Gündem
  • 29.7.2024 20:53

Olimpiyatta sporcularımıza giydirilen İsrail kıyafetleri Meclis gündeminde

Saadet Vekili Doğan Olimpiyat Kıyafetlerini Meclis Gündemine Taşıdı

Paris 2024 Olimpiyatları'nın açılış töreninde Türkiye'yi temsil eden milli sporcuların giydiği seremoni kıyafetleri büyük bir tartışma yarattı. Sosyal medyada kullanıcılar tarafından eleştirilen seremoni kıyafetleri ve törendeki gösteriler Saadet Partisi Ankara Milletvekili Mesut Doğan tarafından Meclis gündemine taşındı.

Resim önizlemesi

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından cevaplandırılmak üzere soru önergesi veren Saadet Partisi Vekili Doğan, olimpiyatların farklı kültürlerin bir araya gelerek zenginliğini sergilediği bir platform olduğunu ancak milli sporcuların kullandığı kıyafetlerin bu zenginliği göstermekten uzak olduğunu vurguladı.

“Sporcularımızın üzerindeki kıyafetlerin, tarihsel olarak acı dolu bir dönemi hatırlatan tasarımlara benzerliği dikkat çekmiştir. Bu kıyafetlerin Nazi kamplarında kullanılan kıyafetlerle olan benzerliği İsrail’in Gazze’de uyguladığı soykırım politikasıyla birlikte değerlendirildiğinde ayrıca düşündürücü olmuştur.” İfadelerinin yer aldığı soru önergesinde ayrıca törendeki görüntülerle ilgili de Türkiye’nin tutumunun ne olacağı soruldu.

Saadet Partisi Ankara Milletvekili Mesut Doğan’ın soru önergesinde şu sorular yer aldı:

1.       Sporcularımızın törende giydiği kıyafetlerin tasarım sürecini hangi kurumlar hangi firmalarla yürütmüştür?

2.       Bu kıyafetlerin tasarımı için farklı alternatifler değerlendirilmiş midir?

3.       Tasarım için herhangi bir yarışma süreci başlatılmış mıdır?

4.       Bu tasarımların hazırlanması aşamasında tarihçiler, danışmanlar veya akademisyenlerden görüş alınmış mıdır?

5.       Tasarımların onayını hangi kurum hangi gerekçeyle vermiştir?

6.       Açılış töreninde yaşanan, genel ahlaka aykırı görüntülerle ilgili olarak Türkiye’nin tutumu ne olacaktır?

7.       Türkiye, evrensellikten ve kültürel değerlerden uzak bu görüntülerin bir daha yaşanmaması için herhangi bir girişimde bulunacak mıdır? 

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi, Paris 2024 Paralimpik Oyunları açılış töreni için milli sporcuların kıyafetlerini yeniden tasarlayacaklarını açıkladı. Komite, açılış seremonilerinin ülkeler için kültürel bir görsel şenlik olduğunu belirtti ve ABD'den Moğolistan'a, Fransız ve İtalyanlar'dan küçük adalara kadar her ülkenin kendi kültür ve geleneklerini yansıtan kıyafetlerle katıldığını vurguladı. Paris 2024 Olimpiyat Oyunları için hazırlanan kıyafetlerin kamuoyunda tepki topladığı ifade edildi.

Paralimpik oyunlar açılış töreninde kullanılacak kıyafetlerin belirlenmesinde komitenin bir dahli olmamış ve bu durum kendilerini üzmüştür. Gelecek süreçte istişare mekanizmasının daha erken ve sağlıklı çalışmasını temenni etmekteler. Tüm çalışmalar Türkiye'nin uluslararası platformlarda en iyi şekilde temsil edilmesi amacını taşımaktadır. Paralimpik Komite, sporcuların haklarını ve konforunu ön planda tutarak hareket etmeyi planlamakta, kalan kısıtlı zamanda sürecin sağlıklı tamamlanamaması durumunda sporcuların açılış töreninde sponsorun tasarımlarıyla yer almasını uygun görmüştür. Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nın açılış töreni 28 Ağustos'ta yapılacak.

 

Güncellenme Tarihi : 29.7.2024 21:44

İLGİLİ HABERLER