Asayiş
  • 30.11.2012 14:48

Kuyumcuda filmleri aratmayan hırsızlık

Sivas'ta, kanalizasyon hattından yaklaşık 1 kilometre yüründükten sonra tünel açılıp Tarihi Taşhan'da bulunan kuyumcunun kasasındaki 30 kilo altının çalınmasıyla ilgili 6 kişi gözaltına alındı.
      Operasyonda, 6 şüpheli gözaltına alındı, biri kuru sıkı olmak üzere 2 tabanca elde edildi. Ayrıca, kuyumcudan çalındığı tespit edilen 3 kilogram altın ile yüklü miktarda para ele geçirildi.
      Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, İl Emniyet Müdürü Selçuk Kızılay ile birlikte Emniyet Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenledi.
      Soygunun ardından, emniyet güçlerinin yoğun bir çalışma yürüttüğünü dile getiren Kemelek, ''Çok önemli bir delil de yoktu. İğneyle kuyu kazmak gibi çok zor bir görevle baş başaydı arkadaşlarımız. Yeterli bir delil olmadığı için de bu çalışma uzun bir zaman aldı'' dedi. Aramalarda 3 kilogram altın ile 3 kilogram altına denk olan nakit paranın ele geçirildiğini açıklayan Kemelek, ''Yani 6 kilogram altın bedeli elde edilmiş durumda. Altı şüphelimiz var, diğer şüphelilerle ilgili çalışmalarımız da devam ediyor'' diye konuştu.
      Vali Kemelek, açıklama yaptığı sırada gelen bir bilgi üzerine, bir miktar altının daha bulunduğunu aktardı.
     
     -''Mükemmel düzenlenmiş bir hırsızlıktı''
    
     Vali Kemelek, ipuclarının güzel bir şekilde değerlendirilerek neticeye ulaşıldığını vurgulayarak, ''Şunu ifade etmek istiyorum, mükemmel düzenlenmiş bir hırsızlıktı, yani bir hırsızlık için böyle bir kelime kullanmak zorunda kalıyorum. Gerçekten kusursuz bir plan icra edilmiş. Ama binde bir de olsa yakalanan bu ipucları çok güzel bir şekilde değerlendirildi. Yorucu bir çalışma sonucunda da sonuca ulaşıldı. Arkadaşlarımı kutluyorum'' ifadelerini kullandı.
      Soygunun uzun bir süreçte gerçekleştiğini dile getiren Kemelek, şöyle dedi:
      ''Tünel çalışması esnasında çökükler de olmuş, orada aletlerle, kompresörlerle çalışmalar olmuş. Bunların ses yapmamasına imkan yok. Bilirkişi ifadesine göre de uzun süren bir çalışma yapılmış. Birkaç günde kazılabilecek bir tünel değil. Çok sağlam. Mesela o kanalın duvarları beton. Güçlü hiltilerle kesmek gerekiyor. Orada aletler kullanılmış. Atatürk Caddesi çok işlek bir cadde, yolun altında kazı oluyor ve kimse duymuyor. Biraz dikkatten kaçmış bazı şeyler. Gece yapsa zaten gürültü duyulur, demek ki gündüz çalıştı.''
      Kemelek, Sivaslı şüphelilerin il hudutları içerisinde yakalandığını, olayın aydınlatılması için Sivas Emniyet Müdürlüğü'ndeki her şubeden çok sayıda personelin görev aldığını, Emniyet Genel Müdürlüğü ile bazı İl Emniyet Müdürlüklerinden destek alındığını açıkladı.
      Gazetecilerin sorusu üzerine, polisin olayla ilgili olarak her türlü ihtimali değerlendirdiğini, benzer olaylardaki şüphelilerin takibe alındığını söyleyen Kemelek, şöyle devam etti:
      ''Sabırla sonuca ulaştık. İleride, olayın ayrıntılarını da konuşabiliriz. Ele geçirilen malzemelerin görüntüsünü veremiyoruz. Gerek tünel kazmada, gerekse diğer faaliyetlerde kullanılan çok sayıda alet edevat var. İlk defa gördüğümüz türden aletler var. Onların hepsi elde. Suç delilleri olabilecek, tünel kazmayla hırsızlık faaliyetinde kullanılabilecek aletler var, laboratuvar gibi yani. Son derece şaşırtıcı şeylerle karşılaşılabiliyor.''
      Hırsızlık olaylarına karşı vatandaşlardan dikkatli olmalarını isteyen Kemelek, ''Herkese düşen görev var. Devletin jandarması, polisi var diye de tamamıyla kapımızı açık bırakmamamız lazım. Vatandaş olarak da dikkatli olmamız gerekiyor'' dedi.
     
     -Olay-
    
     4 Ağustos'ta, Tarihi Taşhan'da bulunan kuyumcunun kasasından yaklaşık 30 kilogram altın çalınmıştı.
      Soyguncuların, Atatürk Caddesi üzerinden geçen ve yıllar önce üzeri kapatılarak yola dönüştürülen Murdar Irmağı'nın kanalizasyon hattına çevrilen yatağına Aksu Parkı civarından girdikleri belirlenmişti. Şüphelilerin, kanaldan yaklaşık 1 kilometre yürüyerek Taşhan mevkisine geldikleri, buradan 5 metrelik tünel kazıp, zemin betonunu da kırarak kuyumcu dükkanının bodrum katında yer alan asansör tipi kasaya ulaştıkları tespit edilmişti.
      Dükkana hiç girmeyen soyguncuların, kasayı oksijen kaynağıyla açıp, içerisindeki yaklaşık 30 kilogram altını alarak kaçtıkları saptanmıştı.
      Zanlıların dükkana girmemeleri dolayısıyla, alarm sistemleri çalışmamış, olay güvenlik kameralarınca kaydedilememişti.
     
     AA

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 10:49

İLGİLİ HABERLER