Sağlık
  • 3.7.2012 00:13

Öldürücü yaz ishaline dikkat!

 Yaz geldi, sıvı ihtiyacı arttı. Ancak uzmanlar uyarıyor: güvenilir olmayan su, limonata gibi sıvıları içmeyin ve ellerinizi sıksık sabun ile yıkayın.

        İshal herkes için çok rahatsız edici bir hastalık ama özellikle küçük çocuklar, yaşlılar, gebeler ve bağışıklık sisteminde sorun olanlar daha dikkatli olmalı.Bu riskli grupların ishali daha ağır geçirebileceklerine dikkat çeken uzmanlar 'kanlı büyük abdest, sümüksü veya pirinç suyu görünüm ile ateş durumunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması ve hiçbir ilaç alınmaması gerektiği konusunda uyarıyor.

Basit önlemler ile korunmak mümkün

 İshalden korunmak için özellikle yemeklerden önce, tuvalet, dolmuş-otobüs ile yapılan yolculuklardan sonra eller mutlaka sabun ile iyice yıkanmalı.  Güvenir olmayan sular ile bu sulardan hazırlanan limonata, şerbet gibi içecekler tüketilmemeli. Meyve ve sebzeler (tercihen bir litreye bir çorba kaşığı sirke katılarak hazırlanan su ile)  çok iyi yıkandıktan sonra yenmeli. Dışarıda mümkün olduğunca salata tercih edilmemeli, yenilecek ise de bol limon ve sirke katılmalı.

 İshali böyle tedavi etmek mümkün

  İshal olduktan sonra ya da güvenilir olmayan durumlarda suların klorlanmasına ek olarak kaynatıp soğuduktan sonra içmek, ayran, mümkün ise yağsız yoğurt, patates, elma ve şeftali püresi, taze sılıkmış meyve suyu ile yağsız yoğurtlu çorba gibi gıdaların yanısıra bol sıvı tüketilmeli. İshalli olan bebek sıksık ve uzun süre emzirilmeli. Ayrıca sağlık ocaklarında ücretsiz verilen tuz- şeker paketleri doktor kontrolünde kullanılmalı.










 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 16:59

İLGİLİ HABERLER