Gündem
  • 29.9.2024 14:00

Nasrallah'ın cesedi buhar oldu.. Hizbullah karargahı toz oldu

Hizbullah'ın ana karargahı 16 katlı binanın zemindeki 14. katındaki.. Dünya yıkılsa bize birşey olmaz diye düşünen Nasrallah, kendinden emin olmanın cezasını çekti… Karargahın bulunduğu binaya 2 tonluk zemin delen bombalardan 20-30 tane atan İsrail, Nasrallah dahil herkesi resmen buhar etti. Cesetleri bile yok oldu.


Altı metre kalınlığındaki betonu ve çeliği delen bu bombalar karargahı toz etti.

Beyrut'ta sabah. Bilmeniz gerekenler şunlardır

İsrail ordusu, Pazar sabahı yaptığı açıklamada, İran destekli militan gruba karşı artan saldırılarının bir parçası olarak Lübnan'daki Hizbullah hedeflerine ve "terörist altyapıya" saldırıların devam ettiğini söyledi.

 

Ayrıca, eğer gerçekleştirilirse, İsrail'in son 50 yıl içinde ülkeye yapacağı dördüncü işgal olacak olan Lübnan'a kara harekâtı ihtimali de gündeme geldi.

Lübnan hükümet yetkililerine göre, son dönemde yaşanan gerginlik nedeniyle Lübnan içinde yüz binlerce kişi yerinden edildi, hava saldırılarının geçen hafta artmasıyla birlikte binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Bilmeniz gerekenler şunlardır:

Devam eden hava saldırıları: İsrail Savunma Kuvvetleri Pazar günü Güney Lübnan'daki çeşitli bölgelere saldırılar düzenlediğini söyledi . Lübnan'ın resmi haber ajansı Ulusal Haber Ajansı (NNA) Pazar günü erken saatlerde, Güney Lübnan'daki Tayr Debba kasabasını hedef alan bir İsrail hava saldırısında dört kişinin öldüğünü ve bilinmeyen sayıda kişinin yaralandığını bildirdi. Bu arada, NNA, Bekaa bölgesinde bir İsrail saldırısının ardından altı cesedin bulunduğunu ve kurtarma çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Beyrut'ta, Reuters haber ajansından Pazar sabahı alınan canlı görüntülerde ufuk çizgisinin üzerinde yükselen dumanlar görüldü. Başkent, son günlerde Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldüren saldırı da dahil olmak üzere birden fazla İsrail hava saldırısına maruz kaldı .

Güvenlik arayışı: Yüzlerce aile, İsrail ordusunun Beyrut'un güney banliyölerine düzenlediği hava saldırılarının ardından sığınak aradıktan sonra Beyrut'taki plajlarda ve meydanlarda uyumaya başvurdu . Genel olarak yüz binlerce kişinin son çatışmalar nedeniyle yerinden edildiği tahmin ediliyor . Lübnanlı siviller, Hizbullah'ın faaliyet gösterdiği yerlerden uzak durmaları yönündeki İsrail ordusunun uyarılarına kulak asamadıklarını söylüyor çünkü grup oldukça gizli. Tahliye uyarıları da genellikle bir bina vurulmadan sadece birkaç dakika önce geliyor.

Olası kara harekâtı: ABD, İsrail'in kuzey sınırına kuvvet kaydırmasıyla birlikte Lübnan'a sınırlı bir kara harekâtı yapma olasılığını görüyor, ancak CNN'e konuşan yetkililer , İsrail'in kara harekâtı yapıp yapmama konusunda bir karar vermemiş gibi göründüğünü vurguladı. Cumartesi günü erken saatlerde, IDF sözcüsü Peter Lerner, ordunun kara harekâtı olasılığına hazırlandığını, ancak bunun yalnızca bir seçenek olarak değerlendirildiğini söyledi.

Hizbullah'ın cevabı? İran destekli militan grup henüz büyük bir misilleme başlatmadı ve son saldırıların ardından nasıl bir araya geleceklerini, iletişim kuracaklarını ve yanıt vereceklerini değerlendiriyor olması muhtemel. Analistler, Hizbullah mühimmatının İsrail saldırılarından ne kadar ciddi şekilde etkilendiğinin belirsiz olduğunu, ancak grubun yine de İsrail'in askeri ve sivil altyapısını etkileyebilecek bir şekilde misilleme yapabileceğini söylüyor. Grup ayrıca şimdi yeni bir lider seçmek zorunda kalacak ve bu da grubun geleceği ve ülke için ne anlama geldiği konusunda spekülasyonlara yol açıyor.

İran'ın kınaması: Gözlemciler ayrıca Hizbullah'ı destekleyen ve Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından dayanışma güvencesi veren İran'ın vereceği herhangi bir yanıtı yakından izliyor. İran'ın Birleşmiş Milletler temsilcisi Cumartesi günü, "İsrail'in eylemlerini mümkün olan en güçlü şekilde kınamak" için BM Güvenlik Konseyi'nden acil bir toplantı talep etti.

Güncellenme Tarihi : 29.9.2024 13:38

İLGİLİ HABERLER