Kaymakamın gazeteciye yaptığına bakın!
Narman İlçesi Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy, yapılmaması yönünde talimat verdiği haberin televizyon kanalları ve internet sitelerinde yer aldığını görünce, İHA muhabirini gözaltına aldırarak, polis nezaretinde ayağına getirtti. Kaymakamın, ayağına getirttiği muhabirden, haberi düzeltmesini istemesi tepkilere neden oldu.
İlçede taşımalı olarak eğitim gören öğrencilerin Kaymakamlık Aşevinde yedikleri tavuk dönerden zehirlenerek hastaneye kaldırılmalarının ardından konuyla ilgili görüntülü ve fotoğraflı haber yapan İHA Muhabiri Fatih Düzavcı, ilçe kaymakamının görülmemiş muamelesine maruz kaldı.
Hastanede gerekli görüntüleri aldıktan sonra bilgi için İlçe Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy’u arayan muhabir Fatih Düzavcı, kaymakamın tepkisiyle karşılaştı. Zehirlenme olayının doğru olmadığını öne süren Kaymakam, öğrencilerin yaşadığı durumun psikolojik bir olay olduğunu söyledi. Haberin büyütülmemesi ve basit bir konu olduğunu iddia eden Kaymakam Atasoy, konunun haber olarak servis edilmemesini istedi. Düzavcı, bu görüşmenin ardından görevinin gereğini yerine getirerek, haberi İHA adına tarafsızca abonelerine servis etti.
Haber, 40 öğrencinin zehirlenmesi dolayısıyla ulusal ve yerel basında büyük yer buldu. Durumun televizyon kanalları ve internet sitelerinde geniş yer bulduğunu öğrenen Kaymakam Abdullah Atakan Atasoy, iddiaya göre Düzavcı'ya telefonla ulaşmaya çalıştı. Düzavcı'ya ulaşamayan Atasoy, polis ekiplerine talimat vererek, gazetecinin bulunmasını istedi. Kaymakam Atasoy'dan aldıkları talimatla harekete geçen polisler, evinde ve ilçedeki kahvehane ve pastanelerde Fatih Düzavcı’yı aradı. Düzavcı, kendisine ulaşan polisler tarafından ekip otosuna bindirilerek, apar topar kaymakamlığa götürüldü.
Olaydan sonra büyük bir şok yaşayan İHA Narman Muhabiri Fatih Düzavcı, “Dün öğlen saatlerinden sonra öğrenciler zehirlendi diye bize bilgi geldi. Bizde diğer gazeteci arkadaşla beraber hastaneye gittik. Hastane girişinde ambulansla getirilen öğrencileri çekip daha sonra hastane içerisine girip orada bulunan öğrencilerden görüntü ve fotoğraf alarak hastaneden ayrıldım. Daha sonra konuyla ilgili ilçe kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy’dan bilgi almak için kendisini aradım. Kaymakam Atasoy ise fazla büyültecek bir konu olmadığını kendisinin de hastanede olduğunu belirtti. Ben de haberi yazarak bağlı olarak çalıştığım ajansıma gönderdim. Haber gündeme alındıktan sonra İlçe kaymakamı beni aratarak hastanede olduğunu bildirdi. Bende hastaneye gittiğimde konuyla ilgili bana bilgi verdi çocukların sağlık durumlarının iyi olduğunu eve gönderdiklerini ve soruşturma açıldığını belirtti, Bende haberime bunu ekleyerek gönderdim" dedi.
Daha sonra Kaymakam Atasoy'un kendisine ulaşmak istediğini fakat şarjı bittiği için ulaşamadığını ifade eden Düzavcı, "Polis ekiplerinden bana ulaşmalarını istemiş, bulunduğum ilçede kahveye gidince polislerin beni her yerde aradığı söylendi. O anda yanımdan geçen ekip arabasına binerek kaymakamlığa götürüldüm. Korumaları beni kaymakamla telefonla görüştürdü. Kaymakam, haberde yazılı olan psikolojik kelimesini kullanmadığını belirterek haberden çıkarılmasını istedi. Ben de bölge müdürümü arayarak durumu bildirdim. Olaydan dolayı yakınlarım ailem büyük bir endişe yaşadı. Böyle bir olayla karşılaştığım için üzgünüm” diye konuştu.
Öte yandan, zehirlenme olayının ardından Öğrencilerin yedikleri yemekten alınan numuneler alınarak incelenmek üzere Erzurum Bölge Hıfzıssıhha Müdürlüğüne gönderildiği öğrenildi.
BBP’DEN KAYMAKAM ATASOY’A KINAMA
Büyük Birlik Partisi Erzurum İl Başkanı Yener Gözütok, Erzurum’un Narman ilçesinde 40 öğrencinin Kaymakamlık Aşevi’nde yedikleri yemekten zehirlenmesini haber yapan İHA muhabirinin ilçe kaymakamı tarafından görülmemiş bir uygulamaya maruz kalması olayının üzüntü verici olduğunu belirtti.
Gözütok, yaptığı açıklamada, “Narman İlçesi Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy’un yapılmaması yönünde talimat verdiği haberin televizyon kanalları ve internet sitelerinde yer aldığını görünce, İHA muhabirini gözaltına aldırarak, polis nezaretinde, tabiri caiz ise derdest ettirerek ayağına getiriyor. Ayağına getirttiği muhabirden haberi düzeltmesini istiyor. Aslında mesele haberin yanlış yapılmış olması değil, yapılmış olması, çünkü hata ve kusuru bulunanlar ifşa edilmiş oluyor. İddiaya göre Kaymakam olayın psikolojik zehirlenme olduğunu söylemiş, biz Okul sütünden dolayı psikolojik zehirlenmeyi duymuştuk, fakat yemekten psikolojik zehirlenmeyi duymamıştık. Her ne şekilde olursa olsun, bir basın mensubunun bu tür muameleye maruz kalması hoş görülecek bir olay değildir. Nerede özgür basın, Nerede Demokratik Türkiye. Bir basın çalışanı olarak, Narman İHA temsilcisinin polis marifeti ile derdeste edilmesini nefretle ve şiddetle kınıyorum. Basın çalışanına yapılan bu eziyeti, basın özgürlüğüne bir darbe olarak görüyor ve bütün basına karşı yapılmış addediyorum. Sayın Kaymakamdan da bu konuda bir açıklama yapmasını bekliyorum. İHA Muhabiri Fatih Düzavcı'ya ve İHA ailesine geçmiş olsun dileklerimizi iletir, bu tür olayların bir daha tekrarlanmasını temenni ederiz” diye konuştu.