Spor
  • 23.5.2008 06:46

MANCHESTER'IN KASASI KUPA ZENGİNİ!..

100 milyon kişinin izlediği UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde, Anelka'nın atışını kaleci Van Der Sar'ın çıkarmasıyla kupayı kaldıran Manchester United 108 milyon eurodan (210 milyon YTL) fazla gelir elde etti.

İki İngiliz takımı Chelsea ve Manchester United'ın Moskova'daki UEFA Şampiyonlar Ligi finalinin toplam ekonomik etkisinin 267 milyon euronun üzerinde olduğu hesaplandı.

Şampiyonanın sponsoru Mastercard'ın, spor ekonomisi uzmanı Profesör Simon Chadwick'e yaptırdığı araştırmaya göre Şampiyonlar Ligi, şampiyon Manchester United'a 108 milyon euronun (210 milyon YTL) üzerinde gelir, maçın yapıldığı Moskova'ya da 45 milyon euro para akışı sağladı.

100 MİLYON KİŞİ İZLEDİ

Avrupa futbolunun devleri, Luzhniki Stadyumu'ndaki karşılaşmada 100 milyon kişiyi ekrana kitlerken maçı penaltılarda alan Mancester United, 108 milyon euroyu da kazanmış oldu. İngiltere'de 20 bin kişi maçı televizyondan izledi. 42 bin İngiliz maçı izlemek için Moskova'ya seyahat etti. Manchester United ve Chelsea futbol kulüplerinin her biri, UEFA Şampiyonlar Ligi kampanyası süresince 38 milyon eurodan fazla gelir elde etti. Geçtiğimiz yıl AC Milan ve Liverpool futbol kulüpleri 100 milyon euro kazanmak için mücadele etmişti.

RUSYA'YA PARA AKIYOR

Profesör Chadwick bu olaydan tek faydalananın kulüpler olmadığını, Moskova'nın da 44.5 milyon euro kazandığını söylüyor. Geçtiğimiz yıl Atina'nın kazanmış olduğu miktar ise 26 milyon euroydu. Moskova, kentsel sponsorluklar ve geleceğin mega olaylarına ev sahipliği yapma olasılığının yükselmesi gibi uzun vadeli ekonomik miraslardan da pay alabilecek.

MANCHESTER İMAJ TAZELEDİ

Şampiyonluk, Manchester United'ın içinden çıktığı şehir olan Manchester'a da 127 milyon eurodan fazla bir fayda sağlayacak. Bu beklenmedik kazancın şehir imajının ve saygınlığının gelişimine bağlı olarak artış gösteren turizmden kaynaklı pozitif ekonomik etkilerin yanında, finale yakın dönemde tüketici güvenindeki artışa bağlı olarak şehrin barlarında, meyhanelerinde, mağazalarında ve bahisçilerindeki harcamalardan kaynaklanan kısa dönemli mali gelirlerden kaynaklanması bekleniyor.

1.8 MiLYAR DOLARLIK TAKIM

Londra Borsası'nda işlem gören Manchester United, 1 milyar 800 milyon dolarla dünyanın en değerli kulübü. İkinci sıradaki Real Madrid'ten 500 milyon dolar daha değerli. n Kulübün 76 bin kişilik Old Traffond stadındaki her maçtan 5 milyon dolarlık gelir elde ediliyor. n Kulüp, 2005'te ABD'li işadamı Malcolm Glazer tarafından satın alındı.

FiNAL 267 MiLYON EUROLUK EKONOMiK ETKiYE SAHiP

Coventry Üniversitesi Uluslararası Spor İşleri Merkezi Yöneticisi Profesör Chadwick araştırma sonuçlarını şöyle özetledi: "2008 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali Avrupa kulüp futbolunun sadece en anlamlı ödülü değildir, kümülatif toplamda 267 milyon euroya varabilecek etkisiyle ekonomik anlamda da en büyüğü olması beklenmektedir. Nitelik olarak oldukça farklı olmakla beraber, gruplama ve eleme sisteminden ötürü finalin kendisi dünyanın en önemli, düzenli ve özel spor etkinliklerinden bir tanesi olan NFL Süper Bowling Turnuvası ile eşit bir konumdadır" dedi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 12:00

İLGİLİ HABERLER