Lübnan'dan büyük kaçış.. Yollarda kuyruk var
"Gidecek hiçbir yerimiz yok": Lübnan'daki yerinden edilmiş insanlar İsrail saldırılarından kaçarken böyle söylüyor ..
2006'dan bu yana ülkedeki en ölümcül İsrail saldırılarının yol açtığı yıkımın videolarına göre, yerinden edilmiş insanlar evlerini terk ederken, korkmuş çocukları da yanlarında götürerek okullara sığınırken Lübnan'da panik ve korku hakim oldu
İsrail'in günlerce süren saldırılarının ardından Güney Lübnan'dan tahliye edilen ve kıyı kenti Sayda'daki bir okula sığınan kişiler arasında Fatma İbrahim Şehab da vardı.
AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, evinin yanındaki İsrail saldırısında evinin sallanması sonucu evi terk etmek zorunda kaldığını söyledi.
"Çok stresliydik, bu yüzden ayrılmak zorunda kaldık ve buraya geldik. Bize burasının güvenli olduğu söylendi. Durum çok trajik, grevler hemen yanı başımızdaydı," dedi.
Deyr ez-Zehrani'den yerinden edilen Suriyeli Muhammed Hameyda, haber ajansına yaptığı açıklamada, kendisine sığınma evi olarak açıldığı söylendiğinde annesi ve ailesinin geri kalanını toplu taşıma araçlarıyla Sidon'daki Kuveyt okuluna götürmekten başka seçeneği olmadığını söyledi.
"Gidecek hiçbir yerimiz yok, hiçbir şeyimiz yok" dedi.
Hasan Banjak ise istemeyerek de olsa Chaaitiyeh köyünden kaçtığını söyledi.
“İsrail düşmanıyla savaş ve bombalamalar başladığından beri ayrılmamıştık. Ancak saldırılar yoğunlaşıp yaklaştıktan sonra çocuklar korktu, bu yüzden ayrılmaya karar verdik. Çocuklar olmasaydı asla ayrılmazdım,” dedi.
Yıkımın boyutu: Reuters'ın Beyrut'un güney banliyölerinden çektiği görüntülerde, İsrail'in pazartesi günü gerçekleştirdiği ölümcül saldırı dalgasının ardından hasar gören binaların enkazları ve yerlere saçılmış cam parçaları görülüyor.
Bir videoda, camları parçalanmış bir binanın önünde, ön camında moloz bulunan bir araba görülüyordu. Beyrut'un doğusunda, Bekaa vilayetinde bulunan Zahle'den gelen başka bir videoda, uzakta yükselen duman sütunları görülüyordu.
CNN'in doğruladığı ve Bekaa vilayetindeki bir balkondan çekildiği anlaşılan bir görgü tanığı videosunda, çok katlı bir konut kompleksi olduğu anlaşılan bir yerden dumanların yükseldiği görülüyor.
Filmi çeken kişinin "Bu evimizin hemen dışında. Bu evimizin hemen dışında." dediği duyulabiliyor.
Binlerce Lübnanlı İsrail saldırıları nedeniyle evlerini terk ediyor
Lübnan'ın güneyindeki Cenub vilayetinin merkezi olan Sayda kentinin ana caddeleri ve bu caddelere çıkan yollar, İsrail'in ülkenin güney bölgelerine yönelik başlattığı yoğun hava saldırıları nedeniyle tamamen tıkanmış durumda.
Lübnan Haber Ajansı, İsrail'in yoğun bombardımanı altında olan güneydeki köy ve kasabalardan kaçan siviller nedeniyle kentin güney girişinde trafiğin durma noktasında olduğunu belirtti.
Yerel medya kaynakları İsrail'in 8 Ekim'den bu yana en yoğun hava saldırılarını başlattığını ve binlerce Lübnanlının ülkenin güneyindeki bölgelerden göç ettiğini aktarıyor.
Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in sabah saatlerinden bu yana güney Lübnan'a düzenlediği hava saldırıları sonucunda 100'den fazla kişinin öldüğünü, 400'den fazla kişinin de yaralandığını duyurdu.
Bölgeden haber aktarımı yapan kaynaklar İsrail savaş uçaklarının aralarında bina ve araçların da bulunduğu sivil hedeflere yönelik de saldırılar düzenlediğini ifade ediyor.
Öte yandan İsrail ordusunun Arapça yayınladığı sosyal medya mesajında Beka Vadisi'ne yönelik başlatılması planlanan hava operasyonları öncesinde bölge sakinlerinden iki saat içinde evlerini terk etmeleri çağrısında bulunuldu.
Yardım kuruluşu müdürü, Lübnan'ın sağlık sisteminin "muazzam bir baskı" altında olduğunu söyledi
CNN'den Avery Schmitz'den
CNN'in ele geçirdiği fotoğrafta, Lübnan'ın Sayda kenti yakınlarında kuzeye doğru her şeritte trafiğin seyrettiği görülüyor.
CNN tarafından elde edildi
Afet bölgelerine tıbbi yardım sağlayan sivil toplum kuruluşu MedGlobal'in Lübnan Ülke Direktörü, İsrail'in yoğun saldırıları nedeniyle insanların evlerini terk etmesi nedeniyle Lübnan'ın sağlık sisteminin zorlandığını söyledi.
Dr. Tania Baban Pazartesi günü CNN'e yaptığı açıklamada, yerlerinden edilenlerin bir kısmının muhtemelen kronik rahatsızlıkları olduğunu ve diyaliz veya kemoterapi görüyor olabileceklerini, bu nedenle MedGlobal gibi grupların "yaşam kalitesini iyileştirmek ve ölümleri önlemek için mümkün olduğunca çabuk hareket etmeleri" gerektiğini söyledi.
CNN, Lübnan kıyısı boyunca ana arterde trafiğin durduğunu ve çok sayıda aracın her şeritte kuzeye doğru gittiğini gösteren görüntüleri doğruladı. Baban, tahliyelerin bölgedeki gerginliklerin kaynama noktasına ulaşmasıyla kitlesel yerinden edilmenin sonucu olduğunu söyledi.
Bu kitlesel yerinden edilmeler ortasında, sığınma arayanlara barınak olarak kullanılmak üzere birçok okulun kapatıldığını söyledi.
Daha fazla bağlam: Son yıllarda, Lübnan'ın sağlık sistemi Covid-19 krizi ve Ağustos 2020'deki Beyrut limanı patlamasının ardından zorluklarla karşılaştı. Baban, bu tesislerin "2019'dan bu yana son birkaç yıldır yavaş yavaş çöktüğünü" söyledi.
Güncellenme Tarihi : 24.9.2024 09:16