Gündem
  • 26.8.2024 13:53

New York Times: CIA ve MOSSAD Sinwar'ı öldürmek için özel ekip kurdu

New York Times: İsrail, Sinwar'ı takip etmek için özel bir birim kurdu... ve Amerika, Tel Aviv'e yere nüfuz eden bir radar sağladı

İsrail işgal ordusu "Aman"ın Askeri İstihbarat Bölümü ve İç Güvenlik Servisi "Şin Bet", Şin Bet karargahında, tek görevi İslami Direniş Hareketi "Hamas"ın lideri Yahya Sinvar'ın yerini tespit etmek olan özel bir birim kurdu. Amerikan New York Times gazetesinin 25 Ağustos 2024 Pazar tarihli haberine göre .

Gazete, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) Sinwar'ın iletişimlerini izleme sorumluluğunu üstlendiğini ve yerini takip etmek için özel bir güç oluşturduğunu açıklayarak, Washington'un Tel Aviv'e Hamas siyasi bürosu başkanını takip etmeye yardımcı olmak için yere nüfuz eden bir radar sağladığını kaydetti. .

Gazeteye göre Amerikalı ve İsrailli yetkililer, Sinwar'ın yakalanmasını El Kaide'nin merhum lideri Usame bin Ladin'in yakalanmasından daha "sinir bozucu" olarak nitelendirdi.

Gazeteye göre, geçen Ocak ayında İsrailli ve Amerikalı yetkililer, dünyanın en çok aranan adamlarından birini yakalamak için ellerine nadir bir fırsat geçtiğine inanıyorlardı. 

O dönemde işgal güçleri, Hamas lideri Yahya Sinwar'ın orada saklandığına dair istihbarat bilgilerine dayanarak Gazze Şeridi'nin güneyindeki bir tünel kompleksine baskın düzenlemişti. Ancak onun orada olduğu ortaya çıktı, ancak birkaç gün önce Han Yunis'in altındaki sığınağı terk etti ve insan avı bugüne kadar devam ediyor.

Gazete şöyle devam etti: "Sinwar, Hamas'ın en önemli figürüdür ve onun yakalanmaktan veya öldürülmekten kurtulmadaki başarısı, İsrail'i, savaşı kazandığı ve Hamas'ı yok ettiği iddiasında bulunma olanağından mahrum bırakmıştır."


Amerikan gazetesi, Amerikalı ve İsrailli yetkililerin, Sinwar'ın elektronik iletişimi uzun zaman önce bıraktığını ve şu ana kadar karmaşık bir istihbarat ağından kaçındığını söylediğini aktardı.

Gazeteye göre kendisinin, liderliğini yaptığı hareketle "insan elçiler" ağı aracılığıyla iletişim halinde kaldığına inanılıyor. Bu sistemin nasıl çalıştığı bir sır olarak kalıyor.

İki hafta önce Hamas, İsrail'in ziyareti sırasında evini hedef alan bombalamada öldürülen İsmail Haniyeh'in yerine siyasi büro başkanlığına Gazze Şeridi'ndeki lideri Yahya Sinwar'ı (61 yaşında) seçtiğini duyurdu. İran'ın başkenti Tahran bu ayın başında.

Sinwar, Hamas siyasi bürosunun başına seçilmeden önce 2017'de ve ardından 2021'de Gazze Şeridi'ndeki hareketin başına seçildi.

Sinwar, işgal hapishanelerinde geçirdiği 23 yılın ardından 2011 yılında serbest bırakıldı. Kendisi, “Özgürlerin Sadakati” anlaşması kapsamında İsrail askeri Gilad Şalit karşılığında serbest bırakılan binden fazla mahkumdan biriydi.

İsrail, Yahya El Sinvar'ı, El Kassam'ın 7 Ekim 2023'te başlattığı, kendisine insani ve askeri kayıplar veren, istihbarat ve güvenlik servislerinin dünya nezdindeki imajını sarsan "Mescid-i Aksa Tufanı" operasyonunun mimarı olarak görüyor. Gazze'ye yönelik mevcut savaşın hedeflerinden birinin onun tasfiyesi olduğunu duyurdu.


 

Güncellenme Tarihi : 27.8.2024 18:11

İLGİLİ HABERLER