Ekonomi
  • 3.8.2015 15:45

Memur ve emeklilerin zam pazarlığı başladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere yürütülecek olan toplu sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısı devam ediyor. Toplantıda konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2010 yılında Anayasa’da ve ardından da 4688 sayılı yasada yapılan değişiklikle kamu çalışanları için yeni bir dönemin başladığını belirterek şunları söyledi:

“Bu düzenlemeyle toplu görüşme yerine kamu görevlilerimizin yıllardır beklediği toplu sözleşme hakkı hayata geçti. En son 2013 yılında gerçekleştirdiğimiz toplu sözleşme toplantısı ile taban aylıkta yapılan ve düşük aylık alan memurlarımıza oransal olarak maaşlarına yansıyan 175 TL’lik artış ve artışa ilave olarak kamu görevlilerimizin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturan öğretmenlerimizin eğitim-öğretim tazminatında gerçekleştirilen 150 TL’lik artış sonrasında aile yardımı hariç ortalama memur maaşında yüzde 8.43, en düşük memur maaşında yüzde 8.22 oranında artış yapılmıştır. Böylece aile yardımı dahil 2002 yılında 392 TL olan en düşük devlet memuru aylığı 2015 yılında 2 bin 191 TL olmuştur. 578 TL olan ortalama devlet memuru aylığı 2 bin 610 TL’ye yükselmiştir. Bütün olarak ele aldığımızda 2002 yılından bu güne memur maaşlarındaki artışın yüzde 48.7 olduğunu da ifade etmek istiyorum. Bunun yanında emekli ikramiyelerinde de taban aylığı artışı neticesinde 5 bin 250 TL’lik bir artış sağlanmıştır. 2002 yılında en yüksek devlet memuru aylığı en düşük devlet aylığının 7 katıyken 2015 yılında bu oran 7 katından 3.7 kata kadar düşmüş durumdadır. Bütün bunlar toplu sözleşme süreçlerinde varılan sonuçların kamu görevlilerimiz açısından bir kayıp değil kazanım olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Küresel kriz sebebiyle birçok Avrupa Birliği ülkesinde kamu harcamalarında kısıtlamalara gidilmiş, işten çıkarmalar olmuş, kamu çalışanlarının ücretleri dondurulmuştur. Küresel ekonomik ve siyasi krizlere rağmen Türkiye’de ise kamunun imkanları ve çalışanlarımızın beklentileri dikkate alınarak özlük haklarında daima iyileştirme yapılmıştır.”

Şuanda bütçede kamu personeline ayrılan miktarın 141 milyar TL olduğuna dikkat çeken Bakan Çelik, toplu sözleşme sürecinin işleyişi hakkında şu bilgileri verdi:

“4688 sayılı yasaya göre kamu çalışanlarıyla yapılacak olan toplu sözleşme süreci Ağustos ayının ilk iş günü başlar diyor. En geç ise 22 Ağustos’a kadar müzakerenin devam edeceğini belirtmek isterim. Uzlaşma olursa toplu sözleşme imzalanacak. Eğer uzlaşma olmazsa 3 gün içinde yetkili konfederasyon ve sendikaların kamu görevlileri hakem heyetine itiraz hakkı var. Kurulun karar vermek için 5 günlük bir süresi var. Yani 3 Ağustos tarihinde başlayan süreç en geç 31 Ağustos’ta sonuçlanmış olacak.”

İLKER TURAK

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:03

İLGİLİ HABERLER