MÜSİAD'IN ''2003 YILI DEĞERLENDİRME VE 2004 BİRİNCİ YARIYIL BEKLENTİ ANKETİ''
İSTANBUL - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), 27 ilde, 2 bine yakın sanayici ve işadamı arasında ''2003 Yılı Değerlendirme ve 2004 Birinci Yarıyıl Beklenti Anketi'' düzenleyerek, işletmelerdeki değişim sürecini ortaya çıkardı. Ankette işadamları, verimliliği ve dinamizmi esas alan yeniden yapılanmaya, maliyetleri düşürmeye, teknoloji yenilemeye ve yeni pazarlara açılmaya çok daha fazla önem verdiklerini söylediler.
MÜSİAD son olarak 27 Temmuz 2003'te yayınladığı ekonomik durum değerlendirme anketini, 2003 yılı ikinci yarısındaki gelişmeler ışığında yeniledi. Krizin etkilerinin iç piyasada kısmi durgunluk şeklinde sürmesine karşılık faizlerdeki kısmi, enflasyondaki rekor düşüş ve büyüme ile ihracattaki ciddi artış gibi iyileşme belirtilerinin görülmeye başladığı ve işadamlarının geleceğe yönelik umutlarının kuvvetlendiği bir sürecin yaşandığı Türkiye'de, krizin etkilerinin iş dünyasında ne derece sürdüğünü ortaya çıkarabilmek için 27 ilde 2 bine yakın işadamı arasında bir anket yapan MÜSİAD, reel sektörün 2004'ten umutlu olmakla beraber, yatırımların önündeki engellerin kaldırılması ve büyük bir yatırım atağı başlatılması beklentisi içinde olduğunu ortaya çıkardı.
''İŞLETMELERDE DİNAMİZM VE VERİMLİLİK ÖN PLANDA''
MÜSİAD Genel Merkezi'nce düzenlenen anketin sonuçları hakkında değerlendirme yapan MÜSİAD Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, ''2003 yılında kar eden firmaların sayısı yükseldi. İşletmelerde üretim, iç satışlar, ihracat, karlılık, ithalat, stoklar ve istihdamın arttığı gözlemleniyor. Hatta her 4 işadamından 3'ü 2004'te işletmesini büyüteceğini düşünüyor. İşletmelerde kapasite kullanımı ve yatırım artışı ekonominin rayına girmeye başladığı yönündeki umudumuzu kuvvetlendiriyor. Nitekim 2004'te 4 işadamından 3'ünün özellikle yurt içinde, bu iş adamlarının bir kısmının ise yurt dışında da yatırım yapmayı düşündüğünü açıklaması çok dikkat çekici'' dedi.
İş dünyasının, krizden ders aldığını, artık dinamizm ve verimliliğin ön planda tutulmasından gerektiği hususunun ortaya çıktığını ifade eden Bayramoğlu, ''2004'te 1-20 arasında işçi çıkarmayı düşünenlerin oranının 2003'ten daha yüksek olması işadamlarının artık daha az ama daha verimli çalışanla daha dinamik bir firma olunacağını düşündüğünü gösteriyor. Reel sektör temsilcileri artık yeniden yapılanmaya, maliyetleri düşürmeye, teknoloji yenilemeye, ve yeni pazarlara açılmaya daha fazla önem veriyor. Anlaşılan sütten ağzı yananlar yoğurdu üfleyerek yiyor. Türkiye'nin ihracatındaki artışın nedenini ağırlıklı olarak iç tüketimin canlanmamasına bağlayan işadamlarının yaptıkları ihracatta ithal girdi payının arttığını belirtirken toplam üretimde değişmediğini söylemesini de çok ilginç buluyoruz. Anket sonuçlarına bakılırsa, her 2 işadamından birine göre, GSMH yüzde 5-6 artacak. 2 işadamından birine göre, TEFE ve TÜFE artışı yüzde 11-15 olacak. Ancak enflasyonda tek haneli rakamları görmeyi isteyen işadamlarının döviz kurlarında en az yüzde 20'lik artış (Dolar için 1.500.000 -1.600.000, Euro için 1.700.000 - 1.800.000 TL) beklentisi içinde olmaları da çok anlamlıdır'' diye konuştu.
Anket sonuçlarının MÜSİAD'ın 2004 öngörülerini haklı çıkardığına dikkat çeken Ali Bayramoğlu, Türkiye'nin 2004'te yatırımları arttırarak üretim ve istihdam artışına odaklanması gerektiğinin bir kez daha ortaya çıktığını, iş dünyasının, yatırım ortamının önündeki engellerin kaldırılmasını, büyümenin ve canlanmanın kalıcı olmasını, işsizliğin azaltılmasını, insanların gelir düzeyini artırılıp iç tüketimin canlandırılmasını ve büyümenin hissedilebilmesi için bölge farkı gözetilmemesini beklediğini söyledi. Bayramoğlu, ''Bunun tek reçetesi yatırımları canlandırmak, iç borç faiz yüküne neşter vurmak, ithalat artışını kontrol edip dış açıkları dengeleyecek politikalar izlemektir'' ifadelerini kullandı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:35