Sağlık
  • 1.6.2012 10:42

Kürtajı serbest bırakan isim konuştu...

Kanra, "Yani gayrimeşru münasebette bulunmuş kadınların kendini öldürmemesi için yasayı çıkardık" dedi. Gereksiz kürtaj yapılmasının doğru olmadığını savunan Kanra, "Her önüne gelen kürtaj yapsın istemedik" diye konuştu.

1983 yılında bugünkü kürtaj yasasını hazırlayan Prof.Dr. Yılgör Güler Kanra, BUGÜN'e önemli açıklamalarda bulundu.O dönem Sağlık Bakanlığı Aile Planlaması Genel Müdürü olan ve yasayı hazırlayan kişilerin başında bulunan Kanra, yasadaki kürtajın tıbbi değil sosyal yönüyle ele alındığını ifade etti. Kanra, "Yani gayri meşru münasebette bulunarak gebe kalan kadınların kendini asmaması için yasayı çıkardık. Çünkü o dönem özellikle Güneydoğu'da bu tür vakalar çok sık yaşanıyordu.Kadınlar intihar etmesin, sahipsiz ortada kalmasın dedik" diye konuştu.

ÖNÜNE GELEN YAPTIRSIN DEMEDİK

Yasanın 30 yıl önce yapıldığını dolayısıyla o dönemin koşullarıyla bu dönemin bir olmadığını aktaran Prof. Kanra sözlerine şöyle devam etti: "Tabii ki hiçbir zaman gereksiz yere çocuklar alınmasın, kürtaj yapılmasın. Doğru olan bu. Buna inanıyorum. Ancak mağdursa ve bunun altında kalkamayacaksa o zaman aldırmak söz konusu olur. Zaten biz onları için bu yasayı çıkardık.Her önüne gelen kürtaj yapsın istemedik."

BAŞBAKAN DEDİYSE DOĞRUDUR

Başbakan'ın "Kürtaj cinayettir" açıklamasına değinen Kanra, "O dediyse doğrudur. Çünkü müthiş bir vizyon sahibi ve çok aktif. Eğer böyle bir şey söylediyse düşündüğü doğru bir şey vardır. Domuz gribi vakasında olduğu gibi yaptıklarının da her zaman arkasında" diye konuştu.

ÖNCE İNSANLAR EĞİTİLMELİ

Prof. Güler Kanra, önleme metotlarının çok geliştiğini insanların da bumetotlara yönlendirilmesi gerektiğini savundu. Kanra, "İnsanlar bu yönde eğitilmeli. Çünkü insanlar eğitildikçe kürtaj olmayacak. Yaptığımız yasa sosyal endikasyonu düşünülerek tekrar revize edilebilir. Belki bazı şeyler kısıtlanabilir. İnsanların aile planlamasına yönelik bilgilendirilmesi genişletilebilir. Bu bilgilere ulaşan kadın sorunu çözmüş olur. Çözemeyenler sahipsiz olanlardır" ifadelerini kullandı.

BİZİM ZAMANIMIZDA DA ÇOK TARTIŞILDI

Yasayı çıkardıklarında çok tartışıldığını kaydeden Prof. Dr. Yılgör Güler Kanra, "Çünkü korkunç zor bir konu. Canlı bir çocuğun alınması söz konusu. O dönem kadın doğum uzmanları buna karşıydı. Çünkü bunu ancak bir kadın doğumcu yapabilir düşüncesine sahiptiler. Askeri hükümet çoğunlukta olduğu için yasanın onaylanması sorun olmadı. O dönem tartışıldığı gibi bu dönem de tartışılsın. Bunda fayda var" diye konuştu.

HABER: NESRULLAH SONAY / BUGÜN GAZETESİ
 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 17:37

İLGİLİ HABERLER