Sağlık
  • 3.7.2012 00:51

Yaşlılıkta kilo almak faydalı

 İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından 250  Darülaceze sakinin üzerinde  yapılan araştırma; 65 yaşından  sonra alınan kilo ve yapılan egzersizlerin yaşam kalitesinin arttırdığı ortaya çıkardı.

   8 kişiden oluşan ekip, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kayışdağı Darülaceze Tesisleri'ndeki 250 kişiyi kapsayan bir çalışma yaptı. Yaşları 65 ile 98 arasında değişen Darülaceze sakinlerini mercek altına alan bilimsel ekip 'hangi vücut indeksi yaşlıların fonksiyonel durumu için daha iyi' sorusuna yanıt aradı.  Uluslararası bilim dergisi Elseiver'de yayımlanan araştırmanın sonucuna göre, 65 yaşına kadar formda yani normal kiloda olmak önemli ama 65 yaşından sonra biraz kilo almak gerekiyor. Bu sonucu obezite ile karıştırmamak gerektiğine vurgu yapan  İÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akif Karan,araştırma sonucunu değerlendirir iken 'kimler daha çabuk ölüyor diye düşündük. Yaşlı insanların ölümünde en ciddi sebeplerin başında, kalp damar hastalıkları geliyor. Peki şişmanlar mı, zayıflar mı daha çabuk ölüyor? Literatürdeki araştırmalarımıza göre de şişman yaşlıların belirli orana kadar daha geç, zayıflarınsa daha kolay öldüğü bilgisine ulaştık. '65 yaş sonrası normal kilonun üzerinde olun' diyoruz' ifadelerini kullandı. 

Yaşlılar için beslenme programı

   Her yaşlının günlük bin 500 kalori alması, lifli gıdaların yanısıra yüzde 55 karbonhidrat, yüzde 35 yağ, yüzde 15 protein tüketmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Karar. 'çünkü beslenme bozukluğu, vücut kas kütlesini eritiyor. Yaşamınız zorlaşıyor, ilacınızı içemiyor, suyunuzu alamıyorsunuz. Buradan yola çıkarak, '65 yaş sonrası aldığınız kilolar ve yapacağınız egzersizler yaşam kalitenizi kolaylaştırır' dedi.

 

 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 16:59

İLGİLİ HABERLER