
KAZ DAĞINDA YAPIŞKAN MADENİN SIRRI ÇÖZÜLDÜ
Şirketler sondaj çalışmalarında sağlığa zararlı olmayan 3 ayrı kimyasal kullandıklarını açıkladı.Bölgede çevre katliamı yapıldığını belirten dernek, oda vb. ise bu maddelerin birçok zararı bulunduğunu kaydetti.
Kaz Dağları'nda maden arama - sondaj ruhsatı alan şirketler, rezerv belirlemek için çalıştıkları sahalarda ağaçları kesip yerin metrelerce altına inerek, sondaj yapıyor.
Şirketler sondaj yaparken 3 farklı kimyasal madde kullanıyor. Bu maddelerden biri Bentonit Kili. Bu madde, sondajda kullanılan suyun çatlaklardan sızıp kaybolmasını engelliyor. Çevre ve Orman Bakanlığı ile şirketlere göre bu maddenin çevreye zararı yok.
Toprağın aşırı nemlenmesine yol açan diğer bir kimyasal ise Polimer. Şirketler, kuyulardaki toprak parçalarının sondaj aletine zarar vermesini engellemek için bu maddeyi kullanıyor. Madde toprakta sabunumsu bir tabaka haline geliyor.
Teckcominco şirketine göre bu maddenin de çevreye herhangi bir zararı yok. Ancak çevreciler maddenin doğaya zarar verdiği görüşünde birleşiyor.
Kaz Dağları'nda kullanılan bir başka kimyasal ise Kostik adı verilen soda. Kostik, sondaj makinasının sürekli kullanıldığı durumlarda makinanın soğutulmasını sağlıyor. Şirketler bu maddenin içme suyuna karışamayacağını iddia ediyor.
Ancak bölgeden gelen olumsuz haberlerin arkası kesilmiyor.
Muratlar köyü sakinleri de sularının bulanıklaştığını, içme suyunun sağlıklarını tehdit ettiğini kaydediyor.
Kaz Dağları'ndaki altın arama çalışmaları bölge halkının yanı sıra çevre örgütlerini ve bölgedeki oda vb. harekete geçirdi. Zira, bölgede altın madeni kurulmasının bölge topraklarını ve sularını kirleteceği kaydediliyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise, bu iddiaların doğru olmadığına dikkat çekiyor.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:55