yarış var. Ferrari satıcılığı, dünya çapında da prestij demek. Zaten kullanmak da prestij anlamına geliyor. Alıp Picasso tablo gibi saklayan bile var...
FERRARİ dünyanın en pahalı otomobillerinden. Dünyada olduğu kadar Türkiye’de de zenginlik, şan, şöhret demek. Özellikle sosyetik zenginler arasında Ferrari statü sembolü haline geldi. Sokaklarda hava atanlar yanında tablo koleksiyonu yapar gibi Ferrari koleksiyonu yapanlar da var. Sosyetede popülerliğin ölçüldüğü Ferrariler, 270 bin ile 411 bin Euro arasında değişen fiyatlarıyla da el yakıyor.
İTALYAN marka Ferrari’nin Türkiye’de satışını yıllardır Zeytinoğlu Holding yapıyordu. Holding’in Ferrari ile sözleşmesi 30 Eylül’de bitince yeni distribütör olmak isteyen firmalar arasında kıyasıya mücadele başladı. Talipler arasında 3 büyük şirketin adı geçiyor. Bunlar Mehmet Sabancı’nın sahibi olduğu F&B, Fiat/Tofaş ve Borusan Otomotiv. Bu şirketlerin satıcılık yarışının ardında da prestij yatıyor. Çünkü Ferrari satıcılığı, dış dünyada da önemli etiket anlamına geliyor.
TÜRKİYE’DE 140 adet bulunan Ferrari sahipleri arasında Kahraman ve Levent Sadıkoğlu, Hakan Behlil, Alican Ulusoy, Tayfun Demirören, Mehmet Germiyanlıgil, Sinan Serter gibi işadamları bulunuyor. Rahmi Koç’un da iki adet eski model Ferrari’si var. Reina’ın sahibi Mehmet Koçarslan geçtiğimiz aylarda eşi Müge Hanım’a 256 milyara Ferrari Moranello satın aldı. İlker Mengi, Ozan Şer, Erdal Acar ve İbrahim Kutluay, Ferrari’si olup da satan ünlüler arasında.
SOSYETENİN oyuncağı Ferrari’ye sahip olmak o kadar da kolay değil... Özellikle fiyatı 642 bin Euro olan ve Ferrari’nin kurucusu Enzo Ferrari’nin adını taşıyan ‘Enzo’ modelini parası olan herkes alamıyor. Şu an Türkiye’de hiç kimsede olmayan bu modeli satın alabilmek için hem 642 bin Euro vermek, hem de 3 adet başka bir model Ferrari’ye sahip olmak gerekiyor. Bu yılın ilk 9 aylık döneminde Türkiye’de 6 adet Ferrari satıldı. Geçen yıl aynı dönemde bu rakam 4 olmuştu.
OTOMOBiL YARISCILIGINDAN EFSANE MARKA SAHIPLIGINE
KÜÇÜK bir çelik dökümhanesi sahibi Alfredo Ferrari’nin oğlu Enzo’nun kurduğu Ferrari markasının tarihi hareketli bir geçmişe sahip. Enzo, 1916’da Modena’daki teknik okulu bitirdi. Fiat’a girme çabaları sonuç vermeyince, otomobil sektöründe işçi olarak çalışmaya başladı. 1920’de Alfa Romeo’da yarışçı olarak işe başladı. Ancak yarışçı değil de Alfa satıcısı olarak daha başarılı oldu. 1925’te Bologna’da Alfa şubesi açtı. Tamamen yarış arabaları tasarımına yoğunlaştı. 1946’da Modena’da kurduğu bir fabrikada ilk Ferrari yarış arabası üretildi. Onlarca sürücü Ferrari arabalarının test sürüşü sırasında yaşamını yitirdi. Ferrari markası yıllarca yarış arabaları arasında sayısız şampiyonluklara imza attı. 80’li yıllarda Ferrari kısıtlı sayıda özel spor otomobil üretimine yoğunlaştı. İşte o günden bugüne Ferrari bütün dünyadaki otomobil meraklıları için neredeyse efsanevi bir anlam taşır oldu.
FERRARİ’NİN İLGİSİZLİĞİ YENİ BİR MARKA YARATTI
LAMBORGHİNİ’NİN hikayesi de Ferrari ile bağlantılı. Ferruccio Lamborghini, İtalya’nın ünlü fabrikatörlerinden. Spor araba tutkunu olan Lamborghini’nin sahibi olduğu Ferrari arabası bozulur. Şikayetini Enzo Ferrari’ye ileten Lamborghini, olumlu yanıt alamaz. Şikayetinin dikkate alınmamasına sinirlenen Lamborghini, kendi arabasını traktörlerinde kullanılan bir yöntemle tamir eder. Bu onda spor araba üretebileceği fikrini doğurur. Ferrari’nin ilgisizliğine nispet olsun diye de spor arabanın tıpatıp benzerini üretir. 1963’te ürettiği arabanın markasını da Lamborghini koyar.
star
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:11