Hükümet, atıl istihdam sorununu, yüksek yaş dilimini esas alarak emekli etme yöntemiyle çözmeyi planlıyor.
Özelleştirme kapsamında yer alan kuruluşlarda atıl istihdam, geçen yıl için 18 bin kişi olarak belirlenirken, bunlardan 10 bininin 2002 yılı içinde emekli olduğu bildirildi.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) yetkililerinden edinilen bilgiye göre, IMF'ye verilen atıl istihdamın eritilmesine ilişkin taahhüt kapsamında, özelleştirilecek kuruluşlardan bu yıl içinde 8 bin kişinin daha emekli edilmesi gerekiyor.
Bu arada, kıdem yılını dolduranların emekli edilmesi uygulaması işçilerin Temmuz'da yeni katsayı artışından faydalanarak emekli olmaları için Temmuz ayı sonrasına bırakıldı.
Yıl sonuna kadar 8 bin kişinin emekli edilmesi hedeflenirken, bunlardan 2-3 bininin kendi rızası ile emekli olabileceği ifade ediliyor.
Geriye kalan bölümün ise en yüksek yaş diliminden başlayarak, kademeli biçimde yıl sonuna kadar emekli edilmesi hedefleniyor.
Bu kuruluşlarda emekli olacak durumda bulunan işçilerin net ücretlerinin 1,3 milyar ile 2,3 milyar lira arasında değiştiği belirtilirken, bu yıl içinde 8 bin kişinin daha emekli olmasıyla norm kadrolara yaklaşılacağı, dolayısıyla özelleştirme sonrası herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağı ifade ediliyor. ÖİB'nin portföyünde yer alan kuruluşlarda çalışan sayısı, 70 bin kişiyi buluyor.
Satış listesi yüz güldürdü
Öte yandan geçen yıl ilk 3 ayda 66 trilyon lira zarar eden, özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar bu yıl 212 trilyon kara geçti.
Özelleştirme kapsamındaki kuruluşları kara geçirerek fiyat yükseltmek isteyen hükümetin bu isteği de bu sayede gerçekleşebilecek. Mart 2002'de 66 trilyon olan zarar açıklayan kuruluşlar, Mart 2003'de büyük bir sıçrama yaparak 212 trilyon liralık kara ulaştı. Karda en büyük pay sahibi kuruluşlar Tüpraş, Tekel ve Erdemir olurken, başarısız kuruluşlara uyarı geldi.
Başarısız bulunan Eti, Seka, Demir Çelik ve Gübre Sanayi gibi kuruluşlara başarısızlığın nedenleri soruldu.
yenişafak
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:04