MGK, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda toplandı. Saat 15.10'da başlayan toplantıda Suriye'deki son gelişmelerin ele alınması bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantı sonrası MGK üyeleri ile iftarda bir araya gelecek.
Toplantının Suriye konusunda yaşanan sıcak gelişmeler ve TBMM'de yarın yapılacak Meclis Başkanlığı seçimi dolayısıyla bir gün öne çekildiği belirtildi.
ZOR KARAR
Toplantıda Telabyad'ın IŞİD'den PYD kontrolüne geçmesinin ardından Türkiye'nin karşılaştığı yeni göç dalgası, sınırda Kürt devleti kurulması girişimleri ve IŞİD'in Kobani'ye düzenlediği saldırı sonrası, önümüzdeki günlerde yaşanabilecek gelişmeler üzerinde durulacak.
Askeri yetkililer ile MİT bölgeden gelen istihbarat raporlarını, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu yürütülen diplomatik girişimleri aktaracak.
SIĞINMACI SORUNU
Toplantıda, kamplarda kalanların dışındaki sığınmacıların yaşadıkları, her geçen gün derinleşen sorunlar da masaya yatırılacak. Önceki gün yurtdışına çıkmak için Kapıkule Sınır Kapısı'nda 5 saat bekleyen, ardından askeri yetkililer tarafından ikna edilerek Nusaybin'e gönderilen Ezidilerin durumu, kaçak göçmenlerle mücadele ve bazı tatil beldelerinde yaşanan görüntülerin de Kurul'un gündemine gelmesi bekleniyor.
SEÇENEKLİ PLANLAR
Hükümet TSK'nın sınır ötesi operasyona her an başlayabilecek şekilde hazır olmasını istedi. Ancak operasyon direktifi henüz verilmedi. Komutanlar da geçen hafta gerçekleştirilen güvenlik zirvelerinde sınır ötesi operasyonun doğurabileceği sıkıntı ve riskleri aktardı.
TSK, hükümetin olası direktifine yönelik olarak alternatifli operasyon planları hazırladı. Bu planların, sınırın 110 kilometrelik Karkamış-Öncüpınar hattında güvenlik şeridi oluşturulmasından, başta Cerablus olmak üzere sınırın bazı noktalarında Suriye'nin 30 kilometre derinliğine inilmesine kadar uzandığı belirtildi.
Harekâtın şeklini hükümetin vereceği direktifte yer aralacak “amaç ve hedef” belirleyecek. Operasyon, göç dalgasının karşılanmasına yönelik bir tampon bölge oluşturulmasıyla sınırlı olabilir. Ya da Suriye'de etnik temizlik riskinin yükselişini önlemeye yönelik bir misyon belirlenebilir.
Bu misyonun belirlenmesinde Dışişleri Bakanlığı'nın yürüttüğü diplomatik girişimler belirleyici olacak. Çünkü Türkiye'nin tek taraflı müdahalesinin dış dünyanın tepkisini çekme olasılığı yüksek.
"MGK'DAN SONRA GEREKLİ AÇIKLAMAYI YAPARIZ"
Ordu'da dün partisinin ilçe teşkilatlarını ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gazetecilerin Türkiye'nin Suriye'ye gireceğine ilişkin iddialarla ilgili sorusuna “Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantımız var ondan sonra gerekli açıklamayı yaparız” yanıtını verdi.
Kaynak : Habertürk