Bilim
  • 9.7.2013 12:51

Kanser teşhisinde yeni yöntem

Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (NANOTAM) ile Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Fakültesinin işbirliğiyle, Kapadokya bölgesinin dünyaca ünlü doğa harikalarından birisi olan peri bacalarından ilham alınarak, çok hassas biyolojik nanosensörler geliştirildi.

NANOTAM Başkanı Prof. Dr. Ekmel Özbay’ın öncülüğünde, Bilkent Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Fakültesi doktora öğrencisi Neval Cinel’in tez çalışmaları kapsamında yapılan sensörler, geleneksel silindir tabanlı nanobiyosensörlerden 10 kat daha hassas çalışabiliyor.

Prof. Dr. Özbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  Türkiye'nin son yıllarda nanoteknoloji konusunda büyük bir atılım içinde olduğunu ifade ederek, "Geliştirdiğimiz yeni nanosensörlerle son yıllarda büyük ilerleme gösteren nanoteknoloji konusunda Türkiye’nin dünya ile yarışır konuma geldiğini göstermiş olduk” dedi.

-"Peri bacalarını nanoteknoloji dünyasına ve bilimsel literatüre sokmuş olduk”

Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen DPT-HAMİT Projesi'nde, geleneksel silindirik yapılar yerine konik yapıda ve farklı boyutlarda iki nanosilindir yapı geliştirdiklerini anlatan Özbay, bu yapıyı tasarlarken “peri bacalarından” ilham aldıkları için yayınlanan makalenin başlığına “peri bacaları şekilli” tanımını koyduklarını söyledi.

Özbay, “Bu sayede Kapadokya’yı ve peri bacalarını nanoteknoloji dünyasına ve bilimsel literatüre sokmuş olduk” dedi.

Bilkent’de geliştirilen “Nano Peri Bacaları” etrafında tasarlanan biyosensörler iki farklı dalgaboyunda çalışabildiklerini ve bu özellikleri sayesinde tek dalga boyunda çalışan geleneksel nanosilindir temelli biyosensörlerden çok daha hassas algılama özelliklerine sahip olduklarını belirten Özbay, bu konuda patent almak için başvuru sürecinde olduklarını bildirdi.

Bu nanoyapılarla birçok biyolojik malzemeyi çok düşük konsantrasyonlarda algılamanın mümkün olduğunu vurgulayan Özbay, "Geliştirilen  nanobiyosensörler, özellikle erken kanser teşhisinde çok önemli bir rol sahibi. Örneğin bir damla kanda yer alan tek bir bakteri, protein veya kanser hücresi bu yöntemle algılanabilir” diye konuştu.

Geleneksel biyolojik sensörlerden daha üstün özelliklere sahip “Nano Peri Bacalı” sensörlere ilişkin haber, bu alanın önde gelen bilimsel “Small” dergisinin kapağında yer aldı.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 13:40

İLGİLİ HABERLER