Sağlık
  • 9.10.2006 05:00

KISIR ÇİFTLERE PARA TUZAĞI!..

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, bazı tüp bebek merkezlerin çiftlerin gebelik şansını artırmak için, "bilimsel olarak ispatlanmamış" 6 deneysel tedavi uyguladıklarını öne sürdü.

TÜRKİYE’de yaklaşık 3 milyon kısır (infertil) kişi bulunduğu tahmin ediliyor. Tüp bebek tedavisine ihtiyaç duyanların sayısı ise 200 bin civarında. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, tüp bebek tedavisinin sadece 30-40 bin kişiye uygulandığını belirtirken, bazı merkezlerin çiftlerin gebelik şansını artırmak için bilimsel olarak ispatlanmamış 6 deneysel tedavi uyguladıklarını öne sürdü. Prof. Dr. Bülent Tıraş, çiftlerin en çok yanıltıldığı 6 tedavi yöntemini şöyle sıralıyor:

1- HLA-G Yöntemi: Embriyolar bulundukları ortama HLA-G adı verilen proteini salgılıyor. Eğer bu proteinin oranı yüksekse embriyonun tutunma oranı yüksek oluyor. Yöntem jinekologlar tarafından kabul görmüş değil.

2- Mıknatıs Yöntemi: Bu yöntemde sperm seçiminde özel bir solüsyon kullanılıyor. Genetik olarak sağlıklı spermlerin seçildiği iddia ediliyor. Şimdiye kadar çok az hastaya uygulandığı için yeterli araştırma yok.

3- İlaçsız Tüp Bebek: In Vitro Matürasyon (IVM) yönetemi deniyor. Polikistik over sorunu bulunan kadınlarda yumurtaların ilaç verilmeden toplanıp laboratuvarda geliştirilmesi esasına dayanıyor. Kanıtlanmış tedavilerin başarı oranı 60-70 olarak bildirilirken, en iyi merkezlerde bile yüzde 35 gebelik sağlayan IVM yöntemi, özellikle de çok az yumurtası olan kadınlarda mucize yöntem gibi sunuluyor.

4- Yapay Rahim Yöntemi (co-culture): Endometrium (rahim zarı) dokusundan alınan hücrelerin, embriyoların gelişmesi ve tutunması için bazı özel maddeler salgıladığı iddiasına dayanıyor.

5- Embriyo Glu: Embriyonun rahme tutunmasını kolaylaştırdığı öne sürülen bir madde. Embriyonun tutunmasını artırdığı yönünde bilimsel kanıt yok.

6- Laser Destekli Yuvalama: Embriyonun zona denilen dış kabuğunun bir bölümünün kesilerek embriyonun daha rahat kabuğundan çıkması esasına dayanıyor. Bilimsel geçerliliği yok.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 02:38

İLGİLİ HABERLER