Gündem
  • 29.9.2024 13:00

Netanyahu ısrar etti, Suudi Arabistan reddetti

Netanyahu, Suudi heyeti olmadan BM salonunda Suudi Arabistan'ın normalleşmesi için baskı yapıyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Cuma günü Suudi Arabistan ile ilişkilerin normalleşmesinin, Suudi heyetinin bulunmadığı Birleşmiş Milletler salonu için bir "lütuf" olacağını söyledi.

Netanyahu'nun kürsüye çıkmasıyla birlikte çok sayıda delege, yuhalamalar arasında Genel Kurul Salonu'ndan ayrıldı.

Netanyahu, "Yeni bir Ortadoğu'nun nimetini gerçekten gerçekleştirmek için, dört yıl önce İbrahim Anlaşmaları ile açtığımız yolda ilerlemeye devam etmeliyiz" dedi.

"Bu, her şeyden önce İsrail ile Suudi Arabistan arasında tarihi bir barış anlaşmasına varılması anlamına geliyor."

Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısından önce İsrail ve Suudi Arabistan gizlice normal diplomatik ilişkiler kurma konusunu görüşüyorlardı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (aynı zamanda MBS olarak da bilinir), bu ayın başlarında, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulmadığı sürece Krallığın İsrail ile diplomatik ilişki kurmayacağını yineledi.

Netanyahu,  Filistin devleti fikrini defalarca reddetti .

Cuma günü yaptığı açıklamada Suudi Arabistan ile barışın "tarihin gerçek bir dönüm noktası olacağını" söyledi.

"Arap dünyası ile İsrail arasında, İslam ile Yahudilik arasında, Mekke ile Kudüs arasında tarihi bir uzlaşmaya yol açacaktır."

Burada Temas Grubu adına konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Bin Ferhan, Netanyahu'nun BM 79. Genel Kurulu çerçevesinde yaptığı hitapta iki ülke arasında normalleşme çağrısına ilişkin soruyu yanıtladı.

Bin Ferhan, Netanyahu'nun normalleşmeyle ilgili uzun uzun konuştuğuna ancak bir kere bile Filistin ya da Filistinlilerden bahsetmediğine işaret ederek, "İşte tam olarak da sorun bu. Filistin meselesi çözülmeden bölgesel barış ve istikrar mümkün olamaz." dedi.

Filistin sorununun çözülmesi ve Filistin devletinin kurulması için uluslararası hukuka uygun bir çerçeve bulunduğunu anımsatan Bin Ferhan, "Ancak bu normalleşme, entegrasyon ve işbirliği ihtimalinin önünü açar." diye konuştu.

Bin Ferhan, bunun tüm bölge için çok büyük önem taşıdığını belirterek, "Filistin meselesi çözülmeden normalleşme olmayacak." ifadesini kullandı.

Güncellenme Tarihi : 29.9.2024 14:43

İLGİLİ HABERLER