Gündem
  • 6.8.2024 11:00

Netanyahu ateşkes anlaşmasına Türkiye şartı koydu

Esirlerin Türkiye veya Katar'a sınır dışı edilmesi dahil.. İsrail Kanal 13: Netanyahu, Gazze'deki ateşkes teklifine yeni koşullar ekliyor

4 Ağustos 2024 Pazar günü özel İbrani Kanal 13 , adı açıklanmayan kaynaklara dayanarak, İşgal Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun İslami Direniş Hareketi "Hamas" ile önerilen esir değişimi anlaşmasının genel hatlarına bir dizi koşul eklediğini bildirdi .

Kanala açıklamalarda bulunan kaynaklar, "Yeni koşullar arasında İsraillileri öldürmekle suçlanan yaklaşık 150 Filistinli tutuklunun ülke dışında sınır dışı edilmesi de yer alıyor" diyerek, "bu tutukluların İsraillileri öldürmekle suçlandığını ve sayılarının 150 civarında olduğunu" kaydetti.

Netanyahu'nun onları Türkiye veya Katar gibi ülkelere sınır dışı etmeyi ve bir daha Gazze Şeridi'ne veya işgal altındaki Batı Şeria'ya dönmemeyi önerdiğini açıkladı.

Kaynaklar ayrıca şunları da belirtti: "Bu koşullar, ABD Başkanı Joe Biden'ın teklifinin genel hatlarına göre yapılan bir başka değişiklik olarak değerlendiriliyor", "bu aşamada ana hatların değişmesi, anlaşmaya varma şansına zarar verir."

Netanyahu ile anlaşmazlıklar

Bu arka plana karşı, İsrail müzakere ekibindeki ordu temsilcisi Nitzan Alon, Netanyahu ile yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle istifasını sunmayı planlıyor; çünkü ordu temsilcisi, anlaşma müzakerelerinde ilerleme kaydedilmemesinin "Netanyahu'nun ailelerine bir yalan" olduğuna inanıyor. tutuklular.”

Aynı kaynaklar, Netanyahu'nun ofisinin, Nitzan Alon'un istifa etmesi halinde yerine geçecek kişiyi aramaya başladığını da belirtti.

Pazar günü erken saatlerde Netanyahu, televizyonda yayınlanan bir konuşmasında Hamas hareketinin, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Philadelphia ekseninden çekilmesini de içeren taleplerinde ısrar ederek ateşkes ve esir değişimi anlaşmasına varılmasını engellediğini iddia etti. bunu yapmayacağını söyledi.

Cumartesi günü İsrail müzakere heyeti, Netanyahu ile yaşanan anlaşmazlıklar sonucunda Filistinli gruplarla esir değişimi anlaşmasına ilişkin görüşmeleri tamamlamak amacıyla Tel Aviv'den ayrıldıktan birkaç saat sonra Kahire'den İsrail'e döndü.

İbrani medyasına göre geçen Haziran ayının başında ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in kendisine sunduğu "savaşmayı durdurmak ve kaçırılanların (tutukluların) tamamının serbest bırakılması" yönündeki anlaşmanın şartlarını sundu ve Hamas da o dönemde bunları kabul etti.

Ancak Netanyahu, hem Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın hem de Mossad Şefi David Barnea'nın anlaşmaya varılmasını engelleyeceği düşünülen yeni koşullar ekledi.

Bu koşullar, Filistinli “militanların” Gazze Şeridi'nin güneyinden kuzeyine dönüşlerinin önlenmesini ve geri dönenlerin “Netzarim” ekseninde (İsrail ordusunun Gazze Şehri yakınında kurduğu ve Şeridi'nin kuzeyini güneyinden ayıran) denetlemesini içeriyordu. ) ve İsrail ordusunun Philadelphia ekseninde (Gazze ile Mısır arasındaki sınırda) kalması. Kim bunun kontrolünü geçen yıl 29 Mayıs'ta ilan etti.

Tel Aviv ile Hamas arasında Mısır, Katar ve ABD sponsorluğunda yürütülen ateşkes müzakereleri, İsrail'in Gazze'de 7 Ekim'den bu yana mutlak Amerikan desteğiyle başlattığı ve çoğu 130.000'den fazla Filistinlinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan savaşla aynı zamana denk geliyor. çocuklar ve kadınlar ve 10'dan fazla kişi. Dünyanın en kötü insani felaketlerinden birinde binlerce kişi kayıp.

Tel Aviv, BM Güvenlik Konseyi'nin savaşı derhal durdurma kararını ve Uluslararası Adalet Divanı'nın soykırım eylemlerini önlemek ve Gazze'deki insani durumu iyileştirmek için önlem alınması yönündeki emirlerini göz ardı ederek savaşı sürdürüyor.

Güncellenme Tarihi : 6.8.2024 10:12

İLGİLİ HABERLER