Ekonomi
  • 18.4.2023 18:15

Milli Elektrikli lokomotif demir yollara iniyor

Türkiye'nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği E5000 tip elektrikli lokomotifi Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Eskişehir'de katılacağı toplu açılış töreninde raylara indirilecek. TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü tarafından tasarlanan E5000, birçok 'en'i ve 'ilk'i barındırmasıyla çekiş sistemi en güçlü araç olacak. Elektrikli lokomotifi incelemelerde bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "İlk defa bir ana hat lokomotifini Türkiye'de üretmiş olduk" ifadelerini kullandı.Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii AŞ'nin (TÜRASAŞ) Eskişehir fabrikasında yerli ve milli imkanlarla geliştirilen E5000 tip elektrikli lokomotif, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenecek toplu açılış töreninde raylara indirilecek.

Raylı sistemlerde yerli ve milli dönem! Elektrikli lokomotif demir yollara iniyor: Çekiş sistemi en güçlü araç olacak

Raylı sistemlerde teknolojik açıdan yurt dışına bağımlılığı büyük ölçüde ortadan kaldıracak elektrikli lokomotif, Türkiye'de bugüne kadar çekiş sistemi yerli olarak tasarlanmış en güçlü araç olacak.

TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE) tasarlanan, analiz ve alt sistem üretimleri tamamlanan E5000, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirildi.

BİRÇOK 'EN'İ VE 'İLK'İ BARINDIRIYOR

E5000, modern bir elektrikli anahat lokomotifi olarak yerli ve milli imkanlarla üretildi. E5000 elektrikli anahat lokomotifi hem kendi sınıfı hem de Türkiye'nin raylı sistemler serüveni için birçok 'En'i ve 'İlk'i barındırıyor. E5000, anahat lokomotifler için yerli olarak tasarlanmış ilk araç gövdesi, ilk boji, ilk tren kontrol ve yönetim sistemine sahip. Ayrıca, raylı araç uygulamaları için yerli olarak tasarlanmış en yüksek güçlü elektrik motoru da E5000'de bulunuyor. Raylı araç uygulamaları için yerli olarak tasarlanmış en yüksek güçlü cer konverteri, cer transformatörü ve yardımcı güç ünitesi de E5000'nin kabiliyetleri arasında yer alıyor.

BENZERLERİNDEN AYRILIYOR: SAATTE 140 KM HIZA SAHİP

5 megavat gücündeki E5000, Avrupa Birliği Demiryollarında Karşılıklı İşletilebilirlik Teknik Şartnamesi (TSI) sertifikasına sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Yük ve yolcu taşımacılığı yapabilecek E5000, 140 kilometre/saat hıza sahip yeni nesil bir elektrikli anahat lokomotif olarak benzerlerinden ayrılıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii AŞ'nin (TÜRASAŞ) Eskişehir fabrikasında yerli ve milli imkanlarla geliştirilen E5000 tip elektrikli lokomotifi inceledi.

Bakan Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Eskişehir'de katılacağı toplu açılış töreninde raylara indirilecek elektrikli lokomotifin tasarım ve üretiminin yapıldığı TÜRASAŞ Eskişehir fabrikasına geldi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile lokomotifi inceleyen Varank, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu projenin Türkiye'ye ekonomik anlamda büyük katkılar getireceğini söyledi.

Varank, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün Eskişehir'e geleceğini, yapacağı önemli açılışların yanında Türkiye'de ilk kez üretilen elektrikli ana hat lokomotifini de raylara indireceğini dile getirdi.

Güncellenme Tarihi : 18.4.2023 18:18

İLGİLİ HABERLER