KAYNAK : Haber Vitrini
MEHMET CANITATLI
İSTANBUL- Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi, kanserin Türkiye'de yüzde 13.11 ile ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığını açıkladı. 1 - 7 Nisan tarihleri arasında kutlanacak Kanser Haftası öncesi Sağlık Bakanı Osman Durmuş ve Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer kanserle savaşta toplumun bilinçlendirilmesi konusunda çalışmalara hız verilmesi gerektiğini vurguladı.
Sağlık Bakanı Osman Durmuş, 31 Mart akşamı Ankara Sheraton Otelinde Kanser Haftası münasebetiyle düzenlenecek "Beslenme Çevre ve Kanser" sempozyumun açılışına katılacak.Durmuş'un sempozyumda, "Tedavisinin son derece pahalı olması ve gerek tedavi, gerekse tedavi sonrası yaşam kalitesini etkilemesi nedeni ile Dünya Sağlık Örgütü'nün çağdaş kanserle savaş politikaları kanserin önlenmesine ve erken teşhisine yöneldiğini ve ülkemizde de kanserle savaş politikamız kanserden korunma ve erken teşhise ağırlık verilmesi tarzında şekillendi" yönünde açıklama yapması bekleniyor.
Durmuş, sigara ile savaşın kanserle savaşın değişmez parçası olduğunu ve Sağlık Bakanlığı olarak bu konuya büyük önem verdiklerini vurgulayacak.Kanser Haftası nedeniyle Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi tarafından düzenlenen uluslararası katılımlı "Beslenme Çevre ve Kanser" sempozyumda özellikle çevrenin kanser oluşumuna olan etkileri ve bu etkilerin azaltılmasına yönelik sunumlar olacak.
RAKAMLARLA KANSER
Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer'in verdiği bilgilere göre, 1970' lerde ölüm nedenleri arasında 4. sırada yer alan kanser 1996 yılında ikinci sırada yerini aldı. 1990 yılında tüm ölümlerin yüzde 10.1' inden kanser sorumlu iken, 1996 yılında bu oran yüzde 13.11' e yükseldi. Tüm dünyada her yıl 6 milyon yeni kanserli hasta tanımlanıyor. Türkiye'deki bildirim yılda ortalama 60 bin civarında bulunuyor. Türkiye'deki ilk beş sıradaki kanser tipleri yüzde 22.88 ile akciğer kanseri, yüzde 9 meme kanseri, yüzde 7 mide kanseri, yüzde 5.5 deri kanseri ve yüzde 4.6 ile mesane kanseri olarak tespit edildi.
HEDEFLER
Sağlık Bakanlığı'nın kanserle ilgili 2002 hedefleri; yeniden yapılanma, sigara ile savaşa ağırlık verilmesi, kanser taramalarında yüzde 100 artış, kayıtlardaki kanser sıklığını 100 binden 100'e indirmek, toplum beslenme kompozisyonunda düzelme (Meyve ve sebze tüketiminde artış, Süt ve süt ürünü tüketiminde artış, Fast food tüketiminde azalma, Hayvansal yağ tüketiminde azalma) şeklinde belirtildi.
Bakanlığın 2020 yılı hedefleri de; 65 yaş altı nüfusta kanserde yüzde 15 azalma, akciğer kanserinde yüzde 20 azalma sağlanması, 40 yaş üstü kadın nüfusun yüzde 90'ının düzenli meme taraması yapılması, erken tanısı mümkün kanserlerde tanı evresinin azaltılması şeklinde sıralandı.
Diğer yandan Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı kanserin önlenmesine yönelik epidemiyolojik çalışmalar da yürütüyor. Bu çerçevede yapılan faaliyet bölgeleri şöyle:
Kütahya-Emet Arsenik
Yalova-Taşköprü Akrinolit
Amasya-Merzifon İnsidans yüksek
Konya-Halkapınar Erionit
Manisa-Yılmaz İnsidans yüksek
K.Maraş-Afşin Elbistan Termik Santral
Nevşehir-Tuzköy Zeolit
Çanakkale Radyoaktif madde
Tokat-Yeşilyurt Asbest
Çorum Tanımlayıcı epidemiyoloji
Yozgat-Külhüyük Mezotelyoma
Erzincan-Kılıçkaya Tanımlayıcı Epidemiyoloji
Afşin -Elbistan Hava kirliliği"
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:03