Gündem
  • 17.10.2006 00:29

ORHAN PAMUK'UN AŞIRDIĞI İDDİA EDİLEN KİTAPTAN MÜTHİŞ BENZERLİKLER

Orhan Pamuk'un Beyaz Kale kitabında, Fuad Carım'in 'Kanuni Devrinde İstanbul' kitabından intihal yaptığı iddia ediliyor...


Orhan Pamuk'a Nobel ödülü tartışmaları yeni bir boyut kazandı. Pamuk'un 17. yüzyılda Türk korsanlar tarafından İstanbul'a getirilen Cenevizli bir kölenin yaşamını anlattığı Beyaz Kale kitabının intihal ürünü olduğu iddia ediliyor. İşte iddiayla ilgili kanıtlar:


Orijinali: 'Cenova'dan Napoli'ye giderken, hareketimizi haber alarak Ponz Adaları'nda bekleyen Türk donanmasının hücumuna uğradık' (Fuad Carım, 11)
İntİhalİ: 'Venedik'ten Napoli'ye gidiyorduk, Türk gemileri yolumuzu kesti' (Orhan Pamuk, 11)

CEZA MEĞER KIRBAÇMIŞ!
Orijinali: 'Gene esir düşebiliriz korkusuyla, kürekçileri sıkıştırmaktan vazgeçtiler. ...Esir düşerlerse şikayet göreni feci şekilde cezalandırırlar, hatta yokederler' (Fuad Carım, 12) İntihali: 'Esir düşerse cezalandırılmaktan korkan kaptanımız, kürek kölelerini şiddetle kırbaçlatmak için bir türlü emir veremiyordu' (Orhan Pamuk,11)

RAMPACILARIN GELİŞİ...
Orijinali: 'Rampacılar gemiye daldılar ve herkesi çırılçıplak ettiler. Beni tepeden tırnağa soymadılar, sırtımdakiler, onların hoşlanmadıkları ve beğenmedikleri şeylerdi' (Fuad Carım, 13) İntihali: 'Rampacılar gemimize ayak basarlarken kitaplarımı sandığıma koyup dışarı çıktım. ...Dışarıda herkesi toplamışlar, çırılçıplak soyuyorlardı. ... Önce bana ilişmediler' (Orhan Pamuk, 14)

DURMUŞ REİS OLDU REİS!
Orijinali: '...Lafa, sözü geçen kaptanlardan Durmuş Reis karıştı. Cenevizli dönme Durmuş Reis, 'İdrar ve nabız hekimidir, cerrahtan daha faydalıdır' dedi. Kürekten, işte bu suretle kurtuldum' (Fuad Carım, 13)
İntihali: 'Reis sordu: İdrardan ve nabızdan anlıyor muydum hiç? Anladığımı söyleyince hem küreğe verilmekten kurtuldum, hem de bir iki kitabımı kurtarmış oldum' (Orhan Pamuk, 14)

ANAMIZ MI, ANA MI?
Orijinali: 'En üste, Muhammed'in sancaklarını astılar; bunların altına bizden aldıkları bayrakları, haçları ve Meryem Anamız'ın tasvirlerini astılar. Külhanbeyler, başaşağı asılan bu haçlarla tasvirleri, bir ok yağmuruna tuttular' (Carım, 18)
İntihali:'Bütün direklerin tepesine sancaklar çektiler, altlarına da bizim bayrakları. Meryem Ana tasvirlerini, haçlarını tersinden asıp külhanbeylerine aşağıdan oklattılar' (Orhan Pamuk, 15)

BİRİNDE 3, BİRİNDE TEK!
Orijinali: 'İşi çaktım ve bir kaşık isteyerek gözü önünde üç kere doldurup içtikten sonra ...beş hap gerekirken altı tane yaptım. Altısını da kendisine verdikten sonra, bir tanesini isteyip yuttum' (Fuad Carım, 22)
İntihali: 'Paşa zehirlenmekten korktuğu için göstererek şuruptan bir yudum içip haplardan bir tane yuttum' (Orhan Pamuk, 17)

İşte o kitaplar...
Kanuni Devrinde İstanbul adlı kitap 1892-1972 yıllarına yaşamını sürdürmüş hariciyeci-yazar Fuad Carım tarafından kaleme alındı. Yıllar sonra Orhan Pamuk'un Beyaz Kale kitabı yayınlandı. Beyaz Kale, Pamuk'u uluslararası üne kavuşturan kitaplardan biri olarak gösteriliyor...

Bu da KARA Kitap'ı
Orhan Pamuk'un Ekim 1999'da piyasaya çıkan Kara Kitap adlı romanında da ilginç detaylar gizli. Prof. Dr. Alparslan Işıklı, bazı cümlelerde Atatürk ile ilgili çarpıcı ifadelerin yer aldığını söylüyor. İşte onlardan bazıları:


'... çocukluğunda kız kardeşi ile tarlada karga kovalayan sapık bir padişah', '...sonra kasaba alanına dolanır. Atatürk heykellerine sıçan güvercinleri ayıplar...' 'Atatürk kendini içkiye vermiş meyhane kalabalığına, cumhuriyeti emanet etmiş olmanın güveniyle gülümsüyordu...' 'Atatürk'ün leblebi zevkinin ülkemiz için ne büyük felaket olduğunu...' '... sonra bir cumhuriyet, Atatürk, damga pulu havasına girdiğimizi hatırlıyoruz...'

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 02:23

İLGİLİ HABERLER